Proiect de 1 milion de Euro pentru şcoala din Ştefan cel Mare

0
85

Au fost prezenţi la conferinţa de lansare a proiectului, Nicolae Pandea, primarul comunei Ştefan cel Mare, Vasilica Popa, directorul şcolii din localitate, Carmen Pandea, Lorica şi Sabrina Ranete – SC Komora SRL. Deasemenea, invitat la eveniment a fost preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi, Marian Drăgan.

Descrierea proiectului a fost făcută de Sabrina Ranete SC Komora SRL care a precizat:

“Axa prioritară “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” vizează crearea premiselor necesare pentru asigurarea populaţiei cu servicii esenţiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului European al coeziunii economice şi sociale prin îmbunătăţirea serviciilor de sănătate, educaţie, sociale şi pentru siguranţa publică în caz de urgenţă. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii infrastructurii socio-educaţionale pentru sprijinirea/dezvoltarea învăţământului la nivel local şi regional prin extinderea şi modernizarea Şcolii cu clasele I – VIII din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi,pentru asigurarea unui process educational la standard europene şi creşterea participării populaţiei şcolare şi a adulţilor la procesul educaţional.”

Prin punerea în practică al acestui proiect se urmăreşte  îmbunătăţirea infrastructurii de educaţie din comuna Ştefan cel Mare prin consolidarea şi reabilitarea corpurilor C1 şi C2 şi extinderea corpului C2 al şcolii cu 2 corpuri, unul amplasat în zona din faţă,spre stradă şi unul amplasat în spatele clădirii existente, spre curte. Astfel, prima extindere va cuprinde spaţii pentru 2 săli de clasă, în timp ce a doua va cuprinde spaţii pentru 3 săli de clasă, grupuri sanitare şi camera centralei termice. Totodată, se va urmări îmbunătăţirea calităţii procesului educational prin asigurarea dotărilor necesare şi anume: 45 de monitoare, 45 de unităţi PC, 45 de tastaturi, 45 de mouse-uri, 45 de licenţe, 6 multifuncţionale, 2 servere, 2 videoproiectoare, 2 scanere, 2 laptop-uri, o reţea informatică. Prin implementarea proiectului de la Ştefan cel Mare se urmăreşte asigurarea unui proces educaţional de calitate la standarde europene în vederea creşterii numărului de elevi, scăderii abandonului şcolar, prevenirii situaţiilor generatoare de marginalizare şi excluziune socială pentru copii care învaţă în comună. De asemenea, un alt obiectiv al proiectului este creşterea gradului de satisfacţie,îmbunătăţirea calităţii vieţii personalului didactic participant la nivelul educaţional.

Prezent la conferinţa de lansare a proiectului ““Extindere şi modernizare la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi”, primarul localităţii, Nicolae Pandea a specificat faptul că acesta a fost depus în anul 2009 şi că implementarea lui reprezintă un vis mai vechi al edilului:

“Extinderea şi modernizarea şcolii de la Ştefan cel Mare este un vis mai vechi de-al meu pentru că şi proiectul este foarte vechi, l-am depus în anul 2009. Acum s-a întâmplat să fie finanţat şi lăsând la o parte modificarea şi îmbunătăţirea condiţiilor, cred că cel mai important lucru pe care putem să-l realizăm în cadrul proiectului sau care se va realiza este că procesul de învăţământ va începe dimineaţă şi se va termina după prânz pentru toţi elevii. Vor învăţa toţi într-un singur schimb şi în acest fel vor fi beneficii şi din punct de vedere economic cu energia, căldura, chiar şi cu personalul adminsitrativ.”

Obiective la Ştefan cel Mare: reţea de canalizare, asfaltare, after- school

Primarul Pandea a făcut referire şi la alte proiect ce urmează a fi puse în practică la Ştefan cel Mare:  

“Avem şansa ca în maxim două săptămâni, să semnăm şi proiectul pe 3.2.2., unde avem extindere la reţeaua de canalizare şi astfaltare vreo 4,5km de drumuri, construirea unui after school, depus tot în anul 2009. Acest proiect se implementează până în 2017.  În această şcoală învaţă aproximativ 350 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Vom construi şi after school-ul. Visul meu este ca elevii să să vină dimineaţa la şcoală şi să plece aproape seara, să le oferim şi prânzul la şcoală. Singur vom contribui şi de la buget. Acum avem 30 de copii la centrul de zi, la care le oferim masa gratis. Probabil că numărul lor va creşte la 100, la care am putea să le oferim gratis. Cazurile sociale sigur vor primi gratuit, iar pentru ceilalţi copii să fie o contribuţie şi din partea părinţilor. Eu am discutat deja cu o parte dintre părinţi şi sunt încântaţi şi bucuroşi pentru că cei mai mulţi dintre ei nu mai ştiu să le explice copiilor temele, cei mai mulţi însemnând undeva peste 90%. Cadrele didactice vor trebui să fie de acord pentru că deja catedrele lor s-au cam diminuat, mai ales la profesori, iar în completare pot foarte bine să facă aceste ore de pregătire. Acesta este un vis al meu şi sper să se îndeplinească. Eu cred că putem să realizăm dacă vrem, important este să ne propunem, să ne ţinem de promisiuni. Îmbunătăţindu-le condiţiile elevilor şi profesorilor, cred că se modifică puţin şi atitudinea lor vizavi de societate. Proiectul nostru va avea un impact deosebit, mai ales că pe următoarea perioada de finanţare vreau să depun un proiect pentru  o creşă. Aş vrea să fac această creşă pentru cel puţin 100 de copii… o gradiniţă cu program prelungit. Spre dezamăgirea unora, am găsit înţelegere în rândul mămicilor sau a viitoarelor mămici. Trebuie săvăspun că la Ziua Comunei, elevul care a luat medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică a primit un  premiu de 500 de lei din partea administraţiei locale.”

Pentru că se află în fruntea comunităţii de foarte mulţi ani, primarul Nicolae Pandea mărturiseşte că unii dintre edilii comunelor din judeţ i-au cerut sprijinul, tocmai pentru faptul că la Ştefan cel Mare lucrurile din administraţia locală merg foarte bine.

“Mi-au cerut sprijin câţiva primari care au probleme cu ordinea şi liniştea publică şi i-am sfătuit să-şi înfiinţeze poliţia locală. În comuna Ştefan cel Mare avem poliţie locală de mulţi ani”, a mai spus edilul.

Vizavi de proiectul ce vizează extindereaşi modernizarea şcolii din comuna Ştefan cel Mare, prof. Vasilica Popa, directoarea unităţii de învăţământ a ţinut să precizeze:

"Pentru mine, acest proiect este o bucurie pentru că se învaţă într-un singur schimb, ceea este nemaipomenit, şi astfel putem reuşi, după ce am terminat cursurile cu elevii, să ne pregătim toate materialele. Sper ca măcar un corp al clădirii să fie finalizat până în septembrie. Sunt convinsă că toţi copii vor fi bucuroşi să vină dimineaţa la şcoală. Este un lucru foarte util.”

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

10 − 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.