ALBUM FOTO. Adriana Praegert: „Această iniţiativă presupune o porţie imensă de dragoste pentru copii”

  0
  100

  La fel ca şi anul trecut, pentru o asemenea acţiune de amploare a fost nevoie ca Adriana să-şi facă publică intenţia de a strânge donaţii printr-un interviu ce a apărut în publicaţia locală, Badische Zeitung. În acest mod au aflat concetăţenii săi de faptul că posibilităţile de studiu ale elevilor din Şcoala Generală nr. 2 Modelu ar fi mult mai bune dacă aceştia ar beneficia şi de un mobilier modern în clasele de curs. Este adevărat că Adriana Praegert a recunoscut că tot întreg procesul de strângere, apoi de depozitare şi ulterior de transport al donaţiilor către România nu a fost deloc unul lipsit de peripeţii, dar că odată ce toate acestea au ajuns la destinaţie, parcurgând nu mai puţin de 2068 km, toate greutăţile întâmpinate au fost uitate, cel mai important lucru fiind acela că elevii din patru săli de clasă au început anul şcolar în bănci moderne. Autoarea colectării donaţiilor care au ajuns la şcoala din Modelu a explicat, cu emoţie în glas, că o leagă de aceste locuri faptul că mama sa este născută aici şi că ceea ce face vine şi ca un omagiu pentru cea care i-a dat viaţă şi care a trecut în nefiinţă în urmă cu trei ani.  

  „Este al doilea an consecutiv când vin la Călăraşi, la Şcoala nr. 2 Modelu cu donaţii. Legătura mea cu acest loc este faptul că mama mea s-a născut aici, este şi un omagiu pe care-l fac pentru ea. Este o legătură şi cu faptul că la bază sunt cadru didactic şi eu. Am făcut 5 ani de pedagogic la Sibiu şi am predat în Germania în învăţământul superior 2 ani, la clasele XII şi XIII, apoi am revenit la profesia mea de bază de asistent juridic. La fel de importantă este şi legătura, la fel de strânsă, cu mătuşa mea, sora mamei mele, Rodica Cheţa şi care este cadru didactic de 40 de ani şi predă în această şcoală din Modelu. Această iniţiativă presupune o porţie imensă de altruism, în primul rând, dragoste de copii, după care trecem la partea ce reprezintă miezul problemei şi care se referă la interviul dat în ziar la noi în Germania, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. Este contactul cu toate persoanele care mă sună, care trimit e-mail-ur, apoi câteva drumuri de făcut, de strâns, de depozitat şi de organizat transportul. Şi în acest an am încercat tot prin ziar, o publicaţie foarte mare la noi, Badische Zeitung, pentru donaţii băneşti, dar este mai complicat. Am primit, pe contul special de donaţii, în valoare de 600 de euro. Am fost extrem de fericită pentru faptul că am fost susţinută şi de un om necunoscut mie, dar pe care-l stimez şi îi mulţumesc, domnul consilier local Gheorghe Toma, care a dat pentru acest proiect suma de 2000 de lei, am cumpărat euro şi am adăugat la diferenţa de transport”, a declarat Adriana Praegert.

  De altfel, iniţiatoarea acestor donaţii a ţinut să puncteze faptul că în toată această acţiune, transportul este destul de costisitor, dat fiind că e nevoie, având în vedere distanţa destul de mare, peste 1000 de euro.

  „Punctul bănesc este cel mai dificil, cel mai sensibil. Abia după ce am încheiat anul acesta partea de organizare, am primit o ofertă ca la anul să mi se sponsorizeze complet transportul de către o instituţie care sprijină asemenea iniţiative. Doresc să vin şi la anul, neapărat, trebuie doar să stabilim tematica”, a mai spus Adriana Praegert.

  Înv. Rodica Cheţa: „Nepoata mea este un suflet altruist, arde pentru a face fapte bune”

  Cu mai multe precizări despre ceea ce înseamnă aceste donaţii pentru Şcoala nr. 2 Modelu, a venit şi înv. Rodica Cheţa, un cadru didactic ce şi-a desfăşurat mai bine de 30 de ani de activitate, din cei 40, numai în această unitate de învăţământ călărăşeană.

  „Înseamnă enorm de mult, se ştie cum funcţionează majoritatea şcolilor, ce mobilier avem în unele şcoli… Elevii se bucură pentru orice. Acolo în Germania, unde am stat destul de mult la nepoata mea, am observat nivelul de trai, felul cum se gândeşte învăţământulîn perspectivă, grija care se acordă copiilor. Am rămas impresionată de gestul făcut de unele şcoli din Germania astfel încât să se bucure şi alţi copii de condiţii mult mai bune în sălile de clasă. Eu iubesc foarte mult copii, iubesc şcoala şi am văzut pe chipurile celor care au descărcat, pentru că ne-au ajutat şi elevi ai acestei unităţi, chipuri luminate. Nepoata mea este un suflet altruist, arde pentru a face fapte bune. Eu nu pot decât să-i mulţumesc, de asemenea, şi tuturor celor care au donat din Germania. Am fost alături de ea prinmulte locuri şi sper ca şi în anii viitori să continue acest proiect”, a punctat înv. Rodica Cheţa.

  În urma donaţiilor făcute, la iniţiativa Adrianei Praegert, elevii ce învaţă în patru săli de clasă din Scoala nr. 2 Modelu beneficiază din acest an şcolar de mobilier constând în scaune şi bănci moderne. De asemenea în cancelaria şcolii au ajuns table magnetice, cretă şi scaune.

  La finalul discuţiei Adriana Praegert a ţinut să adreseze câteva cuvinte pentru partenerii germani prin care şi-a exprimat mulţumirea vizavi de sprijinul acordat în tot acest demers caritabil.  

  Vezi pe: https://www.youtube.com/watch?v=6m8fwLq9mgo

  „Am mulţumit tututor celor care m-au susţinut cu donaţii materiale, am mulţumit şefului care a trecut cu vederea numărul mare al apelurilor pe care le-am primit în timpul serviciului, soţului care mi-a coordonat al doilea tir, respectiv încărcarea, dar şi tuturor celor care m-au ajutat să încarc din Germania. Cu siguranţă ne revedem şi în 2016, îmi doresc să vin în vacanţa de vară şi m-ar bucura mult o igienizare completă a şcolii din Modelu”, a conchis Adriana Praegert.

  Un interviu pe această temă a fost publicat şi în ziarul Badische Zeitung din Müllheim, Germania la finalul căruia semnatarul articolului punctează: „Educația este cel mai bun mijloc de a sparge cercul vicios al sărăciei”.

  http://www.badische-zeitung.de/badenweiler/hilfe-aus-der-region-die-ankommt

  Citeşte şi: http://www.editia.ro/articole/galerie-foto-locuieste-in-germania-dar-cu-sufletul-in-romania

   

   

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  two × 4 =

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.