Iulian Radu, primarul comunei Dichiseni, vrea să mai candideze doar dacă merită

0
77

Deşi nu are decât un an de când a preluat frâiele comunei Dichiseni, primarul Iulian Radu, are deja câteva proiecte importante în derulare dar şi care urmează să fie puse în aplicare. Cele mai importante sunt legate de pietruire, asfaltare, reabilitarea căminelor culturale şi a şcolilor dar şi înfiinţarea unei pieţe unde localnicii să-şi vândă produsele.  Chiar dacă are multe de realizat, acesta mărturiseşte că nu va candida decât dacă îşi va duce planurile la bun sfârşit. “Momentan să realizăm ceva şi dacă merităm, vedem”, spune zâmbind edilul. Iulian Radu este o persoană căreia nu-i place să spună prea multe despre planuri de viitor şi preferă să vorbească despre realizări. Cu toate acestea, ne-a mărturisit câteva din obiectivele sale viitoare. Între acestea se numără şi reabilitarea celor trei cămine culturale şi ale grădiniţelor din comună.

Proiect de 8 milioane de euro pentru asfaltari

Pentru asfaltarea a 12 kilometri a fost depus prin programul de Cooperare Transfrontalieră România Bulgaria, un proiect de aproximativ 8 milioane de euro. Din păcate, acest proiect nu a fost finanţat deoarece a fost câştigat un altul de comuna Roseţi care a avut o amplasare mai bună. Sperăm în sesiunea 2014-2020. A fost depus un proiect transfrontalier pe asfaltare de drumuri, 12 kilometri. Valoarea acestuia este de aproximativ 8 milioane de euro, din care peste 3 milioane revin părţii bulgare.  Sperăm în viitor să-l actualizăm şi să accesăm, afirmă Iulian Radu.

Anul acesta, s-au pietruit la Satnoeni şi Dichiseni aproximativ 4 kilometri şi jumătate de drumuri. „Sper săptămâna viitoare să terminăm, să ne lase şi timpul. Mai am de pietruit cam doi kilometri jumate aici, un kilometru la Dichiseni şi unul şi jumătate la Coslogeni. Să dăm posibilitatea la toată lumea să ajungă în orice perioadă acasă”, a precizat acesta.

Club cu specific pescăresc, din fonduri europene

Un proiect unic am putea spune a fost depus pentru înfiinţarea unui club pescăresc în Căminul Cultural. “La Coslogeni, am depus pe POP- Programul Operaţional de Pescuit- un proiect în valoare de 280.000 de euro de înfiinţare club cu specific pescăresc. Totodată reabilităm şi clădirea. S-a depus prima dată un proiect pentru sala mare şi partea de scenă, unde va fi amenajat clubul acesta, şi în anexă, muzeu cu specific pescăresc. O să depunem acum, în perioada următoare. Având cele două mănăstiri, în anumite sărbători sunt oameni care tranzitează, vin în zonă.. În colaborare cu muzeul o să fie amenajat. O să ne aducă materiale, cu ce mai găsim în zonă o să amenajăm specific zonei”, spune el. Suprafaţa căminului ce va fi reabilitat este de peste 600 de metri pătraţi. Acesta va mai avea şi un parc amenajat. Mai avem în vecinătate un loc unde intenţionăm să facem o mică piaţă, măcar sâmbăta, duminica să vină oamenii să-şi vândă produsele. Sunt şi crescători de animale şi a început şi pe legumicultură. Cred c-ar fi totuşi benefic acolo.. mă gândesc în ideea tranzitării. E posibil să vină de la Călăraşi, o zi, două.., gândeşte Iulian Radu.

Sărbătoarea comunei

Pentru anul viitor, edilul doreşte să organizeze un eveniment la care să participe locuitorii comunei, şi nu numai.

