Programul ”Cornul și laptele” prinde mucegai la Călărași!

0
534

”Uitați ce primesc copii de la școală. Iaurturi în termen valabil, care nu era expirat, dar  mucegăit. Este posibil așa ceva? Mai sunt doua zile până expiră!” (n. red. 22 noiembrie 2016), aceasta este postarea mamei unuia dintre copii ce frecventează cursurile Școlii Gimnaziale ”Tudor Vladimirescu” (nr. 11) Călărași.

Femeia își exprima pe pagina de socializare nemulțumirea cu privire la faptul că unul dintre iaurturile primite la școală de copilul său era mucegăit. Contactată de EDIȚIA,  mama copilului ne-a declarat că produsul urma să expire pe 22 noiembrie, adică azi! Cu toate acestea, în momentul în care copilul a scos iaurtul din frigider și  l-a desfăcut a rămas uimit pentru că înăuntru erau pete de mucegai.

În urma discuției purtată cu directorul Școlii Gimnaziale ”Tudor Vladimirescu”, prof. Adriana Butoi, aceasta ne-a declarat că nu i-a fost adusă la cunoștință această problemă, dar că produsele sunt depozitate corespunzător normelor în vigoare și că în permanență sunt efectuate verificări de către reprezentanții Protecției Consumatorului, DSP și DSV Călărași.

Programul ”Cornul & laptele” a fost câștigat printr-o procedură de achiziție publică de către SC ALFA CLASIC SRL  Călărași, care a încheiat un acord cadru cu Consiliul Județean Călărași,  pentru o perioadă de 3 ani, începând cu anul școlar 2016 – 2017. Prețul produselor livrate este de 1,7 lei fără TVA/ elev, respectiv preșcolar/pachet, iar această sumă este plătită în funcție de numărul de elevi.

SC ALFA CLASIC SRL  Călărași este o firmă administrată de Ene Ionel la care este asociat și un tip controversat pe nume Rădulescu Ștefan. Această firmă se ocupă doar de distribuția acestor produse, societatea care a câștigat licitația pentru programul ”Cornul și Laptele” este SC ALPILINE SRL cu sediul tocmai la Brăila! Conform surselor noastre, la firma ALPILINE asociat cu 60% este nimeni altul decât același Rădulescu Ștefan care deține acțiuni și la firma distribuitoare de la Călărași, ALFA CLASIC SRL. Practic, pe principiul ”el produce, și tot el distribuie”, dar prin două firme diferite.

Nu trebuie să mai punctăm faptul că produsele ”plimbate” tocmai de la Brăila cu destinația Călărași, sunt, potrivit multora dintre părinți, de o calitate îndoielnică, probabil acest lucru regăsindu-se în prețul foarte ieftin.

De altfel, despre acest program s-a tot vorbit de-a lungul timpului, existând voci care susțin că el este unul foarte prost ca și calitatea produselor care ajung să fie consumate de către elevii din școli.

Banii vin anual de la Ministerul Finanțelor. În funcţie de numărul de copii, se împart între 41 de Consilii judeţene şi 6 primării de sector. Așa s-au cheltuit până acum 5 miliarde de lei pe 5 miliarde de cornuri și tot atâtea cutii de lapte, dezvăluie într-o amplă anchetă jurnalistică, cei de la Digi24.

Scriptic, Guvernul alocă zilnic 1 leu și 27 de bani pentru un corn simplu de 80g și un pachet de lapte de 200 de mililitri. Consiliile Județene fac licitațiile. Ţin cont doar de oferta cu prețul cel mai mic. Consecința: în anul școlar 2015-2016 pachetul școlar se cumpără, în medie, cu doar 96 de bani.

Din acest leu rămas în joc, doar jumătate ajunge în produsele livrate şi în transport. Cealaltă jumătate e profitul firmelor implicate. Potrivit aceleași surse, urma banilor se pierde într-o rețea de companii. Pe lângă procesatorii de lapte și producătorii de pâine, apar mai multe tipuri de intermediari. Unii câştigă contractul, fără a produce nici pâine, nici lapte. Alţii se interpun între câştigători şi procesatori. Toţi fac profit, clar, în defavoarea beneficiarului, adică al elevului!

Și acum ar veni o întrebare firească, venită chiar din partea unora dintre părinții copiilor ce frecventează școlile călărășene: ”De ce trebuie să aducem corn și lapte tocmai de la Brăila, atâția kilometri, de parcă noi aici în plin Bărăgan nu am avea făină să producem cornuri, poate mult mai bune și gustoase, dar și produse din lapte proaspete și de calitate? Da, înțelegem că e vorba de bani, dar dacă tot se fură, de ce diferența aceea să se piardă prin atâtea firme și să nu fie contabilizată în folosul beneficiarului, adică al copiilor noștri?”

De altfel, chiar Ministerul Educaţiei se pare că a admis neajunsurile programului. Însă, precizează că nu îl poate schimba fără implicarea întregului Guvern. Mai mult decât atât, din toamna anului școlar 2016 – 2017 ar fi trebuit să pornească un all program: un pilot prin care, în 22 de şcoli rurale şi urbane, şi cu cantine, şi fără, să li se dea elevilor o masă caldă la prânz.

Dar cum, Guvernele și miniștrii se tot schimbă, nici programele nu mai sunt puse în practică și rămânem tot cu ”faimosul Corn & lapte” și cu scandalurile înregistrate la nivel de țară dar, CULMEA! deși au fost înregistrate diferite nereguli, niciun contract nu a fost reziliat!

Cel mai bun exemplu este cel din Prahova în care ”pe 23 noiembrie 2015 în prima zi din anul școlar în care elevii au primit laptele și cornul. Până seara, 37 de copii de la două şcoli centrale din Ploieşti au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecţie alimentară. A doua zi s-a întâmplat la fel, la o altă şcoală. Aproape două săptămâni programul a fost întrerupt. Procurorii au deschis 7 dosare penale, dar niciunul nu a ajuns, în şapte luni, în instanţă”, punctează Digi24.

Așadar, ce este de făcut? Deocamdată, nimeni nu știe, dar autoritățile ar trebui să ia în considerație toate aceste aspecte și să facă lumină în acest caz. Dar cum tipi deștepți, cum e și acest Rădulescu Ștefan sunt tot timpul la locul și momentul potrivit, ne e greu să credem că se va schimba ceva… Oare, primează cumva și interesul copilului?

 

iaurt-2

corn

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + two =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.