“Mesajul meu pentru alegători este să mă susțină în continuare pentru că nu-i voi dezamăgi!” – Interviu cu Ion IACOMI, candidatul PNL la Primăria Dor Mărunt

0
108

Reporter: – Domnule  primar Ion Iacomi, ce realizări importante ați avut în acești 4 ani la conducerea primăriei?

Ion Iacomi: Încă de la preluarea mandatului am acordat o importanță sporită sistemului educațional din comuna Dor Mărunt. Avem aproape o mie de copii în școlile și grădinițele din comună și în aceste instituții în trecut au fost probleme destul de grave. Am încercat să remediez și să îmbunătățesc condițiile din școli prin schimbarea instalațiilor electrice, construirea de grupuri sanitare noi sau modernizarea celor existente, igienizări, schimbat acoperiș, construcția unui teren de sport, schimbarea mobilierului din clase precum și procurarea materialului lemnos pentru perioada de iarnă din timp și suficient.

Rep. – … de ce spuneţi din timp şi suficient?

Ion Iacomi: – Deoarece îmi aduc aminte că fosta conducere de la primărie a avut probleme cu încălzirea din școli, au rămas fără lemne de foc în mijlocul iernii, iar instalațiile au înghețat. O realizare de suflet a mea este că am reușit să facem trecerea de la încălzirea pe lemne la încălzirea pe gaz în 3 unități de învățământ din Dor Mărunt urmând ca anul acesta să racordăm și celelelate două școli la rețeaua de gaze pentru a mări confortul elevilor și al profesorilor.

Rep. – Aceste realizări ar fi cele care privesc asigurarea condiţiilor în şcoli, cu ce alte obiective aţi venit în comunitate?

Ion Iacomi: – În primul an de mandat am reușit să asfaltez în satul Dâlga strada Eroilor pe o lungime de 1 km, iar în acest moment avem câștigat și semnat un contract de asfaltare pe o porțiune de 3,8 km și avem în lucru proiecte pentru încă 7 km. Cu sprijinul domnului președinte al Consiliului Județean, Răducu Filipescu, am reușit să asfaltăm drumul care leagă satul Înfrățirea de Dor Mărunt pe o lungime de 5,2 km, o dorință veche a locuitorilor.

Rep. – Ştim că vă preocupaţi serios de sănătatea cetăţenilor…

Ion Iacomi: – Da, este o prioritate a mea şi, în acest sens, am reușit să construiesc un dispensar în satul Dâlga pentru că acolo sunt aproximativ 2200 de persoane care nu aveau un cadru medical și un dispensar. Am reușit în 2013 să inaugurăm acel dispensar și să aducem un medic și o asistentă care își fac treaba cu mare responsabilitate. Și la dispensarul din Dor Mărunt am construit toalete moderne în incinta clădirii, pentru că până atunci aveau toaleta în spatele curții.

Rep. – … alte reuşite?

Ion Iacomi: – Printre reușitele mele se mai numără trotuarul din Dor Mărunt, realizat din beton amprentat, cu armătură de fier și cred că mulți ani de acum încolo acest trotuar va rezista. În 2015 am finalizat rețeaua de canalizare pe o lungime de 5 km plus stația de epurare urmând ca în acest an să începem extinderea reţelei de apă și canal pe o lungime de 66 km. Proiectul este deja făcut, așteptăm noile măsuri de finanțare ale exercițiului financiar european ca să vedem unde ne încadrăm. De asemenea, achiziționarea încărcătorului frontal din fonduri europene a fost o realizare importantă. L-am folosit la deszăpeziri, la igienizarea gropilor de gunoi, dar și în alte situații. Sunt multe realizări, iar ele se regăsesc sintetizate în paginile acestui ziar.

Rep. –  Pentru că tot ați adus vorba de rețeaua de apă, de ce nu ați reușit să o puneți în funcțiune?Ion Iacomi: Referitor la acest lucru, au fost foarte multe zvonuri prin comună. Nu am reuși să pun în funcțiune rețeaua de apă din motive bine întemeiate. Această instalație a fost proiectată cu multe lipsuri. Aceste lipsuri a trebuit să le suportăm din bugetul local. Proiectul nu a prevăzut achiziția unui generator de curent electric pentru situația în care stația rămâne fără curent, lucru pentru care Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu eliberează avizul de funcționare. Am reuși să-l achiziționăm anul trecut pentru aproximativ 15 mii de euro.

Rep. – Aşadar, v-aţi confruntat cu unele probleme…

Ion Iacomi: – Da, proiectul nu a prevăzut apometre pentru utilizatori. Am reușit să achiziționăm 183 de cămine cu apometre la sfârșitul anului trecut și le-am montat cetățenilor gratis, așa cum am promis că le voi face racordarea la apă. O problemă gravă cu care ne-am confruntat a fost forajul de apă. Deși proiectul inițial prevedea 2 fântâni la 80 de metri, au schimbat soluția și au făcut o singură fântâna la 150 de metri, crezând că fac o economie de bani. Din studiile hidrogeologice, la noi în zonă apa până la 80 de metri este potabilă. La adâncime de 150 de metri apa conține amoniu și fier mult peste limita admisă (de 20 de ori mai mult, din analizele DSP) prezentând un risc deosebit, mai ales pentru copii. Direcția de Sănătate Publică nu a permis punerea în funcțiune a rețelei și ne-a recomandat noi foraje. Lucru pe care l-am și făcut iar la ora actuală am finalizat proiectul pentru două noi foraje la 80 de metri. Avem banii alocați și în scurt timp va începe lucrarea urmând ca după aceea să începem extinderea rețelei de apă pe 66 de km.

