Deputat PSRO Maria Dragomir: „Fermierii din România cer Parlamentului să adopte Legea irigaţiilor”

0
65

"Vă mărturisesc, stimaţi colegi, că provenind din domeniul agriculturii prin activitatea mea anterioară, am în continuarea relaţii cu foarte mulţi fermieri, din toată România. De foarte multe ori, mai ales în comisia din care fac parte la nivelul Camerei Deputaţilor, lucrurile de care mă ocup, elementele pe care le am în centrul de interes ţin cont, în primul rând, de interesele oamenilor care lucrează în agricultură. România poate trăi prin agricultură şi turism- este ceea ce s-a spus, încă din 1990, când mai aveam şi industrie. Între timp, industria s-a prăpădit, în bună măsură, singurele speranţe care au mai rămas (tot mai puţine, din păcate) fiind cele legate de agricultură şi turism. Eu cred, în continuare, că agricultura româneasca poate constitui o adevărată temelie pentru dezvoltarea ţării noastre.

În egală măsură, în anul 2015, agricultura a înregistrat câteva probleme extrem de grave, cauza principală constituind-o seceta! O secetă foarte grea, o secetă prelungită, o secetă care a distrus, în anumite zone ale ţării, toate speranţele celor care au investit în agricultură. Şi care aşteaptă, astăzi, banii pentru pierderi din calamităţi, dar care nu au speranţe, nici în continuare, atâta timp cât nu plouă suficient, atâta timp cât râurile sunt aproape secate. De altfel, dacă priveşti Dunărea, ori braţul Borcea, acolo de unde vin eu, te îngrozeşti – au ajuns aproape cât nişte râuri, multe nave stau pe loc. Pe unele porţiuni Dunărea nu mai este, practic, navigabilă, ca să nu mai vorbim despre consecinţele catastrofale pentru potenţialele investiţii în agricultură. Mai mult decât atât, însă, am constatat că România s-a împărţit, din nou, în două: pentru că dacă avem zone calamitate, în totalitate, practic fără producţie, avem (mai ales în Bărăgan!) zone în care s-au înregistrat recolte record! Record, în 2015! Nu o să vă vină să credeţi, dar asta s-a întâmplat şi în multe cazuri tocmai pentru că acele terenuri au fost irigate! Din păcate, sunt tot mai puţine terenuri irigate, în România. Desigur, situaţia s-a agravat şi pentru că avem de-a face cu nişte schimbări climatice foarte importante, dar ele nu sunt atât de dure încât să fi putut afecta sistemele de irigaţii, dacă ele ar fi fost funcţionale şi la această oră.

Din păcate, grânarul Europei riscă să dispară, în totalitate, mai mult decât atât să devenim (ceea ce şi suntem, în mare măsură) importatori în totalitate! Dacă în timpul comunismului se raportau suprafeţe record care erau irigate (3,7 milioane de hectare) şi, după verificări amănunţite realizate după 1990 s-a constatat că, în realitate, erau cu vreo 700.000 de hectare mai puţin, totuşi, România anului 1989 avea 2,5 milioane de hectare irigate! Astăzi? Astăzi sunt ceva peste 400.000 de hectare! Adică s-au pierdut 2.000.000 de hectare irigate, în 25 de ani! Din aceste 400.000 de hectare, 230.000 sunt în judeţele Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi. Iar terenurile respective reprezintă explicaţia pentru rezultatele foarte bune de care vorbeam şi care nu mai necesită o pledoarie, pentru irigaţii, în acest moment.

Cu mare speranţă au aşteptat agricultorii din România (fermierii cu care am vorbit de nenumărate ori) adoptarea, în Camera Deputaţilor, a Ordonanţei de Urgenţă 79/2013, cu amendamentele de rigoare, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. Din păcate, însă, tot de la televizor au aflat că legea nu a trecut! În acest caz, eu nu reprezint aici niciuna dintre zonele politice aflate în Parlament, fiecare având argumentele sale pentru modul în care au reacţionat faţă de această lege. Eu reprezint interesele fermierilor din România, interesele oamenilor care aşteaptă, dacă vreţi, chiar cu disperare, introducerea acestei legi! Pentru că numai printr-o investiţie uriaşă (pe care numai Statul o poate face!), numai prin eliberarea unor norme legale extrem de exacte şi care să-l sprijine pe fermier în demersul său de a iriga terenurile, numai prin reîntoarcerea la starea de normalitate a câmpurilor noastre, care, astăzi, arată prăpădul pe fostele canale de irigaţii, ori la staţiile de pompare care, în multe cazuri, au fost distruse, în totalitate, numai pe această cale agricultura României mai poate fi salvată!

Este mesajul pe care fermierii din România m-au rugat să-l transmit către Parlamentul României – stimaţi parlamentari, dragi deputaţi (pentru că noi am fost forul decizional), dar şi dragi senatori, ne adresăm Guvernului care poate emite o nouă Ordonanţă care să ajungă în Cameră şi să ţină cont de argumentele şi amendamentele care au fost aduse, pentru că nu ne putem juca, în acest moment, cu ceea ce reprezintă, practic, viitorul agriculturii româneşti – UN SISTEM DE IRIGAŢII EFICIENT! ŞI O LEGE CARE SĂ-I SPRIJINE PE FERMIERI SĂ DEZVOLTE AGRICULTURA ŞI PRIN IRIGAŢII!

În speranţa că toată lumea se va uni si pentru că toţi avem acelaşi interes în acest caz, mă fac, din nou, purtătoarea de cuvânt a agricultorilor din România care vă roagă, dragi politicieni, să faceţi ceva pentru sistemul de irigaţii din ţara noastră!"

Deputat PSRO Călăraşi,

Maria Dragomir

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

4 × two =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.