Gălbinași. Forumul primarilor – „Pe locuri, fiți gata, start! – creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi”

0
130

Marți, 28 februarie 2017 – Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (CEDO) și Fundația Roma Education Fund (REF) România organizează Forumul primarilor, în cadrul proiectului educațional „Pe locuri, fiți gata, start”. Forumul are loc la Școala Gimnazială cu clasele V-VIII, din localitatea Gălbinași cu începere de la ora 10:30, marți, 28 februarie 2017.

Evenimentul este destinat autorităților publice locale din județul Călărași implicate în realizarea proiectului „Pe locuri, fiți gata, start! – creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi” și are ca obiective crearea unui climat de încredere și cooperare bazat pe principiul transparenței și al reciprocității. Forumul găzduit la Gălbinași este un cadru de dialog între parteneri, autorități locale și unități de învățământ cu privire la rezultate, așteptări și modalități de a continua investiția în educația timpurie a copiiilor romi, ținând cont de specificul fiecărei localități implicate.

Mihaela Gheorghe, coordonator al proiectului din partea CEDO, precizează: „Proiectul nostru a readus la viață comunitățile din Gălbinași și Budești. Am urmărit cu satisfacție cum părinții au devenit responsabili și încrezători în forțele proprii. Copiii nu mai ratează nici o zi de activitate la grădiniță. Avem o școală extrem de cooperantă și oameni frumoși, preocupați să producă o schimbare în bine în viața copiilor și a familiilor lor. Noi suntem convinși că aceste forumuri ale primarilor vor deschide calea către o nouă formă de cooperare și transparență decizională privind destinul educației preșcolare în rândul copiiilor romi.”

Evenimente similare se vor organiza și alte cinci localități dezavantajate în care există comunități etnice rome mari, în județele Mureș (3 martie), Bihor și Sălaj (9 și 10 martie), Ialomița (17 martie) și Dâmbovița (22 martie).

În Gălbinași, proiectul „Pe locuri, fiți gata, start” a inclus lucrări de construcție și reamenajare la Grădinița din localitate, dotări cu echipamente, cărți, jucării și consumabile în valoare totală de aproximativ 60.000 euro. Lucrările, evaluate „de calitate bună”, sunt încheiate, iar copii, părinții și educatorii își desfășoară activitatea aici deja din luna octombrie 2016.

Pe lângă investițiile în infrastructura locală, „Pe locuri, fiți gata, start” mai înseamnă și educație și schimbare a mentalităților, participarea copiilor romi și ne-romi la grădiniță prin reducerea și chiar înlăturarea barierelor care făceau dificilă participarea lor la educația timpurie, implicarea părinților în procesul de predare-învățare la școală și acasă, asigurarea resurselor minime necesare pentru a merge la grădiniță în condiții decente: rechizite, suport material, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și cunoștințe de limba română, noțiuni de igienă, activități recreative.

Marian Daragiu, managerul proiectului, a spus: „Principalul atu sunt oamenii pe care i-am format. Desigur, sălile de clasă și bibliotecile construite sunt spațioase și luminoase, mobilate și dotate cu jucării și cărți, dar este mai important că proiectul lasă în urmă oameni valoroși, instruiți, motivați. Ei sunt educatori, asistenți preșcolari, mediatori comunitari și părinți care împreună au schimbat în bine relația cu școala.”

Proiectul este susținut de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și, la nivel local, de primăriile, consiliile locale și de inspectoratele școlare județene din Bihor, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Mureș și Sălaj. Beneficiarii direcți sunt copii cu vârsta de până la 6 ani și familiile lor, prin intermediul programelor și serviciilor educaționale „Pe locuri, fiți gata, start!”.

Despre proiect

Proiectul „Pe locuri, fiți gata, start! – creșterea rezultatelor privind dezvoltarea timpurie a copiilor romi” este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, RO25 – Combaterea sărăciei, printr-un grant din partea Norvegiei în valoare aproximativă de 2.800.000 de euro și implementat de Fundația Roma Education Fund (REF) România împreună cu partenerii săi, Fundația Ruhama, Asociația Divers, Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (CEDO), Asociația Dreptate și Frăție, REF Ungaria, cu asistența tehnică a Băncii Mondiale.

Pentru mai multe detalii vizitați http://romaeducationfund.ro , http://www.readysetgo.ro, https://www.facebook.com/REFRomania/ și https://www.facebook.com/readysetgo.ro/

Persoană de contact: Marian Daragiu, manager de proiect, telefon 021 200 0600, email mdaragiu@romaeducationfund.org

 

 

Despre Mecanismul Financiar Norvegian

Pentru informații oficiale despre Mecanismul Financiar Norvegian, accesați www.norwaygrants.org

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + thirteen =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.