Tenaris îi invită pe călărăşeni la sport respirând praf ce conţine metale grele? Vezi ce răspuns dau reprezentanţii societăţii

0
29

Cum să te bucuri de o viaţă sănătoasă când din coşurile oţelăriei de la Tenaris vezi, parcă din ce în ce mai des, norii de rugină cum se abat spre Călăraşi? Aşa ne îndeamnă administratorii acestei societăţi comerciale să “ne bucurăm de o viaţă sănătoasă şi plină de energie” conform sloganelor lansate la “Ziua sportului”?

Călărăşenii s-ar bucura mai mult dacă ar vedea mai mult interes din partea conducerii Tenaris în ceea ce priveşte modul cum NU ar mai trebui poluat oraşul şi abia atunci să vadă că vă pasă de sănătatea lor.

Suntem convinşi că ne veţi contacta şi veţi găsi iar o explicaţie de genul că “asemenea incidente sunt întâmplătoare”, aşa cum de altfel aţi mai făcut-o şi cu altă ocazie, dar vă precizăm de această data că nu ne mai interesează asemenea justificări!

Am fi mai interesaţi de o mai mare implicare a conducerii Tenaris în a investi sume serioase în repararea sau schimbarea filtrelor de la coşurile oţelăriei şi nu de explicaţii date pe o foaie de hârtie.

De altfel, situaţia despre care vorbim, a mai fost semnalată şi de alţi călărăşeni care au postat fotografii cu norii de rugină de la Tenaris pe Facebook, reţea de socializare pe care şi respectiva societate este prezentă. Din păcate, nu am văzut venind, măcar aici, vreo explicaţie din partea Tenaris vizavi de acest fapt sau să-i asigure pe cei ce sunt practic “obligaţi” să respire aerul poluat de la Călăraşi să-i asigure că nu se va mai întâmpla. Ba, din contră, pe principiul “câinii latră, ursul merge”, noi cu poluarea, Tenaris cu conturile pline!

Rareş Ionescu, fost şef la Garda de Mediu: “Dacă tot ne invitaţi să facem sport, domnilor de la Tenaris, nu ar fi bine să respectaţi normele de mediu pentru că într-adevăr să ne putem bucura de o viaţa sănătoasă?”

Călărăşenii şi-ar dori o mai mare implicare a reprezentanţilor Gărzii de Mediu Călăraşi în aceste situaţii în care oraşul este vizibil poluat şi luate măsurile ce se impun, măcar aşa din solidaritate că respirăm cu toţii acelaşi aer! Cu atât mai mult cu cât, chiar unul dintre foştii şefi ai acestei instituţii, Rareş Ionescu a semnalat ca şi noi, momentul în care norii de rugină ieşeau la greu din coşurile de la Tenaris.  

“Tenaris ne invită pe 24 mai la Ziua sportului, "bucurandu-ne de o viaţă sănătoasă şi plină de energie". Astazi de dimineaţă, (n.r. în urmă cu câteva zile), pe la ora 06.50, am făcut această poză. Se vede clar cum praful ce conţine metale grele, şi care, este considerat deşeu periculos, este eliberat în atmosferă fără a fi filtrat şi peletizat. În ultimul timp am observat asta din ce în ce mai des. În concluzie, dacă tot ne invitaţi să facem sport, domnilor de la Tenaris, nu ar fi bine să respectaţi şi dumneavoastră legea şi normele de mediu pentru că într-adevăr să ne putem bucura de o viaţa sănătoasă? Aude cineva?”, a postat pe pagina sa de socializare, Rareş Ionescu, fostul şef al Gărzii de Mediu Călăraşi, explicând că pe vremea când conducea instituţia a fost preocupat îndeaproape de acest aspect. “Am participat la mai multe controale pe amplasament, am trasat măsuri de modernizare a sistemului de exhaustare a gazelor. Investiţiile sunt destul de costisitoare şi de durată. Daca s-au respectat nu mai ştiu”, spune Rareş Ionescu despre situaţia cu care ne confruntăm şi azi la Tenaris.

