Comunicat de presă / APIA Călărași

0
    42

Pentru cererile depuse după această dată se aplică, la suma totală de plată, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziere. După data de 10 iunie a.c., cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.

Precizăm că în perioada 1 martie – 07 mai, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2013, un număr de 815,678 cereri de plată, pentru o suprafaţă de aproximativ 5 milioane hectare.

APIA invită fermierii care nu au mai beneficiat de această schemă de sprijin să depună cerere la centrul judeţean sau local la care sunt arondaţi, iar actualii fermieri beneficiari să depună cerere conform invitaţiei primite / programării afişate la centrele APIA.

———————————–

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte cumpărătorilor care achiziţionează lapte, precum şi producătorilor deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe că până la data de 14 mai 2013, inclusiv, se depun declaraţiile anuale de cotă de lapte fără aplicarea penalităţilor.

Precizăm că producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.

Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun în termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai.

Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01 % din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Suma trebuie să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 EUR.

De asemenea, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.

————————————————

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la aprobarea de către Comisia Europeană, în data de 25.04.2013, a 22 de programe destinate să promoveze produsele agricole în Uniunea Europeană şi în ţările terţe.

Programele, care în majoritate au o durată de trei ani, beneficiază de un buget total de 71,94 de milioane euro, la care UE contribuie cu 35,97 de milioane euro. Programele selectate acoperă uleiul de măsline, laptele şi produsele lactate, carnea, fructele şi legumele proaspete şi prelucrate, produsele ecologice, ouăle, vinurile şi băuturile spirtoase, produsele horticole, precum şi produsele de calitate înregistrate şi protejate ca DOP (denumiri de origine protejate), IGP (indicaţii geografice protejate) şi STG (specialităţi tradiţionale garantate).  Din cele 22 programe aprobate, 16 vizează piaţa internă, iar 6 vizează ţările terţe. Două dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Ţările terţe / regiunile vizate sunt: Rusia, China, America de Nord, Asia de Sud-Est, Norvegia, Elveţia, Ucraina, India şi Coreea de Sud.

În cadrul programelor aprobate se găseşte şi programul propus de SC Sonimpex Topoloveni SRL (România), în comun cu un consorţiu de producători de produse DOP / IGP din Grecia.

Programul multiţări (RO-EL) are o durată de 3 ani, un buget total de  4.180.110  euro, din care partea aferentă României reprezintă 981.613 Euro.

Produsele ce vor fi promovate prin program sunt :

·         româneşti – Magiunul de prune Topoloveni –produs de SC Sonimpex Topoloveni SRL;

·         greceşti –  diferite produse cu Denumire de Origine Protejată şi Indicaţie Geografică Protejată.

Ţările vizate de program sunt : Elveţia, Norvegia, Federaţia Rusă.

Contractul de finanţare între APIA şi SC Sonimpex Topoloveni SRL se poate încheia în termen de 90 de zile de la data notificării deciziei de aprobare de către Comisia Europeană, după acestă perioadă fiind necesară aprobarea prelungirii termenului de către Comisia Europeană.

Lista completă a programelor şi a bugetelor aprobate este disponibilă la adresa electronică: http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/campaigns/index_en.htm

Informaţii relevante referitoare la politica UE în domeniul calităţii produselor agricole pot fi accesate la adresa electronică: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