Senatorul Iulian Dumitrescu despre Enel: „Au profitat de prostia guvernanţilor, de indolenţa altora de a nu face nimic…”

0
48

 

Silviu Mânăstire a demonstrat în emisiune cum România pierde miliarde de euro pe mâna politicienilor corupţi sau proşti. Privatizările făcute acum 7-8 ani ies la iveală. România a privatizat imediat după integrarea în Uniunea Europeană mai multe subsidiarii de companii din energie electrică. Italienii de la Enel nu şi-au respectat promisiunile. Compania Enel era obligată să facă investiţii pe care nu le-a respectat. Documentele arată că Guvernul Ponta a notificat societatea Enel în 2012 că trebuie să preia 14% din acţiuni. Italienii au refuzat să plătească suma de bani. Enel a început să tragă de timp şi să negocieze banii. În mod surprinzător, Guvernul Ponta a devenit foarte lejer faţă de Enel de la care avea de primit 528 milioane de euro. Italienii de la Enel au avut un lobby puternic pe lângă Guvernul Ponta. Statul român era obligat să dea în judecată de urgenţă Enel la Curtea de Arbitraj de la Paris. Constantin Niţă de la PSD, fost ministru, a semnat un memorandum de înţelegere cu Enel, o ticăloşie juridică gândită aşa încât să păsuiască Enel de la plata banilor. Guvernul nu a reuşit după un an să determine Compania să achite banii şi să respecte contractul de privatizare. În cele din urmă, Enel a dat în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru a nu mai plăti banii datoraţi. Avem nişte băieţi deştepţi, cei de la Enel care au cumpărat o societate de stat, au mărit facturile românilor şi au dat in judecată statul român.

Senatorul Iulian Dumitrescu a declarat în emisiune că lumea trebuie să înţeleagă faptul că cei care au consumat energie electrică au plătit un preţ. „În 2008 ANRE a discutat cu Enel-ul au stabilit să facă investiţiile respective şi Enel a reglementat preţul. Ei nu s-au ţinut de treabă, dar preţul a rămas reglementat făcându-se un calcul pe baza investiţiilor. Enel a luat banii de la toţi consumatorii individuali, oamenii au plătit, dar investiţiile nu s-au făcut. Până la urmă există cineva care plăteşte nu doar statul. Plătesc toţi românii…Cum văd eu acest caz e ca un caz-şcoală pentru că nu s-a întâmplat doar la Enel. Nu s-a analizat, nu ştiu ce o fi în tot felul de contracte de privatizare, ce clauze s-au respectat. Clauzele arătau că n-a existat niciodată o analiză clară. Statul nu cerea niciodată aceşti bani.” spune senatorul PNL, care este de părere că atâta vreme cât nu există oameni bine pregătiţi pentru a se crea o structură transparentă, lucrurile vor scăpa de sub control. La întrebarea jurnalistului cum poate statul român să facă o listă cu toate aceste situaţii şi să recupereze ce se poate recupera, senatorul Iulian Dumitrescu a spus că e nevoie de o structură specializată care să se ocupe de toate problemele statului român. Curtea de Conturi nu poate fi aşteptată să sesizeze ceva.

Laura SUZEANU 

Citiţi mai multe pe: http://oltenitainfo.ro/senatorul-iulian-dumitrescu-considera-ca-este-nevoie-de-o-structura-specializata-care-sa-se-ocupe-de-toate-problemele-statului-roman/

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

2 + twenty =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.