Cinci liceeni de la “Neagoe Basarab” Olteniţa au obţinut importantul examen Cambridge

0
99

Examenele Cambridge English Language Assessment sunt recunoscute de școli, universități, angajatori din sectorul public și privat din toate țările vorbitoare de limba engleză. Succesul obținut în urma susținerii unui examen Cambridge English oferă un certificat recunoscut internațional ce demonstrează nivelul de limba engleză al celui care susţine testarea. “Cambridge English Language îl poate da oricine taxa fiind de 600 de lei, dar nu-l poate lua oricine, pentru că este un examen greu şi destul de serios, asistenţa în timpul susţinerii examenului este una extrem de exigentă.” declară pentru ediţia Alexandra Zaharia, cea care a obţinut cel mai bun punctaj dintre cei cinci elevi, 80 de puncte, Alexandra fiind astfel calificată nu doar la nivelul “advanced” la care s-au calificat şi ceilalţi patru, dar şi la cel mai înalt nivel al examenului – “Proficiency”. Potrivit Alexandrei Zaharia, examenul este evaluat de Marea Britanie, lucrările fiind corectate acolo. “Într-o zi sunt probele scrise de aceea a fost foarte obositor, la un moment dat îţi poţi pierde concentrarea sau inspiraţia, iar altă zi este dedicată probei de vorbire. Fiecare probă are timpul propriu de rezolvare. Cam ca la olimpiadă. Examenul a fost mai greu decât m-am aşteptat dar şi rezultatul a fost bun. Probele au fost succinte şi nu aveam voie să vorbim între noi ori să mişcăm capul în stânga sau dreapta. A fost un examen strict.” ne mai spune eleva clasei a XI-a. Participanţii la examenul Cambridge au fost: Zaharia Alexandra (80 puncte), Paraschiv Cristiana (78 puncte), Pavel Anda (75 puncte), Andrei Marinescu (70 puncte), Cristea Ana (68 puncte), iar calificarea şi baremul de punctaj pentru obţinerea diplomei este peste 65 de puncte. Rezultatul intră în categoria calificativelor şi echivalează cu notele din străinătate A, B, C, spun tinerele calificate. Cele 4 probe de la etapa “scrisă” s-au susţinut pe 15 martie la Universitatea “Nicolae Titulescu” din Bucureşti, cealaltă etapă a examenului de “speeking” s-a desfăşurat pe 16 martie la sediul British Council.
Alexandra Zaharia este hotărâtă să susţină şi celelalte examene de verificare a cunoştinţelor limbii engleze, TOEFL şi IELTS.
Testele Cambridge rămân cele mai populare în România, spun reprezentanţii British Council de la Bucureşti într-o publicaţie on line, principalul furnizor de certificate de limbă engleză recunoscute internaţional. În total, în jur de 19.000 de teste generale şi academice de limbă engleză, Cambridge ESOL şi IELTS, se dau anual la British Council, la care se mai adaugă certificatele de limbă nişate pe specializări, cum ar fi business şi legislativ, ajungându-se la un total de 26.000 de examene. Majoritatea celor care le susţin sunt tineri care vor să plece la studii în străinătate, elevi şi studenţi cu vârste cuprinse între 19-23 de ani.
Principala diferenţă dintre TOEFL, IELTS şi Cambridge este valabilitatea diplomei, la primele două termenul de valabilitate este de doar doi ani, în timp ce diploma Cambridge ESOL este pe viaţă. Toate sunt teste folosite pentru a evalua capacitatea de comunicare în engleză, pentru toate cele patru abilităţi lingvistice: ascultare, citire, scriere şi vorbire, destinate în special celor care intenţionează să studieze sau să lucreze în lumea anglo-saxonă, teste introduse la noi după 1995.
Ceilalţi 4 colegi ai Alexandrei spun acelaşi lucru în ceea ce priveşte dificultatea examenului. Andrei Marinescu, singurul participant de sex masculin, declară pentru publicaţia noastră că a fost un examen destul de greu. “Mi s-a părut grea prima probă pentru că nu şţiam la ce să ne aşteptăm. Prima probă a constat în Reading, Essay, Use of English, Listening. Eu studies limba engleză din grădiniţă, dar nu aprofundat începând cu cls. a VIII-a.” declară Andrei Marinescu.

Examenele Cambridge sunt de mai multe tipuri, însă cele mai căutate sunt certificatele FCE, CAE şi CPE.
FCE înseamnă Cambridge English: First, un examen de nivel intermediar, care se va da într-un nou format începând din ianuarie 2015: vor fi patru probe în loc de cinci (probele de Reading şi Use of English au fost cumulate într-o singură probă), iar examenul va dura cu 30 de minute mai puţin. Al doilea şi cel mai popular examen Cambridge din România este CAE (Cambridge English Advanced), un examen la nivel avansat, recunoscut de majoritatea universităţilor din Marea Britanie. Este acceptat şi de către universităţile româneşti ca substitut al testului de competenţă lingvistică necesar la admitere. Şi acest tip de examen va suferi modificări din 2015: tot patru probe în loc de cinci, cerinţe noi la toate probele şi durata scurtată cu 45 de minute, potrivit British Council. Testul CPE (Cambridge English: Proficiency) este cel mai avansat test de limbă engleză, având cel mai înalt grad de dificultate, acela al unui vorbitor nativ de limba engleză. Candidaţii se pot înscrie online, însă taxa trebuie plătită în cel mult două zile şi este în jur de 600 de lei.

LAURA SUZEANU – EDIŢIA – OLTENIŢA

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

three × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.