Pesta porcină africană (PPA) /Informarea populației

0
90

Pesta porcină clasică (PPC), numită și holera porcului, este o boală infecțioasă a porcinelor foarte contagioasă, produsă de un Pestivirus din familia Flaviviridae. Tulpinile foarte virulente a acestui virus produc o afecțiune cu mortalitate foarte ridicate, în timp ce infecțiile produse de tulpini slab virulente pot determina numai afecțiuni congenitale sau pot să treacă chiar neobservate. Pesta porcină clasică poate evolua acut, subacut, cronic sau inaparent. Gravitatea bolii este influențată și de vârsta animalelor sau de momentul infecției, care poate fi prenatal sau postnatal. Boala se manifestă în formele cu evoluție scurtă prin septicemie hemoragică, hipertermie, hemoragii cutanate, conjunctivită, anorexie, constipație, diaree, convulsii, incoordonare în mers. În formele cu evoluție mai lungă boala se manifestă prin pneumoenterită, în forma congenitală și prin avorturi, mumifiere și malformații.

Semnele clinice depind de stadiul de boală. Sunt trei nivele de evoluție a bolii: acut, cronic şi subacut. 

Porcii bolnavi de pestă porcină prezintă modificări de comportament: 
1. Beau multă apă;
2. Nu se deplasează;
3. Refuză hrana administrată; 
4. Au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis;
5. Au constipaţie urmată de diaree;
6. Se deplasează greoi şi au tremurături musculare.

În caz că observaţi vreo schimbare în comportamentul porcilor se recomandă să apelaţi de urgenţă la Serviciul Veterinar din localitatea dumneavoastră.

Transmisie

Contaminarea se poate face:

  • ingestia, contactul cu conjunctiva sau membranele mucoase, abraziuni, inseminare, flux sanguin percutanat;
  • prin secreții, excremente, urină și alte excrete (spermă, secreție glandulară), sânge, în timpul contactului dintre animale (posibila infecție transplacentară, porcul infectat in utero, apoi excretarea virusului timp de câteva luni);
  • datorită răspândirii de către oameni și a fomitelor (unelte, vehicule, cizme, haine, instrumente, ace, etc.) contaminate în ferme;
  • prin contact indirect prin spații sau situri contaminate (chiuvete sălbatice?);
  • distribuirea deșeurilor alimentare gata preparate la porci sau mistreți.

Formă acută

  • Febră (41 ° C), anorexie, hiperemie multifocală și leziuni cutanate hemoragice, conjunctivită, cu cianoză cutanată, în special zone distal (urechi, labe, coadă, bot)
  • Anomalii digestive: constipație tranzitorie, apoi diaree, cu vărsături (ocazionale)
  • Anomalii respiratorii: dispnee, tuse
  • Modificarea comportamentală: animalele sunt aglomerate și letargice
  • A murit în 5 până la 15 zile după primele simptome, cu aproape 100% din decesele tinere.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + nineteen =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.