DSP Călărași – Comunicat de presă privind vaccinarea împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului

0
224

Informăm populația județului că având în vedere evoluția epidemiei de rujeolă la nivel național, epidemie determinată de cumularea de persoane receptive prin acoperiri vaccinale suboptimale, care până la data de 25.11.2016 a cumulat 1366 cazuri confirmate și a determinat 6 decese , vor fi instituite următoarele măsuri pentru stoparea acestei epidemii :

În perioada 15.12-27.12.2016 vor fi vaccinati ROR (vaccin împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului) următoarele categorii de copii :

toti copiii între 9 luni si 9 ani care nu au nici o doză ROR.

toti copiii între 5 ani si 9 ani care au o singură doză ROR.

Toti copiii care la data vaccinării ROR nu au vâsta de 12 luni, vor repeta vaccinarea ROR la împlinirea vârstei de 12 luni si după minim 28 zile de la doza anterioară ROR.

Reamintim faptul că rujeola este boală transmisibilă pe cale respiratorie , extrem de contagioasă.Imunitatea împotriva infectiei rujeolice se dobândeste fie prin trecerea prin infectie, fie prin vaccinare .

Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de “copil plâns”), rinoree ,tuse, eruptie (pete catifelate roze pe fată, ulterior trunchi si membre).

Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian.

In situatii foarte rare virusul nu este eliminat din organism si peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută , boală care desi este extrem de rară este extrem de periculoasă ducând invariabil la deces.

Solicităm părintilor tuturor copiilor să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil după ce sunt anuntati, pentru vaccinarea ROR copiilor din categoriile mentionate.

Dorim să asigurăm înca o dată populatia că toate vaccinurile administrate prin Programul National de Vaccinări sunt vaccinuri sigure si eficiente si ca la nivelul judetului Calarasi in anul 2016 nu am avut nici un caz confirmat de rujeola, se precizează în comunicatul de presă emis de DSP.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!

13 − 10 =