13 septembrie – ISU Călăraşi a sărbătorit Ziua Pompierilor Militari

0
37

Cu toţii  s-au bucurat asistând la o serie de manifestări şi festivităţi, ce au avut în prim plan rememorarea actelor de bravură ale pompierilor militari de-a lungul timpului, şi în special, prin evocarea evenimentului istoric produs la 13 septembrie 1848. La acea dată, ostaşii pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au scris o pagină de aur în Istoria României prin dârzenia, devotamentul şi iubirea de ţară, de care au dat dovadă în crâncena şi sângeroasa luptă inegală cu cotropitorii otomani, veniţi să înăbuşe mişcarea revoluţionară. Asemeni înaintaşilor, ca şi în alte rânduri, dând o deosebită importanţă evenimentului, care a pus piatra de temelie la înfiinţarea acestei armei, pompierii călărăşeni, au derulat pe parcursul zilei de 13 septembrie, mai multe activităţi de natură să se ridice la însemnătatea acestei sărbători. Cu acest prilej au fost premiaţi şi felicitaţi cei mai buni sportivi ai I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi. De asemenea, cadrele militare, care s-au evidenţiat în activitatea lor prin profesionalism şi simţ de răspundere în îndeplinirea atribuţiilor şi tuturor misiunilor ordonate, au fost înaintate în grad înainte de termen. Cei prezenţi au luat parte la mai multe exerciţii demonstrative de salvare a persoanelor din diferite medii şi vor avea loc exerciţii de simulare a unor intervenţii specifice activităţii pompierilor militari. În cinstea Zilei pompierilor din România, cadrele Inspecţiei de prevenire din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au desfăşurat şi o acţiune de distribuire a unor pliante cu caracter informativ preventiv cetăţenilor din municipiu.

Mesajul Inspectorului şef al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, col. Daniel Popa, cu prilejul sărbătoririi Zilei Pompierilor din România

 “Aniversarea, la 13 Septembrie, a Zilei Pompierilor din România, readuce în memorie sacrificiul ostaşilor pompieri care, în anul 1848, au scris o pagină de devotament şi demnitate naţională, în confruntarea din Dealul Spirii cu armata otomană venită să înăbuşe Revoluţia română. Cu 165 de ani în urmă, în dramatica bătălie din Dealul Spirii, micul detaşament de ostaşi pompieri aflaţi sub comanda bravului căpitan Pavel Zăgănescu au înscris cu propriul sânge o memorabilă pagină de eroism şi glorie militară, într-o confruntare inegală cu trupele otomane pentru afirmarea idealurilor de libertate şi independenţă, atât de scump plătite de poporul nostru. Pompierii au scris pagini memorabile în cartea tradiţiilor, ca apărători ai vieţii cetăţenilor în lupta împotriva dezastrelor, dar şi ca apărători ai patriei, cu arma în mână, în momentele cruciale ale făuririi şi dezvoltării României moderne. Demni urmaşi ai celor ce au luptat cu eroism în Bătălia din Dealul Spirii, în zilele Revoluţiei de la 1848, pompierii au purtat de-a lungul timpului nestinsă flacăra vitejiei, a iubirii de neam şi de ţară. Azi, alături de celelalte componente ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, pompierii au o contribuţie majoră la asigurarea şi menţinerea climatului de siguranţă socială. Prin natura atribuţiilor, pompierii sunt militarii aflaţi cel mai aproape de populaţie, fiind oricând gata să intervină – de multe ori, cu riscul propriei vieţi – pentru a limita urmările incendiilor, ale accidentelor, inundaţiilor sau altor calamităţi, dar mai ales pentru a-i salva pe semenii lor aflaţi în primejdie. Gestionarea problematicii tot mai complexe din sfera situaţiilor de urgenţă presupune oameni cu reale calităţi, loiali, curajoşi, fermi şi devotaţi, dispuşi oricând la sacrificii. Pompierii militari din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi au dovedit de nenumărate ori că posedă aceste calităţi prin profesionalismul şi seriozitatea care îi caracterizează, fiind permanent în slujba cetăţeanului şi a comunităţii. Astăzi, la ceas aniversar, când se împlinesc 165 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii, gândul meu, însoţit de sincere felicitări, urări de sănătate şi împliniri, se îndreaptă către toţi pompierii, militari şi civil. La Mulţi Ani!”

Scurt istoric – 13 septembrie – simbol al jertfei şi iubirii de ţară

Anul revoluţionar 1848 va consacra pentru totdeauna virtuţile patriotice şi jertfa de sine – de această dată pentru idealurile democraţiei şi independenţei – ale pompierilor militari. Nici nu se vindecaseră rănile sinistrului din martie 1847 când, la 13 septembrie 1848, sângele ostaşilor pompieri din Bucureşti şi al infanteriştilor, a înroşit cazarma din Dealul Spirii şi împrejurimile sale. Toate sursele istorice, martorii oculari, contemporanii bătăliei, apreciază în unanimitate, că majoritatea jertfelor (din cei peste 100 de morţi şi tot atâţia răniţi) au fost date de pompieri, ei aflându-se în vâltoarea încleştării. Un şir de evenimente istorice ulterioare a consacrat actul eroic al pompierilor militari. Veteranilor de la 1848 li s-a acordat prima decoraţie militară românească – „Pro Virtute Militari”, înfiinţată de marele domn al Unirii de la 1859,  Alexandru Ioan Cuza. Tot ca o recunoaştere a eroismului pompierilor, data de 13 septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii Ţării. Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat încă din 1861) primind primul drapel de luptă chiar din mâna domnitorului. Recunoaşterea faptului că 13 septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă şi împărtăşită de toţi istoricii, indiferent de epocile şi regimurile politice prin care a trecut ţara. Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită din totdeauna ca fiind „ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA”, însă a fost legal oficializată după război, fiind prevăzută prin Legea 121 / 1996, privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin Hotărârea Guvernului 1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

three × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.