„Tu știi ce mai face primarul tău?„, reportajul marca Ediția a ajuns la Frăsinet acolo unde apa de băut… pute!

0
903

„Tu știi ce mai face primarul tău?„ , este un reportaj marca Ediția început anul trecut, despre modul cum se cheltuiesc banii publici prin localitățile din Județul Călărași și felul cum își gospodăresc edilii orașele și comunele în care au fost aleși. 

Fost agent de pază la școala din Comuna Frăsinet, Sandu Mihăiță a ajuns primarul localității în 2016 pe 5 iunie la alegerile locale unde a candidat pe lista Partidului Social Democrat Călărași. Imediat după ce a preluat mandatul de edil, Mihăiță le-a promis cetățenilor din Frăsinet că le va rezolva problema apei potabile. Și… s-a apucat de treabă!

Așa se face că, proiectul deschis prin 2010 prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru alimentare cu apă în comuna Frăsinet, satele Curătești, Dănești și Luptători a fost finalizat abia 7 ani mai târziu. Pe 14 octombrie 2017 s-a făcut recepția finală a lucrărilor în prezența unor reprezentanți ai Consiliului Județean Călărași.

„Eu zic că am pornit cu dreptul. Ce am promis la oameni, m-am ținut de promisiune. Acum, după recepția finală, vom lega cetățenii la apă și lucrurile să meargă din ce în ce mai bine„, spunea primarul Sandu Mihăiță la recepția lucrărilor.

Toate bune, doar că ceva ”PUTE”!

Realitatea este cu totul alta! La nici două luni de la recepția lucrărilor, stațiile de alimentare cu apă din Frăsinet, Curătești și Dănești sunt nefuncționale și parcă abandonate, la îndemâna oricui? Mai mult decât atât, apa de la chiuvetă nu ar fi potabilă, cetățenii fiind nemulțumiți de acest lucru, cei mai mulți dintre ei folosesc în continuare apa din fântânile din comună.

„E teroare, domnule! Nici animalele nu ar putea să bea apa asta! Scoatem în continuare apă de la puțuri. Nu se leagă nimeni la stația de epurare. Peste 5 ani o să fie 20 % populație aici. De ce nu gândim așa? În plus, apa nu poate fi consumată pentru că pute rău!”, susțin oamenii și, ca să ne convingă despre ceea ce afirmă, chiar ne-au dat o probă de apă într-un pahar, nu să o bem, ci doar s-o mirosim! Așa ne-am convins că apa miroase a ceva… clocit!„.

Bani aruncați pe o apă… clocită?

Valoarea finală a lucrărilor pentru obiectivul: „Alimentare cu apă în comuna Frăsinet cu finanțare prin (PNDL) a costat 4.560.255,61 cu TVA. Firmele care au lucrat la acest proiect sunt: SC ANDVAPOWER SRL, SC TURNER CONSTRUCT SRL, SC DALEX GRUP, SC ELECTROENEL SERVICE SRL și E-CONCEPT PROIECT SRL.

Cu gândul să racordeze localitățile la apă curentă, proiect care pare mai degrabă un eșec în acest moment, edilul a uitat de alte investiții. La Școala din Dănești, (foto jos) am găsit într-o micuță clasă câțiva copilași, zgribuliți de frig.

Școala din Satul Dănești, comuna Frăsinet 2018

Ca și la alte școli, toaletele sunt în curte iar educatoarea spune că doar în acea sală mai bagă lemne la foc. În rest… instituția de învățământ este un imens pericol pentru cei mici. Deteriorată, școala arată ca după război. Să nu mai spunem că în fața instituției de învățământ se află încă în funcțiune o fântână (ne întrebăm de ce, dacă tot s-au făcut niște lucrări moderne de alimentare cu apă?) aceasta fiind fără capac de protecție!

Primarul este de negăsit!

Multe din drumurile localității sunt impracticabile. Nu mai vorbim de alei pietonale, pentru că acestea nu există. Cetățenii se plâng și de faptul că prețul la gunoi s-a dublat de la 4 lei la 8 lei și că resturile de prin gospodării sunt aruncate la întâmplare undeva la marginea localității. Am încercat să stam de vorbă cu edilul pentru a lămuri aceste probleme însă am aflat că  „este foarte ocupat cu doamna contabilă. Nu intră nimeni la dânsul”, ne-a transmis un tânăr de toată isprava și care era un fel de paznic al primăriei. Însă, după ce am așteptat minute bune, ne-am mai făcut de lucru prin comună și când ne-am întors, în speranța că-l găsim mai liber, a… dispărut! Ne-am încercat ”norocul” telefonic. Niciun rezultat, edilul nu a ”catadixit” să  răspundă, deși știa foarte bine că fusese căutat de cineva din presa locală!

Primarul comunei Frăsinet, Sandu Mihăiță

Comuna Frăsinet nu este singura în care se investesc miliarde prin PNDL în proiecte de genul acesta. Mai sunt și alte localități în care s-au ”băgat” miliarde prin acest program de dezvoltare locală iar cele mai multe nereguli sunt la cele de alimentare cu apă și stații de epurare. Așa e cazul la Frăsinet unde miliarde de lei au fost aruncate pe o apă care ”pute”, așa se poate observa și prin alte localități în care au fost construite stații de epurare, doar de dragul de a se ”îmbogăți” unele firme ”de casă”! Ceea ce am descoperit este faptul că anumite firme sunt „abonate„ la astfel de proiecte foarte bănoase pentru conturile unora. Că vorbim despre ”dezvoltarea județului” pe principiul ”para-ndărăt-ului”, nu știm, dar putem fi doar… suspicioși!

 

Firmele „căpușă„ care au beneficiat și beneficiază de aceste contracte bănoase dar și ce investiții sunt făcute fără cap le vom face cunoscute în reportajele următoare „Tu știi ce mai face primarul tău?„, reportaj marca EDIȚIA! 

Stația de apă inaugurată la finalul anului trecut de la Dănești este nefuncțională!
Drumurile sunt impracticabile la Frăsinet!

Un teren de mini-fotbal dezafectat, alți bani aruncați de primăria din Frăsinet dejeaba

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven − five =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.