Fără bani de acoperiș, enoriașii din Vâlcelele se roagă să nu-i plouă în biserică!

0
499

Ca urmare a unei solicitări venită din partea Parohiei Sf. Dumitru,

Primăria Vâlcelele a făcut demersuri, prin adresa cu nr. 2463 din februarie 2017, către Consiliul Județean Călărași prin care a cerut un sprijin financiar aferent cheltuielilor de reparații la acoperișul unității de cult, în valoare de 1,05 miliarde de lei vechi. Ulterior, proiectul inițiat și semnat de președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, aflat pe ordinea de zi a ședinței din 31 mai 2017, a fost retras întrucât bugetul avea alocat pentru unitatea de cult 1000 mii lei, iar suma totală solicitată de unitățile de cult din întreg județul s-a ridicat la 11500 mii lei. Din acest motiv, proiectul a vost retras de pe ordinea de zi, grație și amendamentelor suplimentare inițiate de consilierii județeni, peste sumele stabilite inițial.  

Retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect a adus o oarecare  nemulțumire în mijlocul administrației locale a comunei Vâlcelele, dar mai cu seamă a credincioșilor care, în lipsa banilor necesari reparării acoperișului, se vor vedea nevoiți să stea, atunci când plouă, cu umbrelele deschise în timpul slujbelor din biserica. De altfel, cum era și firesc, cel mai vocal vizavi de acest aspect a fost primarul comunei Vâlcelele, Ionel Tatu care ne-a declarat:

”Din cauza ultimei furtuni care a fost în luna martie, vântul a smuls un sfert din tabla de pe acoperiș. Trebuie precizat că tabla este la fel de veche ca și biserica, adică de 100 de ani, scândurea fiind și ea putrezită. Am demarat unele lucrări prin care trebuie pus un acoperiș nou, în acest scop am făcut o solicitare prin care am cerut sprijinul financiar din partea Consiliului Județean Călărași și, de asemenea cu aprobarea consilierilor locali pentru acordarea unei sume din bugetul comunei Vâlcelele. Din păcate, deși a fost inclus pe ordinea de zi proiectul în urma căruia ar fi trebuit să primim voturile consilierilor județeni, nu s-a întâmplat acest lucru și ne-am trezit că acesta a fost retras. Pentru noi, în acest caz, dacă nu primim sprijinul consiliului județean, acest lucru înseamnă că lucrările prin care trebuie să refacem acoperișul bisericii nu se vor putea finaliza. Și problema n-ar fi că atunci când plouă oamenii ar trebui să stea la slujbă cu umbrelele în cap, dar cel mai grav este că din cauza umidității care se instalează pe pereți degradează pictura și chiar nu ne dorim să se întâmple acest lucru.”

Și chiar dacă în acest moment proiectul prin care ar fi trebuit să ajungă banii necesari la repararea acoperișului sfântului lăcaș din Vâlcelele nu au ajuns deocamdată, edilul localității nu a stat cu mâinile încrucișate.

”Am încercat cu un grup de meseriași să acoperim, de forță majoră, cu niște folie și scândură, la momentul acesta, sperând că voi obține ceva bani pe situații de urgență, dacă nu pot pe consiliul local. Deja am făcut demersurile necesare și am cerut comisie de la Consiliul județean și de la ISU Călărași, să vină să vadă și poate reușim să cumpărăm măcar tabla”, ne-a declarat primarul Tatu, îngrijorat de situația în care se află biserica din localitate.

Mai bine se repară acum acoperișul, decât refacerea picturii mai târziu!

”Toată lucrarea privind repararea acoperișului bisericii din Vâlcelele ajunge la aproximativ 2 miliarde de lei vechi. Dacă mi-ar da măcar un miliard, restul l-am susține noi din bugetul local, dar am fi mulțumiți că vom rezolva această problemă pentru comunitatea noastră. Dacă ne va prinde toamna și vor veni ploile vă spun cu mare regret că se va degrada toată pictura care pentru refacerea ei va fi probabil nevoie de alte 3 – 4 miliarde de lei vechi și e păcat de acest lăcaș de cult, vechi, așa cum spuneam, de 100 de ani. Mi se pare aiurea să cheltuim o sumă așa de mare pentru refacerea picturii și să nu avem acum măcar 1 miliard de lei vechi pentru refacerea acoperișului”, afirmă primarul comunei Vâlcelele.

Deși este foarte veche, Parohia cu Hramul ”Sf Dumitru” din comuna Vâlcelele a fost foarte bine întreținută, enoriașii beneficiză pe vremea  friguroasă de instalația de încălzire construită cu sprijinul fermierilor din această zonă.

”De ce să nu o spunem, dar avem o biserică frumoasă, dotată cu marmură pe jos, tot printr-o sponsorizare făcută de fermieri și ar fi păcat să nu o întreținem și de acum încolo”, a mai spus edilul Ionel Tatu, în speranța că la momentul potrivit, consilierii județeni vor considera oportun să voteze și proiectul prin care biserica de la Vâlcelele să primească suma necesară reabilității acoperișului degradat.

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.