Călăraşi. Promovare turistică cu bani europeni sau „para-ndărăt” în buzunarele cui trebuie?

0
299

Aceste proiecte implementate de Consiliul Judeţean Călăraşi ar fi trebuit în mod firesc să promoveze potenţialul turistic călărăşean şi ca atare, eventualii turişti care ar trece pe aceste meleaguri să beneficieze de patrimoniul natural din zona Dunării călărăşene, de tradiţiile pescăreşti, dar şi de alte facilităţi de transport şi cazare lacustră. Chiar dacă în cadrul proiecteleor, toate acestea au fost cuprinse în acţiunile derulate pe perioada proiectelor cee ace ne-au atras atenţia au fost sumele destul de mari în comparaţie cu modul de promovare a turismului în zona călărăşeană.

Bani europeni pe un festival de 2 lei!

Despre unul dintre proiecte a făcut obiectul unei anchete a ziarului nostru şi a apărut pe site-ul www.editia.ro  “Bani europeni "împărţiţi" pe festivalul Dunării!”, articol publicat la începutul lunii februarie a.c. Proiectul se referea la “Valorificarea și conservarea tradițiilor pescărești pe malul Dunării călărășene, suma alocată acestuia fiind de 520.534,64 lei. În urma informaţiilor solicitate de jurnaliştii noştrii, managerului de proiect, Claudia Ghiţă am aflat că pentru derularea acestui proiect sumele au fost atribuite prin achiziţie directă şi alocate unor firme  “de casă”. Aşa am descoperit faptul că serviciile de organizare a evenimentului au costat  peste 1 miliard şi jumătate de lei vechi, respectiv 168.214 lei, acestea revenindu-i SC HAPPY TURIST TRANSPORT SRL Bucureşti.

O altă sumă destul de mare a fost atribuită tot prin achiziţie direct firmei călărăşene SC GIP SRL în conturile căreia a ajuns peste jumătate de milliard de lei vechi  pentru servicii de montare panouri şi indicatoare turistice. Aceeaşi firmă a mai luat tot în cadrul acestui proiect 8.400 lei pentru servicii de editare şi tipărire album şi broşură. Pentru că era nevoie ca cineva avizat să le spună organizatorilor unde să amplaseze nişte corturi şi câteva tarabe a fost nevoie de peste 300 milioane de lei vechi care s-au atribuit unei firme de “servicii de marketing turistic”. De asemenea, o altă sumă destul de mare a ajuns în conturile unei firme înfiinţată parcă special, cu câteva luni înainte, pentru acest proiect,  SC OQL STUDIO SRL care a primit 300 de milioane de lei vechi pentru “servicii de fotografiere publicitară şi developare”, deşi pentru imortalizarea evenimentului a fost cumpărat şi un aparat foto performat DSLR în valoare de 34 milioane de lei vechi achiziţionat de la SC VEM SRL Călăraşi.       

AMOS POLISERVICE SRL Călăraşi, abonat la banii CJ?

Un alt proiect se referă la: “Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării călărășene prin eco-turism„ în valoare de 415.000 lei. Şi aici ne-au atras atenţia unele sume destul de mari care au ajuns cam la aceleaşi firme întâlnite şi în celelalte proiecte. Pentru “servicii de elaborare site web”, firma AMOS POLISERVICE SRL din Călăraşi a încasat aproape 200 de milioane de lei vechi, aceeaşi firmă a făcut site-ul proiectului “Valorificarea și conservarea tradițiilor pescărești pe malul Dunării călărășene”, în valoare de 16.540 lei. De asemenea şi SC VEM SRL Călăraşi a primit prin achiziţie directă suma de 7.500 lei pentru 3 laptop-uri şi 3.000 lei pentru “licenţe sistem operare”. Cea mai mare sumă în cadrul acestui proiect s-a dus la SC SMARTATLETIC SRL Bucureşti, pentru achiziţionarea a 10 biciclete cu suma de 30.000 lei, a unor echipamente de protecţie biciclist în valoare de 4.200 lei, “servicii de organizare evenimente peste 1 miliard de lei vechi, 87.400 lei pentru “servicii de mapare” şi câte “2 lei” pentru promovare la anumite publicaţii locale din Călăraşi. De remarcat este şi faptul că şi în cadrul acestui proiect au fost achiziţionate alte 3 laptop-uri, la fel ca şi în celelalte cazuri, asta însemnând că e nevoie mare de laptop-uri în Consiliul Judeţean Călăraşi.

