Lucrările la Centrul Integrat de Management al deşeurilor de la Ciocăneşti au fost încheiate

0
69

În cadrul acestui proiect, la Ciocăneşti a fost construit un depozit în care va funcţiona o staţie de sortare şi compostare, dar şi o staţie de tratare a levigatului ce în judeţul Călăraşi. Administratorul public al CJ, Daniel Ştefan a venit cu explicaţii privind cadrul institutional al proiectului şi modalitatea de gestionare a investiţiei în viitor, precizând totodată că, staţia va avea ca material de intrare tot ceea ce se colectează în containerele de colectare a deşeurilor reciclabile. De asemenea, acesta a punctat şi faptul că tot aici se va face şi colectarea reciclabilă a deşeurilor. Ştefan a mai spus că au fost realizate şi staţiile de transfer de la Călăraşi, Olteniţa, dar că s-a făcut şi extinderea staţiei de transfer de la Lehliu Gară, informând opinia publică şi cu privire la faptul că europubelele şi containerele pentru colectarea selectivă a deşeurilor au fost deja achiziţionate.

Pe componenta de colectare şi transport, judeţul Călăraşi a fost împărţit în patru zone: Călăraşi, Olteniţa, Lehliu şi Ciocăneşti, în această perioadă derulându-se activitatea de concesionare coordonată de ADI Ecomanagement Salubris. În cadrul conferinţei s-a punctat şi faptul că societatea care va opera la centrul de la Ciocăneşti, va opera şi în staţiile de transfer de la Călăraşi, Lehliu şi Olteniţa. Totodată, operatorul ce va gestiona depozitul va aduce deşeurile solide şi cele provenite din colectarea selectivă de la staţiile de transfer în centrul de la Ciocăneşti.

Taxa ce va fi suferită de populaţie, conform studiului de suportabilitate, efectuat atât la nivel urban cât şi rural, a fost stabilită în două tarife maxime de la care să plece licitaţia după cum urmează: 11 lei/pers./lună, în mediul urban şi 2,8 lei /pers./lună, în cel rural, ţinându-se cont de principiul solidarităţii, potrivit normelor UE.

De asemenea, Mihail Poteacă, coordonator UIP a adus detalii cu privire la implementarea proiectului, precizând totodată că închiderile de depozite care trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2015 este acceptat de UE care şi-a dat acordul pentru a fi finanţate din programul 2014 – 2020, în 2016.

Valoarea proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi” este de 136.657.510 lei din care 99.510.096 lei finanţare nerambursabilă din Fondul European de DezvoltareRegională, 22.389.772 lei contribuţia Guvernului României, 2.487.752 lei contribuţia proprie a CJ.Călăraşi la cheltuielile eligibile, 12.269.890 lei alte cheltuieli decât cele eligibile conform POS Mediu.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

3 + four =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.