Proiectul “ZIUA DUNĂRII – ZIUA PEŞTELUI DUNĂREAN” cu bani de la bugetul local şi multe semne de întrebare

0
44

La prima vedere, se poate spune că respectivul proiect ar trebui să fie unul benefic pentru călărăşeni cu atât mai mult cu cât vizează atragerea investiţiilor în zona municipiului nostru, realizarea lui fiind motivată în plus de situarea oraşului pe malul fluviului Dunărea. De asemenea, prin implementarea acestui proiect se urmăreşte valorificarea tradiţiilor cultural – meşteşugăreşti, dezvoltarea unor parteneriate între entităţi şi, printre altele,  protejarea mediului şi realizarea activităţilor comune de întoarcere la natură, dar şi creşterea calităţii vieţii în teritoriu prin motivarea cetăţenilor şi organizaţiilor locale de a dezvolta activităţi commune prin valorificarea resurselor locale şi regionale.

Pe hârtie, totul e frumos…

Parcurgând documentaţia privind expunerea de motive, semnată de primarul municipiului Călăraşi, am zice că respectivul proiect este unul, aşa cum spuneam, care să sprijine dezvoltarea zonei şi să schimbe calitatea vieţii locuitorilor din această zonă a judeţului. Numai că, aprofundând puţin mai mult “lecturarea” proiectului de hotărâre ce va fi supus atenţiei astăzi consilierilor locali, atenţia ne-a fost atrasă de unele neclarităţi ce nu apar în documentul cu pricina. Aşadar, la art. 1 se spune: Se modifică şi se completează art. 1al HCL nr. 51/1405.2013, articol care avea următorul conţinut: “Se aprobă Acordul de parteneriat încheiat între UAT – Municipiul Călăraşi, CCIA Călăraşi şi Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate încheiat în vederea realizării proiectului cu titlul ZIUA DUNĂRII – ZIUA PEŞTELUI DUNĂREAN finanţată prin Programul Operaţional de Pescuit 2007 – 2013, Măsura 2.1.2 – “Conservarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural şi natural, prin susţinerea activităţilor economice alternatice, pentru creşterea atractivităţii zonei”.  Trebuie să recunoaştem că până aici lucrurile ar fi în regulă şi consilierii locali nu ar avea nimic de obiectat.

Atenţie consilieri!

Cu toate acestea, Art.3 din proiectul de hotărâre solicită o atenţie mai mare deoarece se precizează: “”Se aprobă de principiu, plata în avans, de la bugetul propriu al municipiului Călăraşi, a sumelor aferente cheltuielilor proiectului cu titlul Ziua Dunării  (…) conform bugetului acestuia, suma ce va fi cheltuită în avans până la rambursarea de către Autoritatea de Management a Programului Operaţional de Pescuit 2007 – 2013, conform legislaţiei în vigoare. Plăţile se vor efectua în lei, la cursul info euro din data efectuării plăţii”.   

De asemenea, la Art. 4 se specifică “Se aprobă, de principiu, cofinanţarea de la bugetul propriu al municipiului Călăraşi a tuturor cheltuielilor neeligibile care pot apărea în perioada de implementare a proiectului …”

Aşadar, din câte se poate observa, se impune o grabă mare în implementarea acestui proiect, poate tocmai pentru faptul că Programul Operaţional de pescuit este cumva pe sfârşite? Posibil!

Numai că, din toată documentaţia pusă la dispoziţia consilierilor locali, NU reiese de niciunde CARE ESTE SUMA folosită pentru plata în avans şi nici cât reprezintă cofinanţarea de la bugetul propriu al municipiului Călăraşi? !

Şi ar mai fi ceva: “După semnarea contractului de finanţare se va adopta de către Consiliul Local o hotărâre definitivă privind asigurarea cofinanţării proiectului conform surselor bugetului aprobat şi anexat contractului de finanţare”.

Interesant e că aşa cum se prezintă mapa de şedinţă de astăzi, nu demonstrează că la dispoziţia consilierilor locali a fost anexat şi contractual de finanţare sau alte informaţii referitoare la acest aspect.

Poate din acest motiv, consilierii prezenţi în sală ar trebui să ştie foarte clar ce vor vota, nu de alta, dar cetăţenii care i-au trimis să le reprezinte interesele ar treb ui să fie siguri că acest lucru se şi întâmplă, mai ales când vine vorba de bani publici.

“Aranjamente” pe… lac?

Potrivit unor surse neoficiale, cei ce urmează a implementa acest proiect ar fi discutat  “la ceas de seară”  relaxaţi într-o barcă pe un lac din judeţul Călăraşi, cine şi unde se vor duce sumele aferente acestuia. Din câte se pare, din discuţiile purtate până la cel mai mic detaliu,  ar fi vorba şi despre  implicarea unei societăţi comerciale care are în activitate desfacerea şi comercializarea instrumentelor de pescuit. Şi nu una oarecare, ci una “agreată” de oameni cu influenţă din Primăria Călăraşi. Ca să nu mai punem la socoteală şi o anumită Fundaţie pentru Democraţie Cultură şi Libertate, filiala Călăraşi a cărei adresă poştală ar fi pe Str. Progresului, bl. BBB, et. 3. Ne oprim aici cu informaţiile, nu de alta, dar nu e frumos să nu-I lăsăm şi pe consilierii locali să-şi pună nişte întrebări la care, cu siguranţă, ar trebui să primească şi răspuns. Nu de alta, domnilor consilieri, dar ar trebui să fiţi foarte atenţi unde şi cum, dar mai ales la cine în buzunar, ajung banii călărăşenilor! 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

3 + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.