„M-am gândit la o sărbătoare a localităţii, tot aşa, vreo două zile. Undeva pe malul braţului Borcea, la Coslogeni, amenajat frumos acolo. Sărbătoarea comunei va avea loc în luna mai sau în toamnă, când sunt mai multe resurse, precizează el.

Proiectul de alimentare cu apă, la final

Proiectul de alimetare cu apă, început în primăvara anului trecut este aproape de final, rămânând doar câteva retuşuri la hidranţi şi nişte bransări. 90% din localitate este racordată la reţeaua de apă. Valoarea proiectului de alimentare cu apă a fost de aproximativ 9 miliarde lei vechi. “Mai au de pus beton la hidranţi, mai au câte ceva.. Au un utilaj defect şi din cauza asta nu s-a finalizat. Mai avem nevoie de filtrare, tratare, contorizare”, spune edilul.    

Reţeaua de canalizare, un proiect în parteneriat

Deoarece numărul de locuitori al comunei este mic, încă nu s-a putut obţine finanţare pentru realizarea reţelei de canalizare. “Faptul că avem numărul de locuitori foarte mic, e mai dificil pentru a realiza investiţia asta.. Mă gândesc, în parteneriat cu Unirea, Roseţi să realizăm un proiect. Avem posibilitate cu Roseţi-Coslogeni şi Unirea-Oltina. Am putea să luăm Oltina şi să ne încadrăm pentru finanţare”, crede acesta.

Panouri fotovoltaice pentru producerea energiei

Primarul doreşte să acceseze un proiect pentru producerea energiei electrice pentru necesarul propriu al comunei. “Ne pregătim să intabulăm două hectare ca să facem şi noi un proiect. Astfel, cu ajutorul panourilor fotovoltaice s-ar produce energia necesară pentru consumul propriu al localităţii la şcoli, grădiniţe, cămine culturale, iluminat public, alimentările cu apă potabilă.  Pentru două hectare, valoarea proiectului ar atinge suma de un milion de euro. Cofinanţarea este foarte mică, 2%. Am avut şi cu Consiliul Judeţean discuţii. Localităţile micuţe, aşa cum suntem noi, care n-au posibilitatea să plătească SF-ul, ne susţine consiliul”, ne-a spus primarul.

Buldozer, cu fonduri europene

Pentru că ar fi foarte util pentru comună, Iulian Radu vrea să achiziţioneze un buldoescavator.  “Este foarte necesar pentru noi. Să vedem, tot prin fonduri europene, să depunem un proiect şi pentru acesta. Eu vreau prea multe dar ne limităm aşa, la ce putem şi încet, încet, câte una, câte una.. E foarte necesar un utilaj din acesta pentru noi. Poţi să-l utilizezi iarna pentru deszăpezire, vara iar. Şi drumurile pietruite, automat dacă trec maşini mari automat se mai fac gropi, de întreţinere, şi la conductele de apă, orice, e foarte util un utilaj”, crede acesta.

Printre proiectele mai mici, dar esenţiale pentru locuitori se numără şi schimbarea acoperişului şcolii, reabilitarea bazei sportive şi renovarea sediului primăriei. ”Avem pe Programul Operaţional o şcoală pentru reabilitare. A intrat în evaluare proiectul, să obţinem finanţare pentru reabilitare şcoală şi o sală de sport. Valoarea acestui proiecte este de 75 de miliarde de lei vechi. Legat de instituţie, am introdus acum centrală, în faţă, posibilitatea să parcheze o maşină. La şcoală, iarăşi, unde coborau copiii, era apă şi le-am amenajat acolo”, explică el. Primarul vrea să dea un aer proaspăt instituţiei, urmând ca în scurt timp atât interiorul cât şi exteriorul să fie renovat. În spatele acesteia, edilul doreşte să infiinţeze chiar şi o mica livadă. De asemenea, s-au mai plantat 5 hectare de salcâm în primavară şi au fost însămânţate 36 de hectare de islaz.

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

twenty − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.