Vasile Iliuţă: „”Vreau să primească tinerii din terenurile ADS-urilor. La ora actuală statul are și terenuri neproductive, nu se plătește arendă pe acestea”

0
89

”Vreau să primească tinerii din terenurile ADS-urilor. La ora actuală statul are și terenuri neproductive, nu se plătește arendă pe acestea, și tinerii au nevoie de pământ. Am inventariat cu ADS 8000 de hectare la nivelul României, dacă aș discuta de județul Călărași sunt 800 de hectare care pot fi preluate de către tineri. Limita de vârstă este sub 40 de ani. Dacă ne uităm astăzi toți tinerii pleacă din țară care merg să se angajeze ca zilieri în exploatațiile agricole spaniole sau italiene. Avem un mare câștig, avem acești oameni care au căpătat o experiență fantastică acolo, și dacă am fi capabili să le dăm câte 50 de hectare am reuși să refacem satele românești. Acolo își va face casă, își va construi exploatația, va putea lua fonduri europene, va fi un argument puternic pentru românii din străinătate să se întoarcă în țară. Îi rog pe colegii mei să sprijine această inițiativă” a spus Vasile Iliuță.

De altfel, la ședința Comisiei pentru agricultură, ce a avut loc marţi, 15 martie 2016, deputații au avizat favorabil proiectul de lege, cu amendamentele ca beneficiarii de terenuri să fie tineri până în 40 de ani care au absolvit studii superioare de specialitate. Urmează ca inițiativa să fie supusă votului final din plen. Șase deputați au propus la sfârșitul anului trecut ca la Legea nr.268/2001, la articolul 4, alin. 1, să se adauge, la atribuțiile ADS și: ”concesionarea sau arendarea terenurilor – maximum 50 ha/fermier – aparținând domeniului public și privat al statului aflate în exploatarea societăților naționale, a instituțiilor și stațiunilor de cercetare și producție agricolă și a unităților de învățământ agricol și silvic, cu prioritate, tinerilor fermieri de până la 40 de ani, în vederea înființării unor ferme model”, precizează aceeaşi sursă. 

Citiţi mai multe pe http://agrointel.ro/51621/vasile-iliuta-fermier-si-deputat-ii-rog-pe-colegii-mei-sa-voteze-acordarea-de-50-de-hectare-pentru-tinerii-fermieri-vom-reface-satele-romanesti/

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

14 − one =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.