Adina Vălean despre Călăraşi: “Am avut un judeţ ţinut în loc într-un stadiu de subdezvoltare foarte mulţi ani de către PSD”

0
43

Alături de europarlamentarul Adina Vălean s-au aflat senatorul Colegiului 2 Iulian Dumitrescu, deputatul Colegiului 5 Raluca Surdu, preşedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu, precum şi membrii ai Organizaţiei PNL Olteniţa în frunte cu consilierul Florian Cercel. În aceeaşi zi, europarlamentarul Adina Vălean s-a întâlnit şi cu susţinătorii din comuna Spanţov la sediul cabinetului deputatei Raluca Surdu unde a fost prezent primarul Niki Gheorghescu şi viceprimarul Cornel Toma.

Europarlamentarul Adina Vălean susţine realizarea Portului turistic la Olteniţa

“Eu şi colegii mei, împreună cu autorităţile locale trebuie să venim în întâmpinarea celor mai bune oportunităţi pentru a face ceva în realizarea unui port turistic la Olteniţa. Port turistic  pentru că, din păcate, nu mai e şantierul. S-au pierdut anii în care s-a mai putut face ceva pentru aceste şantier. Dar, pentru un oraş la Dunăre e obligatoriu să se meargă în această direcţie pentru realizarea unui port turistic. După 7 ani în Parlamentul European vă împărtăşesc o lecţie importantă pe care am învăţat-o acolo. La Bruxelles trebuie să te baţi pentru ţara ta, trebuie să ştii şi să ai cu ce să câştigi pentru ai tăi de acasă. Există soluţii de finanţare europeană pentru portul de la Olteniţa. O altă chestiune pe care am discutat-o şi la care noi ţinem foarte mult este cea de a determina ca o serie dintre fondurile europene să fie folosite pentru realizarea gratuită a cadastrului în mediul rural. Aceasta este o problemă fără de care, practice, România şi mediul rural nu se poate dezvolta. Eu cred că există deschiderea şi că vom găsi cumva instrumentele prin care să putem determina realizarea acestui lucru, respectiv a cadastrului în zona rurală.”

Atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea judeţului

Fost deputat de Călăraşi, în mandatul 2004 – 2007, europarlamentarul Adina Vălean a fost întrebată cum vede astăzi zona pe care a reprezentat-o în Parlamentul României: “Mă gândeam acum care sunt diferenţele faţă de 2004 în judeţul Călăraşi şi pot să spun că acestea sunt vizibile şi cred că este o amprentă liberal puternică asupra dezvoltării acestei zone. Am avut un judeţ ţinut în loc într-un stadiu de subdezvoltare foarte mulţi ani de către PSD şi amprenta liberală vizavi de dezvoltarea Călăraşiului este vizibilă. Ne referim la infrastructură, investiţii, la locuri de muncă, la oportunităţi.Trebuie să identificăm împreună care ar fi deja proiecte în plus de dezvoltare pentru a ne pune mintea la contribuţie şi a vedea în ce măsură cu ajutorul fondurilor europene sau cum am putea noi genera dacă avem această interfaţă între politica europeană şi cetăţean. Adică, Guvernul care este rău-voitor sau incompetent sau pur şi simplu delăsător, măcar să încercăm noi împreună cu autorităţile locale să identificăm acele metode care ocolind Guvernul ar putea să genereze noi oportunităţi de dezvoltare a judeţului Călăraşi ”

Răducu Filipescu: “De la Guvernul Boc nu am avut un leu dat în plus decât strictul necesar să nu sucombăm!”

Cu privire la dezvoltarea judeţului Călăraşi, în completare la cele spune de europarlamentarul Adina Vălean a venit cu precizări şi preşedintele CJ, Răducu Filipescu: “Liberalii din 2004 când au preluat diligenţele la nivelul judeţului Călăraşi au avut patru ani în care au putut să dezvolte judeţul. Din 2004 până în 2008. Ştiţi foarte bine că din 2008 până în 2012 liberalii de la PDL nu au văzut decât fum ieşind din casă. Adică, nu am avut un leu dat în plus decât strictul necesar să nu sucombăm! Practic, noi nu am avut posibilitatea să dezvoltăm acest judeţ 10 ani consecutiv! Foarte puţini bani am avut în perioada Guvernului Boc. Nu zic că acum vom avea foarte mulţi bani în guvernarea lui Ponta în schimb, avem şansa de a avea bani europeni pe care să ştim să-i atragem. Să ştiţi că şi în perioada 2008 – 2012 tot din bani europeni am trăit. Şi vă dau un singur exemplu care este extreme de clar: în perioada lui Tăriceanu, în perioada liberală, aveam 240 de miliarde de lei pentru întreţinerea drumurilor judeţene şi pe vremea lui Boc am avut 41 de miliarde de lei. Pe vremea lui Ponta avem tot 41 de miliarde de lei! De ce atunci puteam avea de cinci ori decât avem acum şi ne întrebăm de ce totuşi drumurile nu sunt chiar foarte bune, şi acelea naţionale care au fost făcute în alte vremuri au început să sufere. Deci, pe lângă faptul că bugetul este aşa cum este, slab, nu se colectează, şansele noastre sunt banii europeni şi pe aceia o să-i aducem aşa cum i-am mai adus şi în celălalt exerciţiu şi am făcut ceva, dar tot ceea ce am făcut nu se prea vede. Că tot ceea ce am făcut noi este pe dedesupt: canalizare, apă. Însă, acestea se percep de populaţia care beneficiază de aceste servicii”.

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

11 + 15 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.