Rep. – Să schimbăm puţin registrul şi aş vrea să ne spuneţi cum ați colaborat cu Consiliul Local? Știm că ați avut ceva probleme în ultima vreme…

Ion Iacomi: – După alegerile din 2012 am obținut un număr de 9 consilieri PNL și PSD (fostul USL) din totalul de 15. Pentru o perioadă de 2 ani lucrurile au mers bine pentru că am avut majoritatea în Consiliu și am reușit să trec proiectele pe care le-am gândit. Opoziția a fost de obicei împotriva la orice am propus. După ce USL-ul s-a destrămat au început să apară probleme. O persoană, care a stat câțiva ani ascuns să-și lingă rănile după pierderea alegerilor din 2012, a început să facă valuri și a făcut demersuri către organizația PSD Călărași astfel încât să excludă toți consilierii PSD din consiliu, inclusiv pe cei care urmau rezerve, punându-mă în imposibilitatea de a mai lua decizii pentru comunitate.

Rep. –  Bănuiesc că au fost repercusiuni asupra comunităţii?

Ion Iacomi: – Acest lucru a îngreunat foarte mult activitatea Consiliului Local, iar proiectele mele au suferit amânări. Vorbim aici de asfaltare, modernizare iluminat etc. Toate aceste lucruri au fost făcute cu concursul fostului primar Nițulică, cel care și la ora actuală are memorii depuse pe la Prefectură pentru dizolvarea Consiliului Local. Nu a reușit să facă acest lucru și nici nu va avea vreo șansă.

Rep. – Ați introdus tradiția sărbătoririi Zilei Comunei Dor Mărunt în luna mai. De ce nu ați mai organizat și anul acesta?

Ion Iacomi: Ziua comunei a fost un prilej de relaxare, distracție, voie bună pentru cetățenii comunei. Am reușit să aducem artiști cu renume din țară, dar și să-i vedem pe copiii noștri din Ansamblul de dansuri Dor de Dor. Cred că a fost un eveniment reușit având în vedere miile de participanți. Anul acesta am renunțat la acest eveniment pentru a nu da curs unor speculații în care să se spună că eu mi-aș face campanie electorală pe banii primăriei. Evenimentul o să aibă loc într-o altă perioadă a anului.  

Rep. – Ce proiecte importante aveți în plan pentru următorul mandat?

Ion Iacomi: Construirea unei grădinițe în Dâlga Gară o să fie primul meu obiectiv. Avem proiectul depus şi câștigat, iar la sfârșitul lunii mai a acestui an o să aibă loc licitația la Inspectoratul Școlar. Cred că în maxim două luni o să înceapă construcția acestei grădinițe moderne, în curtea școlii Dâlga Gară. Un alt proiect important este cel de schimbare și modernizare a iluminatului public în toată comuna. Avem proiectul realizat, aprobat de Consiliul Local, avem 8 miliarde alocați pentru anul acesta, iar după finalizarea licitației o să înceapă lucrarea care la final va însemna lampă cu LED la fiecare stâlp.

Rep. – … acest lucru înseamnă şi unele economii?

Ion Iacomi: – Cu siguranţă! Iluminatul cu LED înseamnă o economie mare la factura curentului electric, durată medie de viață de aproximativ 14 ani.  Așa cum spuneam mai devreme, extinderea alimentării cu apă pe 66 de km o să se realizeze în mandatul următor. De asemenea, o prioritate este asfaltarea străzilor comunei. Am promis în urmă cu 4 ani 10 km de asfalt. Am realizat 6,2 iar cu cei 3,8 km, pentru care am semnat contract zilele trecute, mi-am îndeplinit obiectivul. Avem proiecte pentru încă 10 km și sper să reușesc să realizez chiar mai mult. Mai sunt și alte obiective, dar le veți găsi enumerate în acest ziar.

Rep. –  Un gând pentru alegătorii dumneavoastră?

 

Ion Iacomi: Le mulțumesc tuturor pentru susținerea pe care mi-au acordat-o de fiecare dată. Începând cu anul 2012 am câștigat toate alegerile care au avut loc în România (parlamentare, europarlamentare, referendum, prezidențiale) și asta datorită oamenilor care au avut și au încredere în mine. Cred că nu i-am dezamăgit. Le transmit să aibă încredere în mine și ei știu că la mine au avut tot timpul ușa deschisă, le-am ascultat problemele, am încercat și reușit să-i ajut într-un procent foarte mare. Am fost alături de ei nu 4 ani, ci 8 ani! Chiar dacă am pierdut alegerile în 2008, eu nu m-am ascuns, am participat în continuare la viața comunității, am fost alături de elevi, alături de persoanele defavorizate, am participat la deszăpeziri, am ajutat copii bolnavi grav să meargă la tratament în spitale din București, Cluj Napoca, Târgu Mureș.

Mesajul meu pentru alegători este să mă susțină în continuare, să susțină lista de consilieri PNL pentru că am nevoie de un Consiliu alături de mine, ca să nu mai am piedici cum s-a întâmplat în acest mandat şi, mai ales ca proiectele ce vin pentru binele comunităţii să prindă contur.

Fiți alături de mine și de PNL pentru că localitatea Dor Mărunt are un viitor frumos! 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

2 × three =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.