Întâlnire olteniţeană cu adevărata literatură din glasul şi inimile scriitorilor bucureşteni Radu Voinescu şi Horia Gârbea

0
74

“La o întâlnire de acum câteva zile de la Călăraşi, cineva spunea că în ultimul timp lucrurile semnificative culturale şi în special literare se întâmplă în România în localităţile de margine ale ţării. Se referea desigur la Festivalul Eminescu de la Botoşani, la Festivalul de Literatură de la Satu Mare, la Sighet…iată că şi Olteniţa un oraş tot de margine, un oraş din sudul ţării se afiliază celorlalte cu această manifestare literară, care tinde de la an la an să devină mai importantă.” au fost constatările de început de întâlnire ale publicistului olteniţean Liviu Capşa, care a invitat apoi pentru pledoarii, expuneri literare şi de carte pe cei doi oaspeţi.    

Criticul Radu Voinescu consideră insipide şi nefericite manualele actuale de literatură

Radu Voinescu a vorbit tinerilor despre literatura universală, despre felul cum se predă, cum este astăzi în cărţile de liceu, despre cât este sau nu de citită de elevi. Criticul literar le mărturiseşte elevilor că orice secvenţă din viaţa sa a fost privită de acesta ca o legătură cu romanele sau poeziile din literatură, în special din cea românească. “Vă mărturisesc că în copilărie, jocul meu preferat era de-a şcoala. Astăzi, văzând manualele după care învăţaţi pot să spun că aş fugi de la şcoală. Cum să-ţi mai placă literatura când trebuie să înveţi după asemenea manuale?” spune criticul literar care consideră manualele de literatură actuale ca fiind insipide, nefericite şi nu lasă elevii să vadă cât de frumoase sunt versurile, romanele, nuvelele: “Frumuseţea literaturii este ceva care se descoperă, însă odată descoperită această frumuseţe nu se mai pierde. De ce? Fiindcă intervine chestiunea gustului. Aşa cum ai întâlnit o mâncare exotică, ceva ce nu ai mai mâncat, un suc…şi spui “Ah, asta-mi place!!” Asta se întâmplă şi cu literatura. Iar literatura română aş vrea să credeţi că nu este un “meşteşug de tâmpenie” cum ar fi spus Creangă despre gramatica lui Văcărescu, ci dimpotrivă este una dintre literaturile frumoase. Numai dacă ne gândim la faptul că îl are pe Mihai Eminescu, care este după mintea mea unul dintre cei trei, patru mari scriitori ai lumii. Vorbim despre Homer, Shakespeare, Cervantes şi Dante…Să nu-l uităm pe Goethe iarăşi.”

Radu Voinescu vorbeşte auditoriului despre modelele literaturii engleze, franceze, scandinave ce influenţează Europa şi pe care este bine să le urmeze cititorul român, dar aminteşte un scriitor cun un bun condei: turcul Orhan Pamuk şi cartea sa “Mă numesc roşu” (Benim Adım Kırmızı – în turcă) sau vorbeşte apoi despre literatura bulgară, cu alte modele de urmat pentru că România face parte şi din blocul balcanic. Scriitorul şi criticul literar Radu Voinescu comentează câteva aspecte din opera lui Mircea Cărtărescu, vorbeste despre personajul Zaraza, prezentând şi cartea lui Horia Gârbea “Trecute vieţi de fanţi şi de birlici”.

Liviu Capşa se opune imbecilizării prin televiziune cu invitaţia la lectură

Gazda celor doi scriitori, poetul şi publicistul-avocat Liviu Capşa vorbeşte elevilor de la Neagoe Basarab despre imbecilizarea populaţiei prin televiziune. “Invitaţia la lectură este singura modalitate pe care o putem noi opune imbecilizării prin televiziune şi vreau să vă mai spun în acelaşi timp că este o victories ă fim aici împreună să vorbim despre literatură, acum când oamenii au tot mai puţin timp pentru aşa ceva.” declară Liviu Capşa. Acesta a citit mai departe câte un poem din cele mai recente publicaţii ale sale “Raiul ascuns” şi “Un coşar la Paris”.

Preşedintele Secţiei Dramaturgie a filialei Uniunii Scriitorilor din România şi lumea lui William Shakespeare

În continuare, Horia Gârbea face o frumoasă incursiune în literatura geniului englez William Shakespeare, amintind apoi câteva pasaje ale epocii marelui dramaturg, puţin despre personajele operelor sale, în fruntea cărora Richard al III-lea poartă un stindard aparte, probabil datorita scurtei şi despoticei domnii şi morţii violente. Plăcerea scriitorului Horia Gârbea a fost aceea de a citi câteva fragmente din arta condeiului “Lebedei de pe Avon”, aşa cum le place englezilor să-l numească pe marele lor poet şi dramaturg. La finalul întâlnirii, Horia Gârbea face şi o invitaţie elevilor “Să nu omiteţi să căutaţi şi ediţia Shakespeare, şi dacă reveniţi la textele lui Shakespeare in traducere să căutaţi ediţia noastră, care este o ediţie critică”

Cei doi oaspeţi au cercetat cu privirea câteva exemplare mai vechi de carte, donaţii ale Bibliotecii liceului olteniţean.
Liviu Capşa promite o întâlnire literară în viitorul apropiat, un cenaclu de amploare pe care speră să-l organizeze în altă locaţie, o întâlnire la care să participe mai mulţi tineri, olteniţeni, iubitori de cultură şi literatură.
Horia Gârbea a mai fost la Olteniţa în iarna anului 2011, când poetul Liviu Capşa i-a avut invitaţi alături de scriitor pe criticul literar Dan Cristea şi poetul şi prozatorul Daniel Chifu.

LAURA SUZEANU – EDIŢIA – Olteniţa

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

12 − eleven =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.