Jegălia. Primarul Aurel Vasile îşi doreşte o localitate modernă pentru cetăţenii săi

0
75

„Este vorba despre una dintre cele mai importante străzi din localitate, care leagă centrul comunei de cimitir. Că ne place sau că nu ne place, dar ultimul drum… Mai ales într-o localitate cum e Jegălia, oarecum îmbătrânită, din documente reiese că în 2014 au fost înregistrate 34 de naşteri şi decese aproximativ 140. Necesitatea de a asfalta drumuri este în toată comuna, dar am prins acest proiect printr-un program GAL. Noi, Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Jegălia am avut două proiecte finalizate, unul dintre acestea fiind achiziţionarea unei maşini multifuncţionale care acum deserveşte ca intervenţie la pompieri, pe timp de iarnă are freză, are tot ce trebuie astfel încât să ne desfăşurăm activitatea în cele mai bune condiţii. De asemenea, tot prin acest proiect am luat şi 24 de costume pentru copii care dansează de la Casa Românească din Cluj, dar şi sonorizarea Căminului Cultural din Jegălia. Al doilea proiect important este această stradă care are o lungime de 1 km, lucrările au început în luna aprilie anul acesta”, ne-a declarat primarul Aurel Vasile.  

Lucrările de asfaltare a drumului au fost executate de firma ZMC Trading SRL Călăraşi, proiectantul obiectivului fiind SC Komora Călăraşi. Primarul a explicat de ce nu au fost efectuate şi rigolele pe noua stradă reabilitată:

„Faptul că Jegălia a intrat într-un alt proiect al RAJA Constanţa, care este societatea de distribuţie a apei, am semnat un contract de 6,5 milioane de euro, acest lucru însemnând reabilitarea în toată comuna Jegălia, Iezeru şi Gâldău, inclusiv canalizare şi staţie de epurare. Toate acestea vor fi făcute de RAJA Constanţa şi din această cauză, rigolele de pe noua stradă asfaltată nu sunt betonate, am prins doar instrările în curţile oamenilor. Nu le-am betonat şi nici nu am făcut trotuare tocmai din acest motiv, pentru că din această toamnă intrăm în reabilitări. Noi mai avem 12,5 km prin PNDL de asfaltat şi sperăm să începem la 1 august, dacă o să primim sumele necesare”, susţine edilul de la Jegălia.  

Aurel Vasile are şi o nemulţumire în ceea ce priveşte unele finanţări ce ar fi trebuit să ajungă de la Ministerul Dezvoltării şi la Jegălia:

„Eu nu am înţeles de ce, şi nu vreau să aduc acuze, dar m-am simţit defavorizat în momentul în care eu în 2013 am avut avizul tehnico economic acordat de Ministerul Dezvoltării pentru acest proiect, suntem una din singurele comune, dar care nu a primit finanţare şi nu ştiu din ce motiv… În schimb, toate localităţile care au avut altă culoare politică lucrează la ora actuală pe aceste proiecte de asfaltări prin PNDL. Jegălia nu a avut! Problema este direct la minister, banii nu au venit prin consiliul judeţean."

Centrale termice, toalete moderne şi gazon sintetic la şcoli

Cu toate acestea, edilul comunei Jegălia este mulţumit că există fonduri necesare lucrărilor de reabilitare a şcolilor din localitate.

„În schimb, avem acum un proiect de 22 de miliarde de lei, deja a fost finanţată o parte de către Ministerul Dezvoltării pentru Şcoala generală Jegălia. Noi avem două şcoli mari, Şcoala generală nr.1  din Jegălia şi Şcoala generală nr. 2 din satul Gâldău. La Gâldău avem un proiect început ce urmează a fi finalizat până pe 15 septembrie, un proiect de 5  miliarde de lei, iar la şcoala din Jegălia urmează a fi demarate lucrările. Avem trei lucruri importante de făcut la aceste şcoli: centrală cu calorifere peste tot, să eliminăm sobele, toalete în interiorul unităţilor de învăţământ. De asemenea, avem curţile interioare ale şcolilor sunt prinse cu gazon sintetic, la Gâldău 500 m de gazon sintetic, iar la Jegălia o sală de sport mare cu toate dotările şi un teren de fotbal şi de handbal cu gazon sintetic. Ne-am dorit foarte mult să renunţăm la beton în curtea şcolilor pentru că este destul de periculos pentru copii, acest gazon sintetic, mai ales că el este pus pe un pat mai flexibil nu produce atâtea probleme. În afară de aceste lucruri, fiecare clasă va fi văruită, va fi pus parchet, la Jegălia este prinsă şi modernizarea claselor, iar la Gâldău nu ne-au mai ajuns banii şi a trebuit să ne limităm”, ne-a mai spus edilul.

