Liviu Dragnea la Călărași. A mâncat roșie, ardei, nu a gustat din țuica de căpșune, dar e mulțumit de producții istorice în 2017!

0
701

Marți, 22 august, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și ministrul Agriculturii și Dezvoltării, Petre Daea au fost prezenți într-o vizită de lucru în județul Călărași, prilejuită de începerea lucrărilor de execuție privind modernizarea SPA 388 Navele 2 și 3 din amenajarea de irigații Boianu-Sticleanu și Gălățui-Călărași. Termenul de finalizare a obiectivului de irigații este stabilit pentru 20 august 2019, moment în care vor fi efectuate probe de funcționare, costurile investiției se ridică la 19 milioane de lei. Prezentarea etapelor de implementare a Amenajării de la SPA Km 388 a fost făcută de Ec. Ionuț Florin Barbu – director general ANIF.

Șeful PSD, Liviu Dragnea a ținut să le transmită fermierilor să aibă „încredere și curaj”, pentru că programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare.

„Am ținut să vin la această locație la invitația domnului ministru și o să mai merg cu domnul ministru în țară pentru că vreau să transmit tuturor fermierilor români că determinarea noastră pentru refacerea sistemului de irigații, pentru revitalizarea și modernizarea agriculturii românești a rămas intactă. Le transmit, de asemenea, să aibă încredere și curaj că programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare. Ne-a ajutat și Dumnezeu anul acesta, dar se și văd rezultatele”.

De altfel, președintele Camerei Deputaților s-a arătat interesat de legumele și fructele prezentate într-o mică expoziție de către fermierii locali și chiar a gustat dintr-o roșie și un ardei, lăudându-i pe producători pentru gustul bio al produselor. Printre lăzile cu legume, un producător local s-a gândit că n-ar strica să aducă și o sticlă cu țuică de căpșune din care Liviu Dragnea nu a dorit să guste, dar a mâncat cu poftă din fructele gustoase și aromate.

”10 milioane de tone la producția de grâu”

România a depășit anul acesta 10 milioane de tone la producția de grâu, ceea ce nu s-a mai reușit până acum, dar a înregistrat și cea mai mare producție de rapiță din istoria țării, de 1,7 milioane de tone, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Avem producții istorice în 2017, în România. La grâu, secară și triticale s-a depășit o producție de 10 milioane ce tone, ceea ce nu s-a mai reușit până acum în România. La rapiță sunt 1,7 milioane de tone, cea mai mare producție din istoria acestei țări. De asemenea, la mazăre avem 300.000 de tone, iar producția la orz și orzoiacă este cea mai mare din ultimii 23 ani ani”, a precizat Dragnea.

Vremea bună și subvențiile au ajutat agricultura

Liderul PSD susține că nu numai vremea „foarte bună pentru agricultură”, a contribuit la aceste producții, ci și subvențiile alocate la timp către fermieri.

„Sigur că a fost o vreme foarte bună pentru agricultură, dar faptul că MADR a alocat subvențiile la timp până la finalul lunii martie și faptul că fermierii au putut beneficia de acești bani, și vorbim de bani serioși — 2,7 miliarde de euro — din care 2,2 miliarde de euro de la UE, bani care au intrat efectiv în România, s-a ajuns în situația în care în mai multe zone băncile îi căutau pe fermieri, pentru că fermierii nu au mai fost la bănci, nu au mai avut nevoie, pentru că au avut banii la timp”, a spus Dragnea.

”Sunt toate șansele ca la floarea-soarelui să fim pe primul loc în Europa”

De altfel, Liviu Dragnea a precizat că pe termen scurt obiectivul major agricol al țării noastre este să se ”bată” cu țări recunoscute la nivel european că au o producție mare.

”Vreau să vă spun de asemenea că noi ne batem în Europa cu țările mari ca și nivel de producție agricolă și este un obiectiv major al nostru ca România să ajungă pe primul loc în următorii ani ca și producție agricolă la unele soiuri. De exemplu, sunt toate șansele ca la floarea-soarelui să fim pe primul loc în Europa. Acum o să fim poate pe locul 3, după Franța și Germania. Ne uităm cu atenție la Polonia, dar au trecut abia 8 luni de zile și am speranța că în următorii ani România își va câștiga locul pe care îl merită la ceea ce înseamnă producție agricolă din Europa”, a mai punctat Dragnea.

Subvenții din octombrie în avans…

Oficialul a ținut să le transmită fermierilor că din octombrie va începe plata în avans a subvențiilor.

„Începând cu data de 16 octombrie începe plata în avans a subvențiilor, astfel încât fermierii să nu aibă niciun fel de probleme financiare. Este o zonă afectată de secetă în Câmpia de Vest. Am vorbit cu domnul ministru Daea și cu domnul prim ministru Mihai Tudose, care are aceeași determinare pentru agricultură. Acolo se vor face niște evaluări și, în cazul în care se va ajunge la concluzia că trebuie să fie despăgubiți, se vor face despăgubiri. De asemenea, avansul pentru subvenții în zonele afectate, acolo va fi mai mare. Acesta poate ajunge până la 70% din subvenții”, a spus Dragnea.

Cu prilejul vizitei de la Amenajarea Gălățui – Călărași, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că fondurile alocate pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii, în următorii 4 ani, depăşesc 1 miliard de euro.

”Sunt lucrări în curs, lucrări de amploare care se execută în paralel, spun în paralel pentru că noi trebuie să păstrăm și apa pentru irigat și să și lucrăm din punct de vedere al refacerii sistemului ca atare. Iată de ce, astăzi (marți, 22 august n.red.) se decuplează de la priză doar două nave, lasă restul să lucreze, în așa fel încât să avem nivel de exploatre pentru a iriga culturile”, a punctat ministrul Petre Daea.

Dragnea s-a întreținut cu oficialii locali

În cadrul vizitei de la stația de irigații, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a purtat discuții legate de agricultură cu șeful Consiliului județean , Vasile Iliuță, cu unii dintre primarii prezenți la eveniment, dar și cu deputatul PSD, Sorin Vrăjitoru. Au mai fost prezenți prefectul județului, George Iacob, director adjunct Unitatea de administrare 10.03 Călărași, Vasile Neagu, Ilinca Enescu – director executiv adjunct APIA Călărași, senatoarea PSD, Roxana Natalia Pațurcă, primarul Orașului Lehliu Gară, Iulian Iacomi.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producția totală de grâu, secară și triticale a fost anul acesta de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafață recoltată de 2,101 milioane ha, producția medie fiind de 4.836 kg/ha. La rapiță, s-au recoltat peste 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, producția medie fiind de 2.884 kg/ha, iar la mazăre s-au recoltat 298.639 tone, de pe 107.593 ha, producția medie fiind de 2.776 kg/ha. Producția de orz și orzoaică a totalizat 2,017 milioane tone, de pe 459.968 ha, cu o producție medie de 4.942 kg/ha.

 Anul trecut, producția de grâu a României a crescut cu circa 7% față de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiță a fost obținută o cantitate de 1,266 milioane de tone.

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.