FOTO / În vizită la proiectele Regio implementate în judeţul Călăraşi

0
158

 

Pompă profesioală de beton la SC ZMC Trading SRL Călăraşi

Evenimentul a debutat cu un briefing de presă, ce a avut loc la sediul Agenţiei, în cadrul căruia directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat a făcut o scurtă prezentare a stadiului derulării contractelor de finanţare ale proiectelor implementate în judeţul Călăraşi. Prima vizită în teren a fost în municipiul Călăraşi, la SC ZMC Trading SRL, care este beneficiarul proiectului „Dezvoltarea producţiei de betoane, material de construcţii puternic, rezistent şi durabil”. Acesta a primit finanţare în cadrul Axei prioritare 4, DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”. Valoarea totală a proiectului este de 1.105.263,09 lei, din care valoarea totală eligibilă reprezintă 891.341,20 lei, iar cofinanţarea beneficiarului este de 55.341,20 lei. Contractul, ce s-a derulat pe o perioadă de şapte luni, a vizat achiziţionarea unei pompe profesionale de beton, ce permite turnarea în mod continuu a materialului de construcţie, şi unei staţii de betoane, care asigură desfăşurarea normală a procesului tehnologic. „Suntem nişte investitori fericiţi pentru că am putut beneficia de acest avantaj şi dacă va mai fi cazul, cu siguranţă că vom mai accesa şi alte proiecte europene. Utilajul achiziţionat funcţionează la parametrii normali şi a fost o oportunitate ca prin implementarea acestui proiect să fie pus în funcţiune acest obiectiv” a declarat Nicuşor Cionoiu cel care, împreună cu Tase Mileanu şi Floarea Zamfir administrează firma SC ZMC Trading SRL Călăraşi. Cionoiu ne-a mai precizat că, dacă în primă fază societatea a pornit la drum cu 17 angajaţi, astăzi, ca urmare a implementării proiectului co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, firma a ajuns deja la 48 de angajaţi.

La Negoieşti este mare nevoie de sprijin financiar  

Cel de-al doilea proiect vizitat împreună cu jurnaliştii a fost „Restaurarea, consolidarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei mănăstiri Negoieşti”, ce se implementează în comuna Şoldanu. Beneficiarul, Parohia Negoieşti, a primit finanţare în cadrul Axei prioritare 5, DMI 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”. Proiectul, al cărui contract de finanţare s-a semnat în luna mai 2011, are o valoarea totală de 10.593.303,72 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 5.668.650,68 lei, iar co-finanţarea beneficiarului de 115.686,75 lei. Cheltuielile neeligibile reprezintă în cadrul acestui proiect o sumă foarte mare, pentru care se caută în prezent sprijin financiar – 2.055.519,10 lei, iar autofinanţarea însumează 1.102.108,88 lei. Proiectul cultural-religios vizează restaurarea acestui monument de patrimoniu naţional specific secolului al XVII-lea, ce caracterizează un stil arhitectonic bine conturat şi reprezentativ pentru concepţia edilitară a epocii şi pentru arta şi arhitectura religioasă medievală din ţara noastră. După ce a făcut un scurt istoric edificiului cultural de la Negoieşti, părintele paroh Nicolae Truşcă cel care de ani buni a făcut tot ce i-a stat în putinţă să obţină fonduri pentru lucrările de restaurare a monumentului istoric, a ţinut să puncteze faptul că, având în vedere complexitatea acestora, încă mai este nevoie de fonduri. „Mulţumim foarte mult domnului director de la ADR Sud Muntenia pentru sprijinul acordat, dar încă mai avem nevoie de susţinere financiară deoarece aici este vorba de lucrări mult mai complexe”, a spus preotul Truşcă adăugând că, în acest sens,  speră să primească ajutor şi de la Consiliul judeţean Călăraşi.

Mănăstirea Negoieşti, situată în comuna Şoldanu a fost ctitorită de către Matei Basarab şi Doamna Elena în