Raluca Surdu: Bugetul 2013 – spre un buget al dezvoltării sustenabile, construite cu paşi mărunţi, dar siguri

0
32

Oamenii înainte de orice planuri măreţe; asumarea responsabilităţii onorării unor promisiuni punctuale din campania electorală; asumarea responsabilităţii de către fiecare dintre noi pentru aducerea contribuţiei la îmbunătăţirea situaţiei în care ne aflăm cu toţii; crearea bazelor pentru o dezvoltare ulterioară sănătoasă economic şi administrativ – acestea sunt elementele cheie pe care le vedem trasate în Bugetul de stat 2013 propus de guvernul USL şi aprobat de Parlament, în ciuda împotrivirii PDL.

 

Critici pot exista, evident, ca faţă de orice lucru perfectibil. Acesta este un buget ce derivă din realităţile nu foarte plăcute în care ne aflăm în această perioadă grea din punct de vedere financiar şi economic, nu doar pentru România ca ţară sau ca stat membru al Uniunii Europene, ci pentru întreaga comunitatea economico-politică mondială la care, vrând-nevrând, suntem conectaţi şi noi.

 

Dacă este să privim în trecut, avem de efectuat câteva reparaţii materiale şi morale faţă de categorii socio-profesionale afectate de politicile guvernării PDL. Dacă este să privim spre viitor, avem de perfecţionat, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, colectarea taxelor şi impozitelor, folosirea diverselor instrumente de generare a veniturilor la bugetele locale şi la cel naţional, echilibrarea cheltuielilor şi veniturilor bugetare, fie la nivel central, fie la nivelul administraţiilor locale. Se impune o mai bună utilizare a resurselor de care România generos dispune. În prezent, este de evitat să cădem în patima celor care caută vina şi se eschivează astfel de la asumarea responsabilităţii luării unor decizii care sunt sortite a nu-i mulţumi pe toţi. Miniştrii responsabili din cabinetul Ponta au reuşit să facă. Este ceea ce îşi asumă adevăraţii oameni de stat.  

 

Înainte de toate, trebuie să fim conştienţi că nu putem merge la război cu o armată flămândă, iar războiul nostru al tuturor cu criza continuă, indiferent în ce poziţie ne aflăm: privilegiaţi ai sorţii, nevoiaşi, antreprenori, liber profesionişti sau asistaţi de diferite categorii (copii, vârstnici, suferinzi, sau persoane ieşite  din câmpul muncii), angajaţi la privat sau bugetari.

Ne aflăm în faţa unei provocări ce necesită iniţiativă din partea noastră, a celor care ne-am asumat guvernarea, dar şi a unui efort de a depăşi metehnele care s-au împământenit în mentalul colectiv şi care ne sufocă raţiunea şi capacitatea de a ne proiecta realist în viitor.

Avem de depăşit blocajele generate de un aparat administrativ obez şi anchilozat, prin reevaluarea acestuia conform cu specificul fiecărei instituţii, dar şi în vederea corelării la exigenţele noul exerciţiu bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene.

Avem de depăşit limitările impuse de o slabă industrializare (putem chiar reclama un fenomen îngrijorător de dezindustrializare) şi de încremenirea unor companii cu potenţial deosebit de creştere sub o administraţie de stat neperformantă. Avem a înceta aşadar a ne mai fura singuri căciula prin perpetuarea unui management defectuos la companiile de stat.

Avem de depăşit neajunsurile ce se ivesc dintr-un mod arhaic de a face agricultură. Avem deci a investi în pământul nostru rodnic şi a înceta a ne mai plânge de milă că agricultura românească stă sub semnul capriciilor condiţiilor meteorologice şi la voia Domnului pentru îmbunarea căruia „acţionăm” cu acatiste la biserică.

Avem a aprecia şi susţine, iar nu a sufoca pe cei care au iniţiativă şi reuşesc cu sacrificii performanţa de a scoate produse la export, cu „Made in EU” inscripţionat pe eticheta care indică o adresă concretă de pe teritoriul românesc. 

Avem a renunţa la un mod stângaci de atragere a investitorilor străini prin promovarea unor clişee şi prin perpetuarea unei atitudini pasive caracteristice celui care se uită cu nostalgie peste gard în speranţa că poate, printr-o minune, pe uliţă sa va trece un investitor străin rătăcit, buimăcit şi credul.

Avem a ne exprima într-un mod constructiv şi pozitiv mândria şi orgoliul de a fi români, prin sporirea capacităţii de accesare a fondurilor europene care ne sunt puse la dispoziţie tot pentru ridicarea noastră ca naţiune spre nivelul în care se află ţările membre mai dezvoltate, motoarele UE.

Faptul că acum onorăm o promisiune din campania electorală – aceea de a reda demnitatea unor categorii socio-profesionale afectate de reducerile salariale operate de guvernarea PDL – nu înseamnă că ne  oprim aici. Mai avem de onorat promisiunile pe care le-am făcut fie electoratului tot în campanie, fie nouă înşine atunci când am păşit în faţă şi ne-am asumat rolul de reprezentanţi ai comunităţilor noastre: acele promisiuni legate de măsurile de stimulare a creării locurilor de muncă, încurajării liberei iniţiative aducătoare de bunăstare pentru cei curajoşi care îşi iau destinul în propriile mâini, dar care în acelaşi timp pot genera locuri de muncă suplimentare.     

Să pornim deci la treabă încrezători în faptul că suntem sub o stea norocoasă care îşi extrage energia din entuziasmul şi speranţele exprimate de cei care şi-au exercitat un drept fundamental în democraţie şi au votat într-o majoritate covârşitoare la alegerile parlamentare de anul trecut! Cu onoare şi responsabilitate!

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

19 − 16 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.