La Călăraşi, să nu te îmbolnăveşti în weekend!

0
622

Despre problemele întâlnite prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi s-a tot vorbit, atât în presa locală cât şi în cea naţională. Călărăşenii s-au plâns de-alungul timpului, ba că e mizerie, ba că sunt gândaci, ba că nu sunt medicamente, ba că nu sunt medici… Dacă în ceea ce priveşte problema mizeriei şi a gândacilor se pare că s-a cam rezolvat, prin reabilitarea pe rând a secţiilor medicale, unitatea de sănătate încă are deficit de medici şi chiar o lipsă acută de medicamente.

Ne-au purtat paşii zilele trecute prin unitatea de sănătate de la Călăraşi, care, culmea (?!), încă mai poartă numele de SPITAL de URGENŢĂ, deşi…

Era într-o zi de weekend şi, cică dacă ai ghinionul să te îmbolnăveşti la sfârşit de săptămână e jale mare! Trebuie să precizez, încă din capul locului, că nu am intenţia să mă leg de activitatea personalului medical care înţelege că trebuie să-şi facă meseria însă, cum naiba să faci acest lucru dacă n-ai una, n-ai alta…

Da, dar avem manageri, unii dintre ei aleşi pe sprânceană. Şi spun asta, pentru că ştim cu toţii cam ce-au făcut managerii aduşi de preşedintele Răducu Filipescu prin firma Tetraedu şi cărora le-au fost plătite salarii de însumând probabil miliarde, în timp ce niciunul dintre ei nu a rezolvat nicicum problemele din spitatului judeţean.

Mă rog, după spusele şefului Consiliului Judeţean Călăraşi, s-a renunţat la serviciile acestei firme şi a fost rechemat la post, medicul Dan Romulus Şerban pe care l-a lăudat că o să facă treabă şi că se implică. Aşa a zis el…

Pentru că managerul pare a fi iarăşi depăşit de situaţie şi cere ajutor la presă. Chiar nu ne supărăm că doar la o parte a presei, dar noi îl înţelegem că nu toată presa locală este importantă pentru domnia sa şi-i înţelegem opţiunea. Măcar să fie acest lucru un impediment, dar aş vrea să-i spun acestui manager că pe vremea directorului Victor Verinceanu, în momentul în care se auzise că cineva din minister nu mai dorea ca tomograful să fie adus la Călăraşi, toată presa locală a sărit şi, prin materialele publicate, a susţinut ca acest aparat să ajungă în spitalul judeţean, ceea ce s-a şi întâmplat.

Azi avem tomograf, dar nu avem altele… Şi revin la zilele de weekend când în spital tot nu există un medic anestezist şi nici medicamente la UPU! De ce? Pentru că există un management slab, ca să nu spunem prost că sună rău! Păi, ce să facă medicul chirurg, de exemplu, cu un pacient care a ajuns la Urgenţe cu ulcer perforat şi a avut ghinionul să fie într-o zi de duminică şi în faimosul SPITAL de URGENŢĂ de la Călăraşi să nu existe un medic anestezist?

Vă explic imediat!

În loc să-l urce pe masa de operaţie şi să intervină de urgenţă, pentru că se putea întâmpla cine ştie ce nenorocire, pune săracul medic specialist mâna pe telefon şi sună pe la spitalele din Bucureşti, pe la cunoştinţe, pe la foşti colegi de facultate, „cerşind” practic un loc pentru a-i salva viaţa bietului om!

Şi acest lucru se întâmplă într-o zi de weekend când „domnul manager”, plătit cu un salariu de o sută, poate chiar două sute de milioane de lei, stă bine mersi, relaxat, acasă! Că doar ce grijă are? Grija că la Călăraşi tot nu vin medici, tot nu există medicamente, tot nu avem anestezist la sfârşit de săptămână, ca să nu mai adăugăm şi faptul că nici tomograful nu poate fi folosit în weekend, pentru că medicul nu poate veni şi în aceste zile, dar bine că-l avem în cursul săptămânii.

Nu mă mai leg aici şi de alte probleme din spital, cum ar fi salariile, cum ar fi faptul că angajaţii au câştigat în instanţă că trebuie să li se dea bonurile de masă sau că lenjeriile se spală mai nou pe la Bucureşti şi pe bani mulţi…

Nici răspuns nu mai aşteptăm de la managerul Şerban, pentru că nici el nu este important pentru noi!

Are spitalul multe probleme cu care se confruntă zilnic nu numai personalul medical, ci şi bolnavii care-i trec pragul, dar nimeni nu găseşte soluţii…

Managerul nici atât! Păi, când ajungi să te plângi presei că nu ai medicamente, că nu-ş ce neînţelegeri ai cu furnizorii, întrebarea este ce mai cauţi acolo? Dacă te simţi incompetent renunţă la salariul acela mare şi lasă pe altul mai priceput!

Facem investiţii la spital şi noi nu avem medici?

Mai nou, se lucrează, mai târâş, mai grăbiş, la obiectivul „Extindere secţia UPU şi acces ambulanţe la Spitalul Judeţean de Urgenţă”. Am plătit proiectant general, de arhitectură, de instalaţii de pe la Capitală, o firmă Arhitect Studio CN SRL, un alt proiectant de structuri SC RACFPROIECT SRL Bucureşti, iar constructorul l-am adus din Slobozia, Ialomiţa. Lucrările au început în luna mai 2014 şi cică se vor finaliza tot prin luna mai în… 2017! Oare de ce durează atât de mult, de parcă se construieşte din nou spitalul???

Lucrare de anvergură, ce să mai zicem! Cu ce costuri? Dracu ştie, că nu scrie nicăieri! Dar facem extindere la UPU pentru acces ambulanţe, că medici avem! Dacă am fi cârcotaşi am zice că e normal să tot faci lucrări, că se mai încarcă o factură, se mai practică „parandărăturile” că acuş mai vin nişte alegeri şi e nevoie, dar ca să aduci medici la Călăraşi, ce beneficii ai avea? Până la urmă ar trebui să-i înţelegem pe mai marii din CJ că n-au niciun interes, atât timp cât ei îşi pun dinţii prin State sau se tratează ascunşi prin clinici de care bietul călărăşean nici nu a auzit!

Aşa că, vă doresc să fiţi sănătoşi şi, dacă se întâmplă să vă mai şi îmbolnăviţi, aşteptaţi să treacă weekend-ul!

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × five =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.