“ecOprovocarea” – 4 luni de beneficii reale pentru mediul înconjurător

0
44

 „EcOprovocarea” este o competiție educaţională organizată de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă, în parteneriat cu TenarisSilcotub. La începutul anului școlar 2012-2013, 10 unități școlare din județele Călărași și Sălaj, grupate în 4 echipe, au acceptat provocarea de a acționa în spiritul unui mediu mai curat și de a transmite comunităților în care trăiesc importanța unei comportament responsabil față de natură. Astfel, au fost selectați elevi și profesori, care au trecut printr-o perioadă de pregătire și care au dobândit statutul de “ecOambasadori”, cu misiunea de a organiza evenimente şi proiecte de reciclare, de îngrijire a spaţiului verde și de conştientizare a comunităţii privind diferitele problematici de protecție a mediului, etc. Noutatea celei de-a III a ediții a constat în implicarea școlilor gimnaziale de la sate, astfel că echipele participante au în componență un liceu și școli generale.

Pentru fiecare activitate desfăşurată şi pentru rezultatele benefice asupra mediului, echipele de elevi obţin puncte, după un barem prestabilit. La finalul anului şcolar, în funcţie de numărul de puncte obţinute, fiecare şcoală şi fiecare ecoambasador poate câştiga un premiu. Valoarea totală a granturilor şi premiilor acordate în proiect este de 76.800 ron.

Din noiembrie 2012 şi până acum, reușitele celor 4 echipe de ecoambasadori constau în:

•        colectarea şi reciclarea unei cantități de 25.126 kg de deşeuri,

•        amenajarea a 61.706 m² de spaţiu verde,

•        colectarea a 362 de saci de deşeuri în campaniile de igienizare,

•        organizarea a 102 campanii de conştientizare în randul populaţiei din Călăraşi şi Sălaj (pe stradă, în şcoli, grădiniţe),

•        realizarea a peste 3.000 de materiale educaţionale pe teme de mediu,

•        implicarea a 4.134 de voluntari.

„Au fost luni frumoase în care am fost deseori plăcut surprinși de creativitatea elevilor atât de liceu cât și de gimnaziu, de mobilitatea lor, de creșterea spiritului de inițiativă, ce au dat un suflu nou proiectului. Copiii au devenit implicați și conștienți de necesitatea implicării lor în rezolvarea problemelor de mediu din comunitățile locale. Elevii au reușit în cele 4 luni de concurs să mute la reciclare munți de deșeuri și să educe caractere, devenind ei înșiși modele de urmat.” spune Lucia Cojocaru, coordonator al proiectului ecOprovocarea. “În prezent, consumăm resurse cât pentru 1 planetă și jumătate, iar schimbarea tiparelor de consum și a mentalitățtii este un proces anevoios, inclusiv la nivelul tinerei generații. Prin proiectul ‘ecOprovocarea’, ne-am propus să stimulăm tinerii în a aborda o atitudine proactivă față de protecția mediului și de a acționa la rândul lor ca motoare care să genereze o astfel de schimbare. Acțiunile pe care le-au organizat și rezultatele obținute, ne arată că au energia și creativitatea pentru a face mai mult și mai bine”, menționează Mirela Mihalcea, Coordonator Dezvoltare Socială, TenarisSilcotub.

Unitățile școlare înscrise în competiție sunt: Liceul „Danubius”, Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, Şcoala „Iancu Rosetti” şi Şcoala Nr. 2 Modelu, din județul Călăraşi; Colegiul Naţional Silvania, Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" și școlile din comunele Hereclean, Mirșid, Bocșa și Crișeni, din județul Sălaj.

Despre ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă

ViitorPlus este o organizaţie nonprofit care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confecţii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite judeţe ale ţării precum, Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Sălaj şi Teleorman sau în Bucureşti.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizaţiei, care au primit premii în cadrul mai multor ediţii ale "Galei Societăţii Civile", sunt "Adoptă un copac!", "Atelierul de pânză", "Recicleta" şi "Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!".

Despre TenarisSilcotub

TenarisSilcotub este cel mai important producator român de țevi din oțel fără sudură de diametre mici utilizate în diverse aplicații din industria mecanică, auto-moto, a petrolului și a gazelor naturale, industria chimică și petrochimică, industria energetică. Compania deține în România unități de producție în Zalău (fabrica de țevi și componente tubulare), Călărași (oțelărie), Câmpina (fabrica de prăjini de pompare), un centru de servicii în Ploiești și birouri comerciale în București. Programele de responsabilitate socială ale companiei urmăresc dezvoltarea durabilă a comunităților în care își desfășoară activitatea, fiind direcționate spre educație, sănătate, cultură și artă, mediu și asistență socială.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

3 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.