Au început înscrierile pentru Gala inițiativelor locale – Oamenii cresc satul

  0
  52

  Impact. Sustenabilitate. Implicare. Inovație. Povești care ne inspiră. Ne dorim să facem cunoscute acțiunile oamenilor care cresc astfel satul, cu viziune, mândrie și determinare. De asemenea, ne dorim ca această primă ediție a Galei inițiativelor locale – Oamenii cresc satul să aducă mai aproape de public dezvoltarea comunitară și să prezinte modele ce pot fi puse în practică și replicate, pentru a dezvolta sănătos mediul rural românesc, declară Marton Balogh, purtătorul de cuvânt al rețelei RuralNet.
   
  Până pe 15 septembrie, publicul poate propune:
  Structuri asociative/comunitare (asociație, fundație, grup de inițiativă locală, grup de acțiune local, grup de producători etc.); acestea au desfășurat programe de dezvoltare comunitară locală în mod participativ (la nivel de sat și/sau comuna) în ultimii 2 ani (ian. 2014 – sept. 2015), având o contribuție remarcabilă prin mobilizarea altor oameni, instituții și resurse, stimulând voluntariatul local sau implicarea socială, în special a celor din grupurile vulnerabile.
  organizații de suport pentru procesele de dezvoltare comunitară; aceste organizații își propun, prin misiune și viziune, inițierea și susținerea de procese de dezvoltare comunitară/ dezvoltare locală participativă/ dezvoltare de sus în jos în comunitate etc.; ele sunt organizații care generează și susțin inițiative locale, fără a implementa ele direct soluțiile, ci oferind suport membrilor comunitățile locale să găsească cele mai bune căi de a rezolva probleme din comunitate.
  instituții și autorități publice care susțin dezvoltarea comunitară; acestea implică membrii comunității în luarea deciziilor legate de acțiuni ce vizează dezvoltarea economică și socială a acelei comunități, promovează participarea și creează cadrul pentru ca cetățenii să se implice activ în viața comunității.  
  jurnaliști care contribuie la vizibilitatea poveștilor cu și despre dezvoltare comunitară, dezvoltare rurală, dezvoltarea locală cu implicarea comunității; aceștia sunt oamenii din media care caută în mod activ și reacționează prompt la oportunități de promovare a schimbărilor pozitive produse din interiorul comunității, pentru comunitate.
  Pentru mai multe detalii, criteriile integrale și regulamentul pot fi consultate pe site-ul rețelei RuralNet.
  Nominalizările pot fi  făcute prin completarea formularului specific categoriei vizate și trimiterea acestuia la anemarie@fundatiapact.ro până la data de 15 septembrie, ora 18.00, alături de cel puțin un material foto și/sau video reprezentativ. Se acceptă, de asemenea, autonominalizări pentru toate cele 4 categorii listate mai sus. Jurizarea va avea loc până pe 30 septembrie, urmând ca în perioada următoare să fie anunțată și componența juriului. Persoanele implicate în procesul de jurizare vor fi specialiști în domeniu, personalități din mediul de afaceri/media care au susținut anterior procese de dezvoltare comunitară și dezvoltare rurală.

  Context: Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară, implementat de Fundația PACT în parteneriat cu Fundația CIVITAS Cluj-Napoca și Centrul de Asistență Rurală Timișoara și finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG România.
   Ne dorim să promovăm practicile, principiile și rezultatele dezvoltării comunitare ca soluții noi la probleme de politici publice a căror rezolvare se lasă așteptată.
   
  Despre RuralNet

  RuralNet – rețeaua organizațiilor active în dezvoltare comunitară în mediu rural a fost fondată în anul 2002 și este constituită dintr-un număr de 13 organizații membre active în toate regiunile de dezvoltare ale țării. Cele 13 organizații lucrează cu organizații comunitare / structuri comunitare asociative / comunități din mediul rural, iar în momentul de față, ca rezultat direct al intervenției în teren a acestora, există peste 100 de organizații comunitare active în satele din România.
   
  În plus, RuralNet este singura reţea de dezvoltare comunitară la nivel național care contribuie activ la procesul de elaborare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Direct sau prin membrii săi, RuralNet face parte din organisme consultative ce vizează dezvoltarea și monitorizarea de politici publice și programe de finanțare cu fonduri europene aferente Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Fondurilor Europene.
   
  Astfel, RuralNet este membră în:
  Comitetul de monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020,
  4 din 6 grupuri tehnice de lucru PNDR 2014-2020 (Leader, Inovare, Infrastructură rurală, Dezvoltare economică în mediul rural),
  Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014-2020.
   

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  16 + five =

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.