Atelier de creaţie plastică la Grădiniţa nr. 2 din Olteniţa în parteneriat cu o firmă din Germania

0
91

În cadrul acestui proiect educaţional activează mai mulţi parteneri printre care şi C. Kreul din Germania, firmă reprezentată de Dan Deleanu-Shussler.

“Proiectul educaţional îşi propune promovarea principiilor educaţiei pentru schimbare în şi prin instituţiile de învăţământ preşcolar şi împărtăşirea la nivel naţional a experienţelor pozitive din domeniu. Există experienţe specifice care vizează copiii preşcolari, cadre didactice dar şi părinţii şi alţi factori educaţionali din comunitate. După cum arată şi denumirea proiectului ne dorim o schimbare şi această schimbare s-ar dori făcută în sensul de a permite fiecărui copil să se dezvolte după posibilităţile sale, oferindu-i cât mai multe şanse în educaţie şi cât mai multe oportunităţi. S-a derulat înainte cu o săptămână un curs de formare pentru educatare cu 4 zile de lucru în care au învăţat tot ce aveau nevoie să ştie despre acest proiect, avem exemple din ţări europene. Trebuie să ne susţinem singure sau cu ajutorul comunităţii. În cadrul acestui atelier s-au desfăşurat toate tehnicile.” declară pentru Editia director de grădiniţă, Cozeta Moldoveanu.

Din partea firmei Kreul, Dan Deleanu-Shussler de la Serviciul ”export” spune că firma este una din producătorii importanţi din lume pentru profesionişti cu un foarte mare procent de tehnici educaţionale. “Scopul este deprinderea de abilităţi, de îndemânare şi de fapt este educaţia prin artă şi pentru artă. Trebuie create deprinderi şi obiceiuri de a admira frumosul. Ideal este ca aceşti copii să-şi creeze obiectele pe care să le admire tot timpul, pe care să le folosească, nu să fie doar un obiect decorativ. Ei pot lucra tot felul de obiecte, noi lucrăm foarte mult şi cu clasele pregătitoare până la clasa a IV-a. În România nu se dă importanţă sau se dă o importanţă minimală ecologiei şi calităţii produselor. Nu aceeaşi satisfacţie îţi dă un produs de o calitate slabă, îndoielnică, ca să nu mai spun că nu este nici ecologic. În mod normal nu ar fi voie să fie folosite. Toţi se uită la bani dar nu fac o analiză reală, cât de mult le foloseşte asta pentru educaţia copilului pe viitor. În România nu este creată o instituţie de control care să ştie ce ajunge pe mâna copiilor fiindcă este foarte dificil ca pe mâna unui copil preşcolar să încapă produse care nu sunt ecologice. Chiar să încapă pe mâna copilului orice obiect numai că este ieftin nu este bine nici pentru sănătate nici pentru rezultatul final al activităţii lui. Produsele  noastre sunt pentru copii non-toxice, ecologice, produse numai în Germania şi cu materii prime numai din Germania. De ce? Pentru că acolo se dă o foarte mare importanţă sănătăţii copiilor.” ne mai spune Dan Shussler. Acesta pune problema slabei informări care predomină în România, vorbeşte despre lipsa interesului în astfel de situaţii când sunt achiziţionate produse de slabă calitate fără să se ceară certificatele de calitate sau de conformitate la ele. “În Germania, în prima zi de grădiniţă, când vine mama cu copilul la şcoală mama este mai emoţionată decât copilul. Atunci se creează o întâlnire între educatoare şi părinţi. Educatoarea îi spune ce este bine să facă şi ce nu este bine ca să nu distrugă ce face educatoarea în cele 8 ore sau 10 ore. La noi mai puţin se întâmplă aşa ceva şi chiar dacă se întâmplă nu este pregătită partea asta psihologică. În Germania este mai uşor pentru că aşa ceva se face de zeci de ani de zile şi părintele a fost şi el pe vremuri copil şi ştie că aşa s-a discutat.” ne mai spune reprezentantul firmei germane C. Kreul.

Programul atelierelor din 4, 5 şi 6 aprilie a fost unul divers de la cuvânt de deschidere la transferuri de fotografie, Glas Design Window Color-decoraţiuni temporare pe suprafeţe netede şi lucioase, apoi Hobby Line Servietten Tehnick –decoraţiuni pe diverse obiecte şi accesorii, dar şi Javana Textil – tehnica decorării materialelor textile din bumbac sau Hobby Line Acryl Mattfarben + Magic Marble.

În cadrul concluziilor Dan Deleanu-Shussler a propus instruirea câtorva cadre didactice  la Braşov

Activităţile “Atelierului de creaţie plastică şi de stimulare a creativităţii prin tehnici noi, innovative care s-a desfăşurat la Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 Olteniţa s-au finalizat prin discuţii libere în care educatoarele participante şi-au expus impresiile referitoare la desfăşurare. Astfel că tehnicile nou prezentate şi însuşite au avut un impact favorabil, toate participantele le- au apreciat pozitiv şi îşi doresc ca în fiecare din gradiniţe să se desfăşoare asemenea tipuri de activităţi cu copiii. Reprezentantului României din Germania i-au fost adresate invitaţii de a se lucra cu copiii însoţiţi de părinţi la Grădiniţele cu program prelungit nr. 1 şi 2 Olteniţa, cât şi la Grădiniţa Fundeni. De asemenea, Dan Deleanu-Shussler a propus instruirea câtorva cadre didactice  la Braşov, care apoi vor putea coordona activitatea unor asemenea ateliere în unităţi de învăţământ din zona noastră, astfel încât  noile tehnici din domeniul artistico-plastic să fie implementate mult mai uşor în grădiniţe. Întrucât materialele necesare presupun anumite cheltuieli, educatoarele au concluzionat că trebuie implicate foarte mult comunităţile locale în procurarea lor. Se va încerca astfel conştientizarea de către părinţi a eficienţei acestor tehnici care vor stimula creativitatea copiilor şi le vor oferi satisfacţia realizării unor lucrări inedite.

Proiectul amintit se va desfăşura pe o perioadă de 2 ani.

Laura SUZEANU – EDIŢIA Olteniţa

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

nineteen − five =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.