Studenții Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală-Filiala Călărași și-au promovat ideile de afaceri

0
1337

Studenţii anilor III și IV ai Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală-Filiala Călărași au organizat vineri, 10 martie 2017, evenimentul intitulat “Proiecte de Marketing și Dezvoltare Rurală”, eveniment ajuns la a patra ediție.

În cadrul proiectului tinerii studenți și-au promovat ideile pe care doresc să le lanseze în mediul de afaceri al județului Călărași. Ei vor avea astfel ocazia să pună în practică cunoștințele dobândite la cursurile de Marketing, Managementul proiectelor, Consultanță și Dezvoltare Durabilă. Acţiunea a avut loc la sediul Filialei Călărași a Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală. Printre invitați s-au aflat prefectul judeţului, George Iacob, senatoarea Roxana Natalia Pațurcă, Ciprian Pandea, subsecretar de stat la Ministerul Tineterului și Sportului, consilierul județean Sorinel-MarianVrăjitoru, consilierul local Alexandru Chiriță, directorul Colegiului Agricol, Adrian Melente, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului de afaceri, precum și reprezentantul sponsorului Timac Agro România – Specialiști în nutriție vegetală.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de directorul USAMV Călărași, Daniela Crețu care a spus:

”Este una dintre acțiunile care vine în sprijinul studenților noștri de a demonstra că într-adevăr au abilități, au competențe, în afară de acel volum noțional pe care-l dezvoltă la cursuri și la seminarii. Am demnonstrat astăzi că relaționând, că având echipă, pentru că toate proiectele au fost întocmite în echipă, arătăm că noi suntem pregătiți pentru a conduce. (…) Cred că se va înțelege că această facultate care este de stat, care este acreditată și reacteditată și care intră în reacreditare tocmai în acest an universitar, împlinește și dezvoltă 20 de ani de învățământ agricol în județul Călărași și zic eu că deja ajungând la această vârstă a maturității va trebui să demonstrăm că instituția noastră este credibilă, că într-adevăr  în această zonă a țării se face învățământ agricol de calitate.”

În cuvântul său, șefa de lucrări, Denisa Ciulinaru a ținut să puncteze faptul că, prin asemenea acțiuni, personalul didactic al universității își dorește să aducă în atenția comunității munca studenților, încurajând totodată strădaniile tinerilor.

”Prin acest eveniment, denumit “Proiecte de Marketing și Dezvoltare Rurală”, dorim să punem în evidență munca studenților noștri și să le dăm încrederea faptului că ceea ce fac contează pentru noi toți. Scopul nostru este acela de a încuraja strădaniile acestor tineri, iar noi aici asta trebuie să facem să consolidăm viitorul generațiilor de mâine. Emoțiile de pe chipul tinerilor participanți la această acțiune denotă responsabilitate, iar îndemnul meu pentru autorități are la bază exact acest cuvânt, să-i sprijinim pe acești tineri și să avem grijă de prezentul și viitorul lor și implicit al nostru. Acești tineri merită sprijinul nostru, iar prezența lor în mediul economic al județului nostru nu poate fi decât un plus pentru dezvoltarea comunității noastre. Să-i ținem aproape și să le acordăm o șansă și lor și nouă, în egală măsură. Felicitări și mă bucur că, așa cum mă așteptam, ați făcut față cu brio și de această dată. Eu cred că dacă fiecare drum pe care ni-l alegem în viață este pavoazat cu pași mici… Voi astăzi ați mai făcut un pas, mic, la nivelul unui proiect de facultate. Important este ca acest pas să conteze și lucrurile să nu oprească aici. De aceea ne alegem această variantă de promovare la care invităm autoritățile locale și centrale, cele care sunt în măsură să vă ajute în punerea ideii în practică. Avem alături de noi un reprezentant al firmei Timac Agro, care ne-au asigrat premiile de astăzi și pentru care mulțumim”, a declarat, Denisa Ciulinaru.

Și intervenția prefectului județului Călărași, George Iacob a fost una laudativă la adresa varietății proiectelor prezentate de către tinerii studenți.

”Îmi place să constat că tinerii călărășeni nu sunt numai consumatori de rețele sociale, de net, ci astăzi vă etalați ideile, produsele, îndrumați de către profesorii pe care i-ați ales în această instituție de învățământ. Ceea ce demonstrează că faceți un lucru extraordinar. (…) Eu cred că dumneavoastră puteți mai mult, credeți în visele dumneavoastră, puneți-le în aplicare cât mai repede. Pentru tot ceea ce ați făcut astăzi, pentru tot ceea ce veți face în perioada următoare, vă aplaud și vă felicit pentru absolut tot!”

