Ziua dorobănțenilor, un eveniment plin de culoare de la un an la altul

0
215

Ziua comunei Dorobanţu a punctat deja cea de-a cincea ediție anul acesta și s-a bucurat de un adevărat succes, distracţia şi voia bună adunând în parcul din localitate peste 1000 de oameni.

Primarul comunei Dorobanţu, Vasile Stoica le-a pregătit și de această dată locuitorilor multe surprize, organizând o petrecere pe cinste cu muzică bună, interpreți de renume, ansambluri folclorice, toate acestea asezonate cu micii și peștele sfârâind pe grătare și stinse cu multă bere rece.

Preț de câteva ore bune, duminică, 6 noiembrie, localnicii din comuna Dorobanțu au îmbrăcat straie de sărbătoare și au venit, cu mic, cu mare, să petreacă de ziua dedicată lor de către primarul Vasile Stoica. La sărbătoare nu aveau cum să lipsească membrii Ansamblului „Spicul” Dorobanţu, mândria comunei, la care s-au alăturat  și cei ai Ansamblului „Macii Bărăganului” Ciocăneşti, dar și Ansamblul „Hora” din Independenţa, coordonaţi de maestrul coregraf Aurel Mailat, ritmurile populare îndemnându-i la joc și voie bună pe mai mulți dintre oamenii prezenți în public. Printre surprizele pregătite de organizatorii evenimentului s-au aflat și îndrăgitele interprete de muzică populară Steliana Sima și Mioara Velicu.  De asemenea, a făcut senzație cu melodiile sale cunoscuta interpretă de muzică etno, Lorenna, care nu numai că i-a dedicat o melodie specială primarului Vasile Stoica, dar l-a și îndemnat la joc pe scenă atât  pe edilul șef al comunei, cât și pe viceprimar. Pe scena din parc a mai urcat Trupa Rustic cea care a reuşit să creeze o atmosferă de veselie şi voie bună, cei mai mulţi dintre localnici prinzându-se în hore alături de solişti, profitând din plin de petrecerea organizată în cinstea lor.

Muzeu în aer liber

Ineditul acestei ediții a Zilei Comunei Dorobanţu a fost o expoziție de obiecte și unelte tradiționale specifice zonei, cosume populare vechi, o rochie de mireasă și o cămașă cu o vechime de peste 100 de ani și fotografii în care se regăsesc o serie dintre obiceiurile locului. Expoziţia face parte din proiectul denumit „Dorobanţii de la Mostişte” și a fost punctul de atracţie al invitaţilor, care au rămaşi plăcut surprinşi şi încântaţi să vadă atâtea obiecte strînse laolaltă.

”Am încercat de această dată să venim cu ceva nou și ne-am gândit la o expoziție de obiecte și unelte tradiționale specifice zonei, fotografii cu obiceiuri populare, costume populare vechi. Proiectului nostru i-am dat și o denumire ,,Dorobanții de la Mostiște”! Mulțumim din tot sufletul tuturor celor care ne-au ajutat cu donații sau ne-au împrumutat o parte dintre obiecte, Centrului Cultural Județean, celor care au contribuit la realizarea expoziției”, ne-a declarat Tudorița Kiru, bibliotecarul comunei Dorobanțu.

Invitați speciali

La invitaţia primarului Vasile Stoica, s-au mai aflat în mijlocul cetățenilor  preşedintele Partidului Naţional Liberal Călăraşi, Răducu George Filipescu, deputata PNL, Raluca Surdu, managerul Centrului Cultural Judeţean Călăraşi Alina Jipa, preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, directorul de cabinet al preşedintelui CJ, Emil Muşat, consilierul judeţean Cristian Marin, primarul comunei Grădiştea, Constantin Corbu, şi alţii.

Primarul Vasile Stoica a făcut oficialitățile de gazdă și a deschis manifestarea cu un discurs:

“Vă doresc tuturor sănătate, zile liniştite şi vă asigur în continuare de tot sprijinul meu! În 1915, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, s-a sfinţit biserica din localitatea noastră şi s-a semnat actul de ‘naştere’ al comunei Dorbanţu. Astăzi avem oaspeţi de seamă precum preşedintele PNL, Răducu Filipescu. Vă mărturisesc că fără dânsul nu aş fi putut să pietruiesc toată comuna Dorobanţu. Am dorit ca şi la această ediţie să vă încânte sufletele artişti consacraţi ai cântecului popular românesc şi am încrederea că am reuşit prin acest mod să vă bucurăm şi să uitaţi pentru o clipă de grijile cotidiene. Felicit întreaga echipă din cadrul Primăriei Dorobanţu și mulțumesc tuturor celor care mi-au dat o mână de ajutor în pregătirea acestui eveniment. De asemenea, ţin să felicit mândria comunei noastre, Ansamblul ‘Spicul’ Dorobanţu, precum şi maestrului coregraf Aurel Mailat, care le îndrumă paşii acestor copii minunaţi”

Răducu Filipescu, președintele PNL Călărași:

“La mulţi ani de ziua voastră! La mulţi ani, Dorobanţu! Ne-a spus nouă primarul că a ales ziua aceasta pentru un anumit motiv. Eu cred că motivul pentru care a ales această zi este că în fiecare an, pe această dată, este soare şi este frumos. Este a cincea oară când vin la voi, este a cincea oară când, la început de noiembrie, când de obicei este lapoviţă şi ninsoare, la voi este soare. Asta pentru că aţi ales un primar foarte bun care trage soarele după el, pe Vasile Stoica. Am reuşit împreună cu el să să realizăm câteva lucruri în comuna dumneavoastră. Aveți o comună prosperă, cu oameni care ştiu să muncească, care să ştiu să sărbătorească şi ştiu să se distreze. Vasile este o gazdă primitoare, voi sunteţi oameni zâmbitori, sunteţi oameni care vă gândiţi că avem o singură viaţă pe care trebuie s-o trăim şi s-o trăim bine.”

Raluca Surdu, deputat PNL:

“Este prima oară când particip la ziua comunei dumneavoatră şi este o mare onoare şi plăcere pentru mine. Eu nu-mi doresc altceva decât ca anul viitor când voi veni în comuna dumneavoastră, tot într-o zi frumoasă, să avem turnată fundaţia căminului cultural pe care ştiu cât de mult îl doriţi. Pentru asta nu pot să vă spun decât că, alături de domnul primar şi toţi cei care pot să ne ajute, vom face toate eforturile pe care le putem face şi sunt convinsă că Dumnezeu ne va ajuta pentru că meritaţi. Am văzut copiii dumneavoastră frumoşi cu care trebuie să vă mândriţi şi vreau ca în doi ani de zile aceşti copii să poată să vă arate talentele lor într-un cadru civilizat. La mulţi ani!”

Alina Jipa, managerul Centrului Cultural Județean Călărași:

„Ştiu că-l iubiţi foarte mult pe domnul primar, iar de câte ori am venit aici am văzut multă căldură sufletească. Pe lângă ziua comunei, mai avem proiectul ‘Dorobanţi de la Mostişte’, iar expoziţia amplasată aici este o parte din acest proiect al Primăriei Dorobanţu, al CCJ Călăraşi şi al unor oameni extrem de inimoşi care au grijă de tot ceea ce înseamnă tradiţii şi cultură. Atât timp cât sădiţi în sufletele copiilor voştri tradiţiile şi obiceiurile, n-o să ne pierdem identitatea de români.”

Manifestarea de la Dorobanțu s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii, care a bucurat privirile participanţilor, în special ale copiilor.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × five =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.