Achiziţii directe pe prietenii?

Într-un alt proiect, „Valorificarea potențialului turistic și piscicol al Dunării Călărășene prin stabilirea de trasee turistice acvatice și dezvoltarea de facilități de transport și cazare lacustră„ (POP 3) se regăseşte cea mai mare sumă şi anume: 1.510.305.60 lei. Managerul acestui proiect este Dănuţ Vasile, sumele cele mai mari ajungând la SC ELECTROSCOICA MAR SRL Constanţa, 519.999 lei fără TVA şi la SC NAVIO SRL Călăraşi, suma de 126.196 lei fără TVA, prin achiziţie direct, administratorul acestei firme recunoscând într-o discuţie cu unul dintre reporterii noştri că are unele legături de prietenie cu managerul proiectului. Şi în cadrul acestui proiect regăsim firma SC VEM SRL Călăraşi, firmă de unde s-au achiziţionat alte laptop-uri în valoare de 8.288,00 lei fără TVA.

Banii s-au dus… Turismul unde e?

Aşadar, ca şi concluzie se poate observa că în urma celor trei proiecte, derulate prin Consiliul Judeţean Călăraşi, în afară de faptul că s-a cheltuit o sumă colosală, peste 25 de miliarde de lei vechi, bani europeni, în urmă n-a prea rămas nimic. Ne-am fi aşteptat ca un turist care ar fi dorit să cunoască zona călărăşeană să poată beneficia de informaţii în urma acestor proiecte. Din păcate banii s-au cheltuit pe diferite acţiuni şi servicii, umflând conturile unor firme, de multe ori aceleaşi, iar promovarea turismului şi tradiţiilor pescăreşti dunărene nu se regăsesc nicăieri. Ca să îi convingem şi pe cititorii noştri de “utilitatea” acestor proiecte vă invităm să parcurgeţi cele 3 site-uri ale proiectelor care au costat aproximativ 500 de milioane de lei vechi – aici: pop1.calarasi.ro, pop2.calarasi.ro, pop3.calarasi.ro.   

Ne întrebăm şi noi, ca şi oricare turist, unde să ne adresăm pentru a face o plimbare cu barca pe Dunăre sau de unde se poate închiria o locuinţă lacustră? Ca să nu mai vorbim de o plimbare “eco-turistică” pe care am vrea să o facem cu una dintre bicicletele cumpărate de la SC SMARTATLETIC SRL Bucureşti?

Poate nici nu am vrea să aflăm un răspuns la întrebările noastre, ideea ar fi că aceste proiecte au fost făcute doar pentru a fi cheltuiţi nişte bani europeni care au ajuns la firmele prezentate mai jos cu scopul clar ca o parte din sume să se întoarcă sub formă de “paran-dărăt” în buzunarele cui trebuie. Dar, aceasta  ar fi o altă poveste care ar trebui să atragă atenţia organelor abilitate, în speţă DNA?          

 Iată unde au ajuns banii pe proiectele europene derulate de Consiliul Județean Călărași:

 (POP 1) – „Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării călărășene prin eco-turism„ – 415.000 lei

Prin achiziţii directe:

Servicii de organizare evenimente (conferințe lansare, închidere proiect, masa rotundă, concurs ciclism) – 131.000 lei – SC SMARTATLETIC SRL Bucureşti

Servicii mapare trasee cicloturism și pescuit și realizare și montare panouri de informare și semnalizare trasee – 87.400 lei – SC SMARTATLETIC SRL Bucureşti

Servicii de promovare turistică trasee cicloturism și pescuit – 35.000 lei- SPORT BILT Bucureşti

