Sohatu. Grigore Dumitru, primarul care iubeşte pădurea

0
163

Perdelele forestiere – cea mai mare realizare

Într-un moment în care a fost avertizat de un specialist de la Brăneşti, Florian Băncilă, că pământul în zona localităţii Sohatu „se mişcă”, şi nu era vorba de cutremur, ci de faptul că fiecare vânt de primăvară mişcă terenul, astfel încât acesta se transforma vizibil în adevărate dune, primarul nu a stat pe gânduri şi a fost nevoit să ia o decizie pentru ca zona de aici să nu arate ca un deşert în anii ce vin. Silvicultor de profesie, edilul comunei Sohatu, Grigore Dumitru a trecut la fapte împădurind zona cu pomi.

„Am discutat atunci cu consilierii locali şi împreună am decis să creem perdele forestiere în zonă. Am plantat 11 ha cu puieţi de salcâm în proporţie de 90 %, dar au mai fost şi alte specii, cum ar fi stejarul. La momentul acesta se poate observa datorită seminţelor purtate de vânt au mai apărut şi paltini, păducel, măceş. Trebuie să vă spun că aceste perdele forestiere sunt importante atât pentru stabilitatea solului, pentru că ne dă oxigen, dar şi pentru că aici s-a dezvoltat o adevărată faună. Avem acolo foarte multe păsări, vânatul are o cărare pe care poate să treacă de la o pădure la alta. Eu consider că dacă e să facem aşa o analiză, în patru ani de zile, cea mai mare realizare sunt aceste perdele forestiere, dar care nu se văd ca şi o realizare, decât pe termen lung. Şi asta pentru că foarte puţini cunosc efectele benefice ale acestor păduri. Este adevărat că oamenii vor drumuri, gaze, apă, bineînţeles că sunt necesare toate acestea, dar dacă vrem să vedem viitorul trebuie să o luăm de acolo, de la oxigen”, ne spune primarul Grigore Dumitru punctând că în momentul de faţă avem agricultură intensivă, cu utilaje performante, cu substanţe pe tot Bărăganul, dar unde se mai adăposteşte fauna?

Grigore Dumitru: „Trebuie pus ceva în loc după ce au fost tăiaţi copacii de pe marginea drumului”

Mare iubitor de natură, primarul este de părere că în momentul în care s-au tăiat toţi copacii de pe marginea drumurilor, ar fi trebuit pus imediat ceva în loc.  

„Vizavi de această situaţie, probabil că ar fi trebuit tăiaţi, dar trebuie să şi punem ceva în loc. Dacă ne uităm în spate putem să spunem că înainte de 89 se făceau şi lucruri bune. Sincer, aliniamentele acelea de pomi au fost făcute cu oameni, fără foarte multă muncă. Să plantezi plopi nu este foarte multă muncă, se dezvoltă foarte repede şi se vede imediat vegetaţia”, este de părere primarul silvicultor care ne şi explică beneficiul plantării plopilor:  

„Masa vegetativă a unui plop într-o perioadă foarte scurtă de timp se dezvoltă foarte bine, acumulează foarte multe subtanţe nocive, şi cele mai multe dintre acestea sunt pe drumurile publice. Aceşti plopi fiind plantaţi pe aliniament avea şi o explicaţie foarte bună la momentul respectiv. Gazul se duce în sus şi normal că este absorbit de frunzele plopului care nu-i dă voie să se răspândească în atmosferă şi într-adevăr reziduurile captate prin frunze se duc prin plantă în rădăcinile pomului. Deci, acesta a fost scopul plantării plopilor de-a lungul şoselelor”.

Cucuieţi –  Progresu – primul drum care se închide iarna

De altfel, edilul comunei Sohatu ne-a mărturisit că se străduieşte, încă de când a venit la primărie să înfiineze o perdea forestieră care să lege satul Progresu de Sohatu, doar că întâmpină unele probleme:

„Nu avem probleme în ceea ce priveşte materialul săditor, utilajele, mâna de lucru, ci terenul. Acesta este al UAT Gălbinaşi (Unitatea Administrativ Teritorială). Am purtat discuţii cu Paul Radu, colegul meu de la Gălbinaşi şi am susţinut problema. Până la urmă terenul care aparţine unor oameni, pădurea le va aparţine tot lor, dar beneficiem şi noi de acest lucru. Am susţinut faptul că noi ne vom ocupa de plantarea puieţilor, dar lucrurile s-au oprit aici. Am vrut să fac acelaşi lucru şi partea cealaltă Cucuieţi – Progresu. Acolo aveam şi un alt scop principal, în afară de cel ecologic. În felul acesta opream şi cantitatea mare de zăpadă care se depune aici în fiecare iarnă. Avem mari probleme aici, dacă vine o mână de zăpadă cu vânt, se astupă tot! E primul drum din judeţul Călăraşi care se închide iarna. Deci, ar fi fost foarte necesară o perdea forestieră aici."

Realizări şi proiecte la Sohatu

Primarul Grigore Dumitre candidează pentru un nou mandat şi îşi doreşte ca cetăţenii să aprecieze faptul că aproape tot ceea ce a avut ca şi proiecte în campania electorală de acum patru ani s-a cam realizat. Au fost stopate furturilor din localitate, prin amplasarea camerelor de luat vederi, a fost schimbat planul de pază al localităţii, însuşi primarul s-a implicat şi a mers în teren alături de agenţii de pază şi poliţie. De asemenea, s-a lucrat la extinderea reţelei de apă în Sohatu şi urmează la Progresu, au fost pietruite drumurile de pământ din comună cu 2500 de piatră şi există proiect de asfaltare străzi, o parte va fi demarat în primăvară. Edilul a oferit sprijin pentru tinerii din Sohatu şi Progresu prin obţinerea de fonduri europene, pentru dezvoltarea localităţii, prin apartenenţa la  GAL Mostiştea pentru achiziţionarea de utilaje şi tractoare pentru lucrări în agricultură. Şcoala din Sohatu beneficiază de încălzire centralizată şi a fost reabilitat Căminul Cultural, care era pe post de WC public atunci când primarul a venit în funcţie. Din fonduri proprii în luna martie vor fi finalizate şi lucrările la parc, a făcut realizat un drum de piatră către cimitir şi a fost construit un gard, pentru că  intrau animalele pe morminte.

Primarul Dumitru Grigore mai are multe proiecte de realizat şi tocmai de aceea îşi doreşte încă un mandat de patru ani în fruntea urbei sale.

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

9 + thirteen =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.