Crucile aruncate de ani buni pe câmp sunt acum în curtea bisericii

Despre modul modul în care s-a schimbat localitatea pe mandatul primarului Aurel Vasile, ar fi multe de spus. Pe lângă ultimele investiţii, parcul tematic şi asfaltarea Străzii Grecilor, drumul care duce la cimitirul comunei, în Jegălia funcţionează în acest moment o grădiniţă ultramodernă, biserica din comunitate a fost reabilitată, iar în curtea lăcaşului de cult a fost înfiinţat un cimitir în care au fost amplasate toate crucile ce zăceau, de ani buni, pe câmpul din apropierea localităţii. „Erau împrăştiate peste tot, pe câmp, oamenii chiar le foloseau drept hotar să-şi delimiteze terenurile agricole. Am decis ca acest cruci să fie aduse aici în micul cimitir din curtea bisericii, au fost plantate flori şi astfel pot fi pomeniţi toţi cei plecaţi dintre noi acum foarte mulţi ani”, ne-a spus edilul Vasile Aurel, adăugând că în aceste zile se un utilaj lucrează în curtea bisericii pentru a fi schimbată calea de acces către lăcaş de pe o altă stradă decât cea folosită până acum. Edilul are în atenţie, deşi susţine că nu a promis în campania electorală, ci doar „şi-a dorit”, crearea de noi locuri de muncă, astfel încât să atragă spre Jegălia mult mai mulţi tineri pentru a-şi întemeia aici o familie.

Parc tematic de… miliarde!

Se poate spune despre parcul tematic de la Jegălia că este un obiectiv de miliarde şi la propriu, dar şi la figurat. Deşi a fost dată în folosinţă cu puţin timp în urmă, investiţia construită pe fosta groapă de gunoi a localităţii, a fost realizată din fondurile obţinute prin Programul Operaţional de Pescuit Axa 4 „Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti”, îşi găseşte pe zi ce trece necesitatea, parcul fiind luat cu asalt de copiii localităţii, dar şi de adulţii care-şi doresc să se relaxeze aici. Valoarea finanţării nerambursabile a acestei construcţii s-a ridicat la 1.112.791 lei.  

„Le mulţumesc tuturor celor care au venit în ajutorul nostru şi amintesc aici pe Gabriela Bădică, consultatul nostru în acest proiect, doamnei Irina Ravac, care, în calitate de reprezentant al FLAG-ului, ne-a ajutat foarte mult, lui Lucian Cuprinsu, constructorului şi lui Marian Chinan, preşedinte Asociaţia Pescărească „Dunărea de Jos”. De asemenea, trebuie să-i aducem mulţumirile noastre celei care a gândit acest proiect, arhitecta Mădălina Zăgărinm care a avut viziunea privind ceea ce se putea construi în acest loc, până de curând, mlăştinos”, a spus la deschiderea oficială, edilul Aurel Vasile, mulţumindu-le totodată consilierilor locali, colegilor din primărie, viceprimarilor, Consiliului Judeţean şi Primăriei Călăraşi.

„Aceste fonduri nerambursabile, prin FLAG Călăraşi, puteau trece pe lângă Jegălia şi aici aveam la acest moment, în loc de acest parc de recreere, aceeaşi groapă de gunoi. Trebuie să precizez că această investiţie nu a afectat bugetul local. Ni s-a reproşat că nu avem alte lucruri făcute în comună, dar ne ocupăm de parcuri, eu vă asigur că toate se fac la timpul lor”, a mai spus primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile, cu prilejul inaugurării oficiale a parcului tematic.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

five × five =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.