Fundulea, mai mult sat decât oraş!

0
220

Firmele aduc milioane de euro la buget, primarul le dă în schimb… gropi de milioane!

Gospodărit de aproape trei mandate de primarul pesedist, Dorel Dorobanţu, oraşul Fundulea pare că a încremenit la capitolul dezvoltare urbanistică! Şi nu o spunem noi, ci oamenii care locuiesc, trăiesc sau îşi desfăşoară activitatea în afaceri în această zonă a judeţului Călăraşi. De altfel, în afară de strada principală ce traversează „oraşul” şi de câteva uliţe „spoite” cu niscaiva asfalt, probabil lucrări efectuate prin campania electorală, Fundulea pare cât se poate de neatrăgătoare pentru orice persoană care vine aici cu diferite treburi. Şi dacă tot suntem la capitolul „străzi asfaltate” trebuie să punctăm aici poate cea mai importantă cale de acces din oraş. Este vorba despre drumul folosit de cele mai importante societăţi comerciale ce-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul oraşului Fundulea şi care, firesc, îşi aduc o contribuţie substanţială prin taxele şi impozitele plătite către bugetul local. Taxe care nu se văd nicidecum în reabilitarea căii de acces către sediul firmelor acestora. Şi vorbim aici de importante societăţi comerciale cum ar fi Bell Profille, Cesal, Prosol, Oscar, Procera sau fabrica KEMWATER CRISTAL SRL unde se produce PAX (polihidroxiclorura de aluminiu), coagulant folosit pentru tratarea apelor uzate si a celor potabile, o investitie nouă, singura care produce acest tip de coagulant în România. Şi ce credeţi că le „oferă” adminitraţia locală, în schimbul taxelor de zeci de milioane de euro aduşi de aceste societăţi la bugetul local? Un drum plin de gropi, degradat în ultimul hal în care toţi cei care trebuie să ajungă la locul de muncă îşi rup autovehiculele în două! Ar trebui adăugat aici că, potrivit surselor noastre, reprezentanţii societăţilor comerciale de aici se plâng de ani de zile de lipsa de comunicare şi, mai ales, de implicarea primarului Dorel Dorobanţu.

Primărie şi… nu prea!

Păi, ce să mai vorbim de drumul ce duce la sediul celor mai importante firme din Fundulea, dacă sediul oraşului, la cum arată în momentul de faţă, seamănă mai degrabă cu un „coteţ ceva mai mare”. Nu vrem să jignim pe nimeni, dar pentru cine trece prin Fundulea şi nu apucă să citească pe plăcuţa de deasupra uşii de la intrare, mai că nu-şi dă seama că acolo ar trebui să fie cea mai importantă clădire a administraţiei locale! Din câte am aflat, primăria ar funcţiona aici în regim de închiriere. Înţelegerea cu proprietarul fiind ca cei ce o folosesc să o renoveze în contul unor eventuale sume ce ar fi fost stabilite ca plată aferente chiriei lunare. Nu ştim dacă şi în momentul de faţă se procedează la fel, cert este că imobilul arată oricum numai a sediu de primărie de oraş, nu! Asta în condiţiile în care, unele voci susţin că există nişte clădiri ce ar aparţine Apelor Române şi care, în urma unor demersuri, ar putea fi folosite pentru desfăşurarea activităţii Primăriei Fundulea.   

Gaze ioc! Apă după cum vrea edilul!

Ca un adevărat J.R. Ewing, eroul faimosului serial Dallas, primarul Dorel Dorobanţu şi-a pus amprenta, dar într-un mod cât se poate de negativ, pe aspectul localităţii, care arată mai de grabă a sat decât a oraş. Oamenii se întreabă cum este posibil ca o conductă de gaze să treacă prin localitatea lor şi locuinţele lor să nu fie racordate la gaze? Sau, cum e posibil ca, deşi au fost aplicate proiecte de către Societatea Ecoaqua Călăraşi, solicitându-se sprijinul şi contribuţia edilului Dorobanţu, în Fundulea să nu beneficieze de apă şi canalizare decât locatarii celor câteva blocuri, iar restul oamenilor să consume apă de pe unde se poate? Oare aceştia nu plătesc taxe şi impozite la bugetul local? Şi dacă locuitorii din Fundulea nu pot beneficia de aceste utilităţi, în anul 2015 ei se „bucură” de parcuri amplasate aiurea sau la marginea opraşului şi pe care, cu siguranţă, s-au cheltuit importante sume de bani! Ca să nu mai vorbim de cele câteva milioane de euro cheltuite pe construcţia unei săli de sport şi despre care oamenii vorbesc că primarul ar fi făcut parte, ca preşedinte, din comisia de atribuire a lucrărilor, iar soţia lui din postura de contabil. Gurile rele se întreabă şi azi cam cum au fost efectuate plăţile la această lucrare? Dar cum primarul Dorel Dorobanţu este „prins” în momentul de faţă în dosarul retrocedărilor de la Fundulea, în care anchetatorii au stabilit un prejudiciu de 60 de milioane de euro, ce să ne mai mirăm de „învârteli financiare” în care se vehiculează sume mult mai mici? Ar mai trebui punctat un aspect de domeniul hazului întâlnit la Fundulea. Pe lângă parcurile amplasate în locuri doar de primarul Dorobanţu alese, am găsit o uliţă în care dacă vrei să intri trebuie să ocoleşti un stâlp care se află chiar la capătul căii de acces pe drumul cu pricina.  

Trebuie să precizăm că am încercat să obţinem unele informaţii cu referire la cele arătate de noi mai sus, printr-o convorbire telefonică avută cu primarul Dorel Dorobanţu. Şi cum răspunsurile date au fost destul de evazive, ne-am gândit să solicităm informaţii prin Legea 544/   2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, dar ne-am răzgândit pentru că suntem siguri că edilul oraşului Fundulea nu ne-ar fi răspuns nici în… 30 de zile! De altfel, Dorel Dorobanţu este cunoscut prin reticenţa cu care ştie să abordeze presa, şi nu numai, ştiut fiind faptul că nu demult a fost chiar dat în judecată pentru că a refuzat să ofere informaţii publice unei sesizări venite din partea unui cetăţean din Fundulea. Instanţa i-a dat drept de cauză cetăţeanului…

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

one × five =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.