Piața călărășeană a fost invadată de bancnote false!

0
35

Din informațiile intrate în posesia noastră, primele cazuri au apărut în urmă cu aproximativ o lună, când mai mulți comercianți s-au trezit că au fost „țepuiți” de anumiți indivizi care le-au dat bancnote de 100 de lei pentru achitarea unor produse. Cele mai multe cazuri de acest gen s-au înregistrat în piața „Orizont„. „M-am dus la bancă să depun banii și mi-au spus că o parte din ei sunt falși. Și acest lucru nu s-a întâmplat o singură dată„, s-a plâns un comerciant.

Este clar faptul că în ultima vreme, cel puțin la Călărași, piața este „invadată„ de apariția bancnotelor false, cele mai multe dintre acestea fiind cele de 100 de lei. Surse din cadrul IPJ Călărași au confirmat pentru www.editia.ro faptul că acest fenomen există la Călărași și se efectuează cercetări. Oamenii legii au deschis o anchetă pentru identificarea şi prinderea persoanelor care au plasat pe piața locală bancnote contrafăcute. 

În anul 2010 o reţea de cinci persoane a realizat un fals de calitate superioară a bancnotei de 500 de lei. Gruparea a fost arestată în octombrie 2010 şi poliţiştii au recuperat de pe piaţă aproape 300 de astfel de bancnote. Este posibil ca de această dată, bancnotele false să invadeze piața locală printr-o altă rețea de falsificatori.

Cum ne dăm seama de o bancnotă falsă?

În primul rând, bancnota reală, din polimer, e aproape imposibil de rupt. Cele false, majoritatea imprimate pe hârtie, se rup de la prima încercare. Compar-o cu una reală, din propriul portofel. Dacă e falsă, diferenţele te vor uimi. Atenţie la culori – nuanţele bancnotelor de polimer sunt foarte greu de imitat, culorile banilor contrafăcuţi par artificiale. De regulă, falsificatorii pleasează bancnote false în piețe și târguri acolo unde lumea cheltuie mult. Banul fals nu e rezistent. Dacă-l ţii mai mult timp în portofel sau în buzunar, e foarte uzat când îl scoţi.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

12 − ten =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.