Statuia profesorului Lucian Pavel a fost amplasată în incinta Şcolii nr. 2 Olteniţa

0
79

Fostul primar al municipiului Călăraşi, Nicolae Dragu, este iniţiatorul acestui proiect, acesta declarând că statuia a fost realizată în memoria profesorului şi ca preţuire faţă de prietenia dintre cei doi. Sculptorul Dan Mateescu, recunoscut pentru opera sa în diverse expoziţii de gen din ţară, a lucrat la statuia propriu-zisă, soclul fiind excutat la insistenţele primarului Petre Ţone care a făcut tuturor cunoscut faptul că profesorul Lucian Pavel a fost dirigintele său în şcoala generală.

Nicolae Dragu spune că statuia a fost sponsorizată de Fundaţia „Călăraşi 2005”, iar iniţiterea lucrării a fost declanşată în urmă cu doi ani şi jumătate. „Este mentorul meu acest mare om care a fost Lucian Pavel. Mi-a fost un bun prieten, este cel care a revoluţionat efectiv sistemul de învăţământ din Inspectoratu Şcolar Călăraşi, a făcut foarte multe lucruri importante în judeţ, dar şi în ţară. Ne-a adus valori culturale, bagaj greu intelectual din Serbia, ridicând la nivel de cultură întreaga ţară. Lucian Pavel a fost şi pot spune că el este pentru că amintirea sa trăieşte printre noi, un profesor de o probitate excepţională iar prietenia mea cu acesta s-a consolidat începând cu anul 2003, deşi ne cunoşteam din anul 1999” precizează fostul edil al municipiului Călăraşi. Dragu mai spune că ar fi dorit să existe un astfel de bust şi în Călăraşi, unde de fapt a dorit iniţial să aşeze statuia. Instituţia de învăţământ aleasă, anume Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, îşi va schimba profilul în liceu de artă şi atunci decizia a rămas şcoala din Olteniţa ce îi poartă numele omului de cultură. În Călăraşi profesorul Lucian Pavel a fost numit cetăţean de onoare, aşadar amprenta renumitului dascăl a rămas şi acolo unde a fost inspector general 4 ani. La evenimentul de montare a statuii din piatră şi totodată de comemorare a profesorului de limba şi literatura română, au participat mai multe persoane printre care preşedintele Consiliului Judeţean Răducu Filipescu, deputatul Daniel Florea, primarul Petre Ţone, consilieri locali, dar şi profesori din Olteniţa, inspectori şcolari şi profesori universitari din Bucureşti. Deşi amplasarea statuii a fost făcută în perioada de campanie electorală, sperăm totuşi că montarea bustului nu are legătură cu alegerile de la sfârşitul acestei luni, gândindu-ne şi la faptul că la aşezarea sculpturii din piatră au fost prezenţi politicieni.

Cine a fost profesorul Lucian Pavel

Un proeminent om de cultură şi valoros dascăl în personalitatea profesorului Lucian Pavel, s-a născut în data de 26 decembrie 1942 în satul Cosoba din judeţul Giurgiu. În anul 1960 a absolvit Liceul “Ion Maiorescu” din Giurgiu, iar în anul 1965, Facultatea de Filologie, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Profesorul Lucian Pavel şi-a început cariera la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu” din Olteniţa, care-si avea sediul in actualul sediu al şcolii din str. Cuza Vodă. A fost inspector de specialitate în judeţul Ilfov şi în Călăraşi, lector de limba română la Universitatea Beijing – China, profesor de limba română şi director la Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Olteniţa. Din anul 1995 este lector de limba română la Universitatea Belgrad şi Novi Sad – Serbia şi Muntenegru. În anul 2005 este numit inspector şcolar general la ISJ Călăraşi. A fost membru în Comisia Naţională de Limba Romană, referent ştiinţific la manualele şcolare de limba română şi referent ştiinţific al manualului Istoria Literaturii Române EDP, 1987.

A participat la Congrese Internaţionale ale Traducătorilor la Belgrad – 2000, 2001. A fost organizator al „Expoziţiei de fotografie Brâncuşi” – dedicată centenarului artistului – Muzeul Naţional din Belgrad, a fost cercetător asociat al Academiei Române, Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” din 2008. A obţinut diploma de merit, conferită de Universitatea Beijing, China 1991, Diploma de Onoare în anul 1999 ca membru al Societăţii de Limba Română, Premiul de Excelenţă – Uniunea Scriitorilor din Serbia 2006, Certificat de Apreciere, Viena – 2007. A fost membru fondator al Fundaţiei „Sfinţii Constantin şi Elena”, Serbia.

În anul 2007, profesorul Lucian Pavel a fost declarat „Omul Anului” de către Primăria Municipiului Călăraşi. A decedat la data de 12 mai 2009 in urma unui infarct miocardic.

Laura SUZEANU – EDIŢIA – Olteniţa

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

5 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.