Marea Britanie nu va menține restricțiile impuse României și Bulgariei pe piața muncii

0
57

Restricțiile temporare impuse în 2005 pentru a proteja piața muncii din Marea Britanie sunt stabilite să expire în decembrie 2013. Reprezentanții Partidului Laburist au declarat că vor sprijini orice mișcare pentru a extinde interdicția, însă ministrul May a mai declarat la o emisiune a postului BBC că acest lucru nu este posibil, în conformitate cu legislația UE, deși ea și-a împărtășit speranța de a limita impactul migrației asupra economiei Regatului Unit.

Home Office (n.r Ministerul Afacerilor Interne din Marea Britanie) nu a dat o estimare oficială câți din cei 29 milioane de cetățeni români și bulgari vor să profite de libertățile noi, atunci când controalele vor fi ridicate.

"Factorii de atracție"

Dar unii experți britanici au avertizat guvernul britanic că un număr mare de imigranți din Europa de Est ar putea pune presiune asupra pieței muncii din Marea Britanie, acest lucru ducând la limitarea locurilor de muncă pentru britanici și micșorarea nivelului de salarizare actual.

Comitetul consultativ pe probleme de migrație al guvernului britanic, prin reprezentanții săi, spune că există dovezi că bulgarii s-ar muta în Marea Britanie din cauza economiei sale puternice, și a afirmat că este "plauzibil" ca și românii să vină din aceleași motive.

Însă prelungirea restricțiilor ar putea implica încălcarea prevederilor tratatului semnat atunci când România și Bulgaria au aderat la UE.

Deși adjunctul ministrului britanic al afacerilor interne, Yvette Cooper, a declarat săptămâna trecută la o emisiune a postului BBC că instituția sa va sprijini o prelungire referitoare la restricțiile privind migranții din cele două țări care lucrează în Marea Britanie, ministrul May a declarat la același post că „Nu există controale tranzitorii suplimentare pe care să le putem impune. Controalele tranzitorii se vor încheia în decembrie 2013”.

Căsătorii false

Guvernul britanic caută ca în loc de limitarea accesului la prestații să reducă "factorii de atracție", care încurajează migranții să vină în Marea Britanie, a adaugat ministrul. Ea a spus că a lucrat în ceea ce privește posibila limitare a liberei circulații a altor națiuni UE către Marea Britanie și a indicat un "număr tot mai mare de căsătorii fictive" și alte abuzuri asupra sistemului.

Problema libertății de circulație va fi, de asemenea, parte dintr-o revizuire a relațiilor Marii Britanii cu UE, aceasta fiind efectuată de către Secretarul de Externe William Hague.

Marea Britanie este, de asemenea, implicată într-un litigiu juridic de lungă durată cu UE în ceea ce privește testul pentru obținerea dreptului de rezidență în Marea Britanie, care limitează drepturile noilor-veniți.

Ministrul May a mai insistat că guvernul din care face parte are ca obiectiv și reducerea numărului anual net al migranților din afara UE către Marea Britanie, sub 100.000 migranți până în 2015. Numărul de vize eliberate a scăzut ca urmare a unei riposte la abuzarea sistemului, a adaugat ea, dar a spus că a fost încă o "mai este mult de lucru pentru a realiza acest lucru".

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

4 + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.