Concursul ”Ion Barbu – Dan Barbilian” – Ediția a XXII-a. Performanța premiată la Călărași

0
450

Despre Concursul național cu participare internațională „Ion Barbu-Dan Barbilian” de la Călărași se poate spune că a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale învățământului românesc din ultima perioadă. De altfel, chiar unul dintre profesorii participanți, Nicolae I. Nicolae a apreciat că ”acest concurs este un fenomen cultural de mare prestigiu”.

În perioada 27 – 29 octombrie 2017, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Călăraşi a organizat ediţia a XXII-a a Concursului interjudețean cu participare internațională „Ion Barbu – Dan Barbilian”, eveniment ce strâns laolaltă peste 600 de elevi și profesori din țară, dar și loturile olimpice din Bulgaria și Republica Moldova. Vineri, 27 octombrie 2017, în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași a avut loc deschiderea oficială a Concursului național cu participare internațională ”Ion Barbu – Dan Barbilian” – Ediția a XXII-a.

La festivitatea de deschidere au fost prezenți personalități marcante din lumea matematicii și literaturii române: conf. Mina Maria Rusu, prof.univ.dr. Silviu Angelescu (președinte al comisiei de concurs pentru literatură), prof.univ.dr. Radu Bologan (președinte al comisiei de concurs pentru matematică), Nicolae I. Nicolae, acesta din urmă apreciind că asemenea concursuri ar trebui organizate cât mai des întrucât așa se creează destine. Evenimentul de deschidere a fost prezidat de prof. Steluța Caraion inspector școlar general adjunct – ISJ Călărași, avându-i alături pe cei doi inspectori, de limba și literatura română prof. Eugenia Ioniță și de matematică prof. Gheorghe Stoianovici. Din partea oficialilor au răspuns invitației secretarul de stat, dr. Ciprian Pandea, subprefectul Mihai Beștea, precum și directorul Casei Județene de Sănătate, Marius Dulce. În interevenția sa, secretarul de stat Ciprian Pandea a mulțumit pentru invitație și i-a asigurat pe reprezentanții învățământului călărășean de tot sprijinul și implicarea de care va fi nevoie în toate acțiunile culturale desfășurate, prezente și viitoare.

Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 29 octombrie, la Sala ”Barbu Ştirbei” Călărași unde au fost prezenți ministrul Educației Naționale, prof. Liviu Pop și senator Ecaterina Andronescu, Roxana Natalia Pațurcă – senator de Călărași, prefectul județului George Iacob, inspector școlar general, Elena Mihăilescu, inspector școlar general adjunct Steluța Caraion, inspectorii școlari Eugenia Ioniță – limba și literatura română, Gheorghe Stoianovici matematică, profesori și elevi. S-au acordat medalii de aur, medalii de argint, medalii de bronz, menţiuni şi premii speciale. Elevilor cu rezultate deosebite li s-au oferit diplome şi premii importante în bani şi cărţi.

Comisia de concurs pentru literatură a fost condusă de prof.univ.dr. Silviu Angelescu, iar comisia de concurs pentru matematică a fost prezidată de prof.univ.dr. Radu Bologan.

”Prezența dumneavoastră în număr considerabil confirmă prestigiul pe care manifestarea l-a dobândit de-a lungul anilor și prezintă garanția că avem nu doar un prezent, ci și un viitor cultural cu care ne putem mândri. Vă felicit dragi elevi pentru că, dincolo de premiile acordate, participarea voastră la o competiție de o asemenea anvergură denotă disciplină și excelență la probele de concurs. Vă felicit și pe dumneavostră, stimați profesori coordonatori și vă mulțumesc pentru dedicarea cu care abordați activitatea didactică. Țin să subliniez faptul că organizarea acestui eveniment nu ar fi fost posibilă fără eforturile conjugate ale Ministerului Educației Naționale, ale Consiliului Județean Călărași, ale colegilor mei din Inspectoratul Școlar și ale profesorilor de specialitate din județ. Împreună, am demonstrat înco o dată că învățământul românesc generează performanță”, a spus în cuvântul de deschidere al festivității de premiere, inspectorul școlar general al ISJ Călărași, prof. Elena Mihăilescu.

Concursul ”Ion Barbu – Dan Barbilian” este cuprins în Calendarul concursurilor naţionale şcolare, organizate în anul şcolar 2017 – 2018, fără finanţare MEN. Vizavi de acest aspect, în intervenția sa din cadrul evenimentului, ministrul Educației Naționale, Liviu Pop a promis organizatorilor că, începând de anul viitor, concursul de la Călărași va primi finanțare de la Ministerul Educației.

Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru învățământul românesc, pentru județul Călărași. (…) cei care ați participat la acest concurs, colegii mei profesori care ați pregătit loturile de elevi, organizatorii, felicitări încă o dată pentru 22 de ani de organizare a acestei competiții și trebuie să spun că am preluat apelul și sigur că vom include în finanțare acest concurs”, a spus ministrul Liviu Pop.

Referitor la același eveniment, senatoarea Roxana Natalia Pațurcă, cea care a avut inițiativa de a-i invita la festivitatea de premiere a elevilor participanți la concursul ”Ion Barbu – Dan Barbilian” pe senatoarea Ecaterina Andronescu și ministrul Liviu Pop, a postat pe pagina sa de socializare:

Am trăit cu emoție momentul festivității de premiere la Concursul Național “Ion Barbu – Dan Barbilian”- cea de-a XXII-a ediție. Inițiat de doi oameni care au intrat în legendele Călărașiului (profesorul de matematică, Ion Cheșcă și profesorul de limba și literatura română, Lucian Pavel) acest concurs care reunește pasionați de literatura română și matematică a atras, anul acesta, concurenți din 24 de județe! Concursul este inclus în calendarul Ministerului Educației Naționale, dar și pentru această ediție finanțarea a venit din partea Consiliului Județean Călărași. Prezent la eveniment ministrul educației naționale, Liviu Pop a promis că începând de anul viitor, concursul de la Călărași va primi finanțare din partea Ministerului Educației Naționale. O prezență remarcabilă a fost aceea a doamnei Ecaterina Andronescu, nu doar în calitatea cunoscută de fost ministru, dar si aceea, actuală, de președintă a Comisiei de învățământ din Parlamentul României! Tot cu prilejul prezenței la Călărași, ministrul Liviu Pop s-a întâlnit cu inspectorii de specialitate, reprezentanții conducerii Inspectoratului Școlar Județean: inspector general, prof. Elena Mihăilescu, inspector școlar general adjunct, prof. Steluța Caraion, liderul Sindicatului învățământului din jud. Călărași prof. Aurel Bogatu și directoarea Casei Corpului Didactic din Călărași, prof. Camelia Croitoru. S-au dezbatut problemelele învățământului călărășean din acest moment și s-au căutat soluții pentru un învățământ de calitate.”

Subiectele, baremele de evaluare şi rezultatele obţinute la concurs,  dar și numele elevilor și profesorilor premiați la concurs, pot fi accesate aici:

https://www.scoalanicolaetitulescu.ro/matematica-informatica/concursul-ion-barbu-dan-barbilian

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.