Acţiune de împăduriri. După “România prinde rădăcini”, la Ulmu s-au “Plantat fapte bune”

0
180

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor este partenerul instituţional al acestui demers amplu, prin care puieții au fost plantaţi pe terenuri publice neproductive. Aceștia vor fi îngrijiţi pe o perioadă mai mulți ani, până la atingerea maturității. R.N.P. – ROMSILVA furnizează gratuit puieții necesari împăduririi și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului, potrivit site-ului plantamfaptebune.ro. Conform aceleaşi surse, iniţiatorii acestei acţiuni susţin că misiunea lor este să implice societatea civilă, publicul larg, autorităţile, companiile şi mass media în protejarea şi creşterea de păduri.

Sâmbătă, 14 noiembrie, în judeţul Călăraşi au avut loc două acţiuni simultan de plantare puieţi în comunele Ulmu şi Jegălia, dar şi în alte localităţi din ţară. Astfel, sub sloganul „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”, echipa „Plantăm fapte bune în România” a invitat cât mai mulţi voluntari, să se alăture acţiunii de împădurire de la Ulmu şi ca urmare a acestei ample acţiuni, în câţiva ani, pe cele 5 ha de pe malul Lacului Mostiştea va creşte o frumoasă şi tânără pădure de salcâmi.

“Sunt încântat de faptul că în comuna pe care o administrez am reuşit să mai plantăm puieţi pe încă 5 hectare de teren, din anul 2008, de la primul meu mandat, am reuşit să împădurim 14 hectare de teren în Ulmu, ceea ce reprezintă un lucru destul de benefic pentru judeţul nostru, care se confruntă cu lipsa pădurilor. Imaginaţi-vă dacă la nivelul celorlalte localităţi s-ar fi plantat la fel ca la Ulmu, ce ar fi însemnat acest lucru pentru judeţul Călăraşi! Peste câţiva ani, aceşti puieţi se vor transforma într-o pădure frumoasă, care va oferi un peisaj superb, având în vedere că se află şi pe marginea lacului Mostiştea, dar şi oxigen pentru locuitorii satului. Le mulţumesc tuturor organizatorilor, voluntarilor, dar şi localnicilor care au participat la acţiunea de împădurire” a spus Ion Negoiţă, primarul comunei Ulmu.

Prezent de fiecare dată la acţiunile de împădurire de pe teritoriul localităţii Ulmu, deputatul Dan Motreanu a ţinut să puncteze:

“Este a treia acțiune de plantare de copaci la care particip în comuna Ulmu. În toamna anului 2008, împreună cu voluntarii din Ulmu, am plantat o perdea forestieră de protecție de-a lungul drumului județean. În anul 2011, în cadrul programului ‘România prinde rădăcini’, am reușit să plantăm peste 5 hectare de pădure. Primarul Nelu Negoiță este în funcție din anul 2008 și a reușit până acum să împădurească 14 hectare de teren. Îl felicit pentru acest lucru și îi invit și pe alți primari să se implice în astfel de acțiuni”.

Cum o vorbă din bătrâni spune că “după faptă şi răsplată”, la sfârşitul acţiunii de plantare, voluntarii prezenţi la Ulmu au avut parte de bucate alese, cum ar fi sarmale, fripturi la grătar sau pastramă.  

Alături de voluntarii veniţi din ţară, de la acţiune nu avea cum să lipsească echipa de angajaţi ai Primăriei Ulmu, în frunte cu viceprimarul Nelu Cantaragiu. Deasemenea, acestora li s-au alăturat lucrători ai Centrelor de Plasament din Ulmu şi Făurei, coordonaţi de Nicolae Birjaru, dar şi mulţi localnici. Au fost prezenţi la acţiunea de împădurire voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Călăraşi împreună cu directoarea Aura Giurcă.  

De asemenea, voluntari jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași au participat la campania de împădurire denumită ”Plantăm fapte bune în România”. Astfel, 20 de jandarmi au fost prezenţi în localitățile Jegălia și Ulmu pentru a-şi aduce aportul la concretizarea acestei iniţiative. Oamenii legii, alături de organizatori şi ceilalţi voluntari au plantat mii de puieţi, fiind conştienţi că protejarea şi conservarea mediului înconjurător este primordială pentru o dezvoltare armonioasă a naturii. Jandarmii călărășeni au mai participat şi în trecut la astfel de acţiuni voluntare şi vor fi prezenţi ori de câte ori vor fi demarate activităţi de acest gen.

Potrivit plantamfaptebune.ro. doar 26,76% din suprafaţa ţării este acoperită cu păduri. Media europeană este de 29.3%. În plus, conform datelor Ministerului Mediului, în 2006 s-au redus aproximativ 127.601 hectare prin tăieri rase şi răriri ilegale.

Sprijin financiar pentru acţiunile de împădurire au oferit următoarele companii: Algeco, Arval, BDO Audit, Brenntag, CA Immo, Immofinanz, Cetelem, CBRE, DB Schenker, Dedeman, Double Tree by Hilton, Ericsson, Huawei,  Inmedio, JTI, Luxoft, Mega Image, Orange, Quadra, Skanska, Unicredit Bank şi Webhelp.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

nineteen − 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.