Având în vedere praful roşiatic ce iese din când în când de la Tenaris putem deduce faptul că societatea nu a catadicsit să investească în modernizarea sistemului de exhaustare a gazelor. Înţelegem că investiţiile ar fi costisitoare şi de durată, dar aerul poluat pe care călărăşenii sunt obligaţi să-l inhaleze nu e de durată? Cum ne invitaţi, domnilor de la Tenaris să facem sport, sau mai grav, cum îi îndemnaţi pe tineri să facă mişcare în aerul pe care-l poluează societatea pe care o administraţi? Asta înseamnă sport sau… “crimă”? Cât despre premiile pe care le oferiţi participanţilor la Ziua sportului am veni şi noi cu o idee: în loc de şepci, tricouri şi alte mărunţişuri, mai bine le-aţi oferi şi câte un bilet la munte, la o salină undeva, acolo unde să-şi împrospăteze plămânii cu aer într-adevăr curat!  

Ce răspunde Tenaris Silcotub

Reprezentanţii Tenaris Silcotub au trimis pe adresa redacţiei următoarele lămuriri:

„Stimată Dnă. Elena Mitache,

Aţi avut dreptate atunci cînd aţi scris în articolul din Ediţia.ro, datat 24 mai 2014, că vă vom contacta, întrucât citim publicaţia Dvs., aceasta fiind una dintre modalităţile prin care suntem în contact cu comunitatea locală din Călăraşi.

Compania noastră promovează sportul şi mişcarea pentru o viaţă sănătoasă, şi doreste să împărtăşească acest lucru nu doar angajaţilor, ci şi comunităţilor în care este prezentă. Ziua Sportului TenarisSilcotub este unul dintre evenimentele de pe o lungă listă de investiţii în comunitate pe care le realizam, lista care include, printre altele, programele educaţionale precum ecOprovocarea, Liderii Mileniului Trei (LMT) si Bursele de Merit, Festivalul de film CineLatino sau sprijinul pentru spitalul din Călăraşi.

În acelasi timp, lucrăm la îmbunătăţirea continuă a echipamentelor şi tehnologiilor din fabricile noastre, pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a operaţiunilor noastre din Romania, şi, deopotrivă, a celor 300 de locuri de munca de la oţelăria din Călăraşi. În mod specific, legat de problema semnalată de Dvs., investiţia în sistemul de captare şi epurare a gazelor arse rezultate din procesul de elaborare a oţelului,  este un proiect în valoare de 12 milioane USD, a cărui primă etapă a fost realizată în 2012 şi care va fi finalizat până la sfârşitul acestui an.

Dacă sunteţi interesată să aflaţi mai multe informaţii despre activitatea companiei noastre, suntem bucuroşi să răspundem întrebărilor Dvs.

Toate cele bune,

Olivera Iezdimir

Responsabil Comunicare

TenarisSilcotub”

Aşa cum am bănuit, nu numai că ne-aţi contactat imediat după apariţia materialului şi pentru asta nu putem decât să vă mulţumim pentru proptitudine, dar am avut dreptate în ceea ce priveşte faptul că nu vom primi un răspuns foarte clar vizavi de semnalarea noastră. Nu ne îndoim că vreţi să promovaţi sportul şi mişcarea pentru o viaţă sănătoasă şi de asemenea, ca şi călărăşeni nu putem decât să ne bucurăm că societatea dumneavoastră investeşte în comunitatea unde îşi desfăşoară activitatea. Dar, pe lângă toate acestea, ar trebui să vă preocupe destul de mult şi mediul în care se desfăşoară activităţile sportive pe care le iniţiaţi. Ceea ce nu prea se întâmplă din moment ce răspunsul dumneavoastră arată cam aşa: „… legat de problema semnalată de Dvs., investiţia în sistemul de captare şi epurare a gazelor arse rezultate din procesul de elaborare a oţelului,  este un proiect în valoare de 12 milioane USD, a cărui primă etapă a fost realizată în 2012 şi care va fi finalizat până la sfârşitul acestui an” şi din care reiese că, cel puţin la Călăraşi, vom mai respira şi în lunile următoare praful de rugină de la oţelărie şi cu care îi „cadorisiţi”, destul de des, în ultima perioadă pe călărăşeni. 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

18 + one =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.