Servicii de informare și publicitate – 12.100 lei – Media Print SRL Călăraşi

Servicii elaborare site web – 19.800 lei – AMOS POLISERVICE SRL Călăraşi

Servicii de audit – 3.100 lei – C.I.A.F.C.F. POTÎRNICHE Bucureşti

Servicii de consultanţă în management proiect – 29.000 lei – EURO MANAGEMENT GRUP SRL Bucureşti

Curs instruire ghid turistic (5 persoane) – 7.500 lei – J’INFO TRAINING SRL

Laptop – 3 buc. 7.500 lei – SC VEM SRL Călăraşi

Licențe (sistem operare, Office, antivirus) – 3.000 lei – SC VEM SRL

Scaune ergonomice – 3 buc. – 900 lei – MOB PROIECT SRL Călăraşi

Biciclete – 10 buc. -30.000 lei –  SC SMARTATLETIC SRL Bucureşti

Set echipament protecție biciclist (casca, cotiere, genunchiere) – 10 buc.  -4.200 lei – SC SMARTATLETIC SRL Bucureşti

Bărci pescuit – 5 buc. – 40.500 – SC PRONAUTICA SRL

Materiale consumabile și papetărie – 4.000 lei – SC ARIENTA Călăraşi

(POP 2) – ”Valorificarea și conservarea tradițiilor pescărești pe malul Dunării călărășene  – 520.534,64 lei;

Servicii de informare si publicitate – 13.550 lei SC MEDIA PRINT

Achiziție 2 laptop-uri – 4.310 lei – SC VEM SRL

Achiziție licențe sistem operare (2buc), Office (2 buc) si antivirus (2 buc) – 1.676 lei – SC VEM SRL

Achiziție 1 aparat foto DSLR- 3.485 lei – SC VEM SRL

Servicii de fotografiere publicitara si developare – 30.400 lei – SC OQL STUDIO SRL

Servicii de consultanta in management de proiect – 22.980 lei-SC GRUPUL DE CONSULTANTA PENTRU DEZVOLTARE DCG SRL

Servicii de organizare de evenimente – 168.214 lei – SC HAPPY TURIST TRANSPORT SRL

Servicii de documentare pentru elaborare broșura „Povestea Dunării călărășene” – 14.980 lei – SC BEST LEARN CONSULTING SRL

Servicii de elaborare portal web – 16.540 lei – SC AMOS POLISERVICE

Servicii de audit financiar – 3.099 lei – CABINET POTARNICHE

Servicii de marketing turistic – 35.000 lei – GLOBAL MANAGEMENT ARTE SRL BUCURESTI

Servicii de realizare si montare panouri si indicatoare turistice – 55.000 lei – SC GIP SRL

Servicii de editare si tipărire album si broșura – În curs de achiziție

Birotica si papetărie – 4.000 lei – SC ARIENTA SRL

(POP 3) – „Valorificarea potențialului turistic și piscicol al Dunării Călărășene prin stabilirea de trasee turistice acvatice și dezvoltarea de facilități de transport și cazare lacustră„ – 1.510.305.60 lei.

Servicii de management de proiect – 121.910. lei (fără TVA) – SC BEST LEARN CONSULTING SRL Bucureşti.           

Servicii de informare şi publicitate – 66.350 lei fără TVA  – SC Media Print SRL

Servicii de audit financiar – 9.999 lei fără TVA – CABINET POTARNICHE

Furnizare de laptop-uri – 8.288,00 lei fără TVA – SC VEM SRL           

Servicii mapare şi promovare trasee turistice – 126.196 lei fără TVA – SC Navio SRL

Furnizare rechizite, consumabile – 6.000 lei fără TVA – SC Arienta SRL

Contract de furnizare scaune sală meeting pentru ponton – 2.600 lei fără TVA – SC Mob Proiect SRL           

Furnizare ambarcaţiune pentru remorcare ponton – 519.999 lei fără TVA – ELECTROSCOICA MAR CONSTANŢA.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

twenty + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.