În Luna Interculturală, tinerii din Spanțov provoacă schimbarea prin metode creative

0
62

Ei vă invită să fiți alături de ei în Luna Interculturală, folosind metodele în 4 evenimente specifice, pentru a arăta care sunt problemele cu care se confruntă și a identifica soluții alături de comunitate:

27 iunie, Cafenea publică, Nevoile tinerilor din comunitate

4 iulie, Teatru Forum, Profesori care le interzic elevilor să se înscrie la BAC

10 iulie, Teatru Forum II, Profesori care le interzic elevilor să se înscrie la BAC

22 iulie, Bibliotecă Vie, Promovarea modelelor pozitive din comunitatea de romi. 

Suntem un grup de tineri care vor să facă ceva, să acționeze. Ne pasă și vrem să ne implicăm, să fim un sprijin pentru comunitatea noastră – acesta este mesajul central pe care tinerii din Spanțov vor să îl transmită prin Luna Interculturală. Tinerii au acea „energie care schimbă locul” și sunt resursa cea mai importantă atunci când vrem să facem o schimbare în bine în comunitatea în care trăim. Însă, pentru a acționa, ei au nevoie de susținere, îndrumare și de instrumente adecvate nevoilor lor. Luna Interculturală are în vedere crearea acestui spațiu de susținere și implicare în comunitate, folosindu-se de metode creative pentru a provoca o schimbare. În cadrul celor 4 evenimente, tinerii vor pune în practică ceea ce învață și organizează de câteva luni, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoilor lor și a găsi soluțiile potrivite împreună, declară Laura Greta Marin, manager proiect și reprezentant al Fundației PACT. În urma celor 4 evenimente, ce se axează pe nevoile tinerilor, abandonul școlar, educația și nevoia de modele pozitive din comunitate,  tinerii din Spanțov vor crea un plan de acțiuni, pe baza soluțiilor și resurselor descoperite, pe care îl vor prezenta autorităților locale. Luna Interculturală este o activitate ce face parte din proiectul Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea și aduce în prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie romă și neromă.

 

Metode folosite

Biblioteca Vie pune în prim-plan oamenii și poveștile lor. Mai exact, oamenii devin cărți, se întâlnesc cu publicul, iar fiecare cititor poate să își aleagă pe rând câte o carte. Această metodă are în vedere conștientizarea stereotipurilor și prejudecăților cu care fiecare dintre noi se poate confrunta. Teatrul Forum este un tip de teatru al oprimaților. Această formă de teatru este un mijloc de împuternicire și rezolvare a problemelor, în special pentru că publicul este implicat în ”piesa” jucată. Ei pot urca pe scenă pentru a înlocui unul dintre personaje și a juca ”rolul” diferit, oferind soluții. Cafeneaua Publică este o metodă de dezbatere și consultare prin care participanții sunt implicați în găsirea unor răspunsuri pe anumite teme, pas cu pas. Aceștia sunt așezați la mese, fiecare masă având o temă dată și o gazdă. După un anumit timp, prin rotație, participanții trec de la o masă la alta, discutând astfel toate temele din ”cafenea” și propunând soluțiile pe care ei le cred potrivite.  

Luna Interculturală este susținută de partenerii media: Academia Motanov, Hey Mărie, Bookblog.ro şi sub25.

Despre Fundaţia PACT

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare este activă în domeniul dezvoltării comunitare în 19 județe din sud-vestul, sudul și sud-estul țării. Credem că fiecare comunitate are curajul, încrederea și capacitatea de a avea un rol activ în a-și construi propriul viitor. De peste 12 ani, echipa noastră sprijină oameni cu inițiativă din comunitățile mici din sudul României să construiască o viațămai bună pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanță și finanțare. Cetățenii din aceste comunități formează organizații comunitare care identifică și mobilizează resurse și acționează local pentru a rezolva probleme cu care se confruntă ei înșiși și concetățenii lor. Mai multe detalii despre proiectele Fundației PACT se regăsesc pe www.fundatiapact.ro și www.facebook.com/FundatiaPACT.

Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org  și www.fondong.fdsc.ro

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

5 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.