Camera Agricolă Călăraşi, sprijin real pentru fermele de semisubzistenţă din judeţ

0
50

La întâlnirea cu presa locală au fost prezenţi, directorul Camerei Agricole Călăraşi, Ion Stan, Maricica Dobrin, responsabil relaţii publice şi comunicare, reprezentanţi ai camerelor agricole locale din judeţ.                                                                                     Potrivit directorului Ion Stan, Activitatea Camerei Agricole constă în elaborarea proiectelor de dezvoltare rurală; furnizarea acţiunilor de formare profesională de specialitate; sprijinirea, organizarea şi consolidarea formelor asociative în agricultură; asigură informare şi consultanţă agricolă prin întâlniri cu grupuri de producători, simpozioane, seminarii, dezbateri; asigură asistenţă tehnică de specialitate.

“Trebuie să vă fac cunoscută structura organizatorică a Camerei Agricole Călăraşi care este împărţită pe compartimente: relaţii publice şi comunicare; buget, finante, contabilitate şi venituri proprii; instruire şi pregătire profesională; extensie, consultanţă şi promovare forme asociative; elaborare, implementare şi evaluare proiecte; administrative; Camere agricole locale”, a declarat, Stan Ion, directorul Camerei Agricole Călăraşi. În cadrul cadrul aceleaşi întâlniri, Maricica Dobrin, resposabil relaţii publice şi comunicare a ţinut să puncteze cărui grup ţintă se adresează activitatea desfăşurată de Camera Agricolă Călăraşi. “Mi se pare cel mai important să ştim cui ne adresăm, de aici reiese importanţa noastră şi necesitatea existenţei acestei Camere agricole. Grupul nostru ţintă este format din aproximativ 6400 de exploataţii agricole care, conform datelor de la APIA, pot fi încadrate la categoria de semisubzistenţă. Raportat la cele 8700 câte sunt în total înregistrate la apia, grupul nostrum ţintă reprezintă cam 73% din exploataţiile din judeţul Călăraşi”, a declarat Maricica Dobrin, specialistul explicând în continuare de ce este foarte importantă existenţa acestor Camere agricole. “Singura entitate care asigură consultanţă acestor mici fermieri este Camera agricolă, în timp ce fermelor mai mari, exploataţiilor mai mari li se adresează multe alte entităţi. Noi acordăm o consultanţă total dezinteresată, nu avem interesul de a promova niciun fel de produs, noi suntem singurii echidistanţi, am putea spune. Cu atât mai mult cu cât ne adresăm acestor mici fermieri, ori nevoile lor de consultanţă sunt foarte mari”, a spus Maricica Dobrin, prezentând în continuare numărul proiectelor, dar şi rezultatele obţinute în urma implementării acesora. Astfel, au fost obţinute 250 de proiecte pe măsura 141 – Sprijin pentru fermele de semisubzistenţă; 26 de proiecte măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole; 61 de proiecte măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri; 3 proiecte masura 312 – Sprijin pentru microintreprinderi. Rezultatele obţinute ca urmare a acestor proiecte au fost: 340 de proiecte cu 7 milioane de euro fonduri europene atrase în judeţul Călăraşi în exerciţiul bugetar 2007 – 2013; aproximativ 300 de entităţi economice nou create (persoane fizice individuale, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale) ca urmare a accesării de fonduri. Aceştia plătesc în prezent taxe şi impozite la bugetul de stat.

Instituţia urmăreşte stimularea instalării tinerilor în mediul rural

Principalul obiectiv pe care îl are în vedere Camera Agricolă Călăraşi este acela de sprijinire a  fermelor de semisubzistenţa din judeţul Călăraşi pentru a se moderniza şi a obţine venituri decente din agricultură. De asemenea, instituţia urmăreşte stimularea instalării tinerilor în mediul rural, Camera Agricolă consideră o prioritate maximă întocmirea de proiecte pentru înfiinţarea cât mai multor exploataţii agricole conduse de tineri. Camera Agricola intenţionează să pună la punct un sistem rapid de comunicare cu fermierii care deţin e-mail, fax, etc, pentru ca aceştia să poată fi informaţi prompt cu privire la diferite aspecte ce ţin de activităţile agricole. Camera Agricolă Călăraşi are în atenţie o mai buna absorbţie a fondurilor europene. “Pentru perioada de programare 2014-2020, România va avea la dispoziţie fonduri europene de 8 miliarde de euro în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Camera agricolă se va axa pe atragerea fondurilor destinate fermelor mici şi mijlocii, a primei pentru instalarea tinerilor fermieri, a fondurilor destinate modernizării exploataţiilor agricole precum şi a celor disponibile în cadrul măsurilor transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare şi de asistenţă tehnică. Ne propunem, de asemenea, să contribuim la atragerea fondurilor disponibile pentru irigaţii, având în vedere problemele cu care se confruntă agricultura judeţului Călăraşi în perioadele de secetă. Fermele de semisubzistenţă vor beneficia începând cu 2014 de un ajutor nerambursabil în valoare de 15.000 de euro, iar pentru tinerii fermieri, valoarea primei de instalare va creste la 50.000 de euro”, susţin reprezentanţii Camerei Agricole Călăraşi.

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

two + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.