Prezent la eveniment, Ciprian Pandea, numit de curând subsecretar de stat în cadrul Ministerului Tineterului și Sportului, le-a spus studenților că pentru a-și pune în practică ideile, ar putea găsi sprijin prin fondurile europene  accesate la Grupul de Acțiune Locală (GAL) sau chiar să aplice noul program ”Start up Nation”, pus la dispoziția tinerilor întreprinzători de către guvern.

”Mă aflu pentru prima dată în fața dumneavoastră. L-am ascultat pe domnul prefect cu atenție și vreau să vin cu o rezolvare, ca să spun așa… Sunt aici în dublă calitate, o dată ca subsecretar de stat, și a doua calitate de director al Grupului de Acțiune Locală (GAL), care se întinde pe aproape jumătate din județul Călărași. Noi ne ocupă cu fonduri europene, cu încurajarea tinerilor fermieri și nu numai. Din calitatea de subsecretar de stat vă spun că săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu domnul secretar de stat Ilan de la IMM în care să vă prezentăm programul nostru legat de firme, ”Start up Nation”, acest lucru însemnând că actualul Guvern vă oferă posibilitatea să vă deschideți o firmă, am gursat din produsele expuse aici și mi-au plăcut foarte mult, și venim în sprijinul dumneavoastră. În ceea ce privește GAL-ul, avem toată deschiderea și putem sta de vorbă, astfel încât ideile care sunt foarte bune, să fie puse și în practică”, a spus Ciprian Pandea.

Și senatoarea Roxana Natalian Pațurcă s-a arătat interesată de proiectele prezentate de către studenți, punctând că la Călărași este nevoie de antreprenori.

”O parte din problemele dumneavoastră le știu, colegii mi le-au transmis și cu siguranță vom căuta soluții pentru a le rezolva. Da, mă aflu azi în calitate de senator în fața dumneavoastră, profesia mea este aceea de cadru didactic de aici din Colegiul Economic și pe parcursul carierei, după inspector școlar, am ajuns în acest punct în care mi se oferă posibilitatea unor inițiative legislative să pot sprijini și învățământul. Momentan, nu fac parte din comisia de învățământ, ci din cea de buget – finanțe, dar nu sunt departe de a sprijini toate inițiativele ce țin de educație și de dezvoltarea învățământului în județul Călărași. Legat de activitatea pe care voi o desfășurați aici, m-am regăsit pentru că este un proiect drag mie, ca și profesor timp de 12 ani în învățământ am fost coordonator la nivel regional la un proiect al firmelor de exercițiu. Este același proiect  proiect , dar într-o  fază incipientă ce se desfășoară în învățământul preuniversitar în colegiile cu profil tehnologic din Călărași. Am promovat acest proiect , am participat la multe competiții în care elevii paarticipanți au adus premii pentru Călărași. Acest lucru am găsit și aici în cadrul universității, iar prin ceea ce ați realizat astăzi înseamnă că ați făcut pași importanți spre antreprenoriat. Iar noi, la Călărași, avem nevoie de antreprenori. Fiind senatorul României nu mă dezic de faptul că mi-aș dori ca la Călărași să avem un centru universitar, ceea ce nu ar fi o concurență, ci un beneficiu pentru noi, să avem mai multe universități în care fiecare tânăr să se regăsească să nu fie nevoit să plece de aici către un alt oraș”, a declarat senatoarea Roxana Pațurcă.

Cuvinte de încurajare  și apreciere la adresa acțiunii desfășurate de studenții anilor III și IV ai Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală-Filiala Călărași, au avut și reprezentanții mediului de afaceri, ai consiliului local, dar și foști elevi ai unității de învățământ.

Trebuie spus că cele mai bune dintre proiectele prezentate în cadrul acțiunii au fost premiate de către reprezentantul sponsorului Timac Agro România – Specialiști în nutriție vegetală, Cristian Danciu, care i-a încurajat pe studenți ”să îmbrățișeze  acestă ramură a industriei, agricultura, pentru că este o industrie foarte profitabilă și de viitor”.

Premiul I – Echipa care promovează facultatea printr-un film de prezentare;

Premiul II – Proiectul care a prezentat vinurile cramei;

Premiul III – Echipa care a prezentat proiectul privind obținerea uleiului de lavandă;

Mențiune – Echipa care a realizat din deșeuri reciclabile (hârtie de ziar) anumite obiecte;

Mențiune – Echipa care a realizat proiectul ”Turtă dulce”.

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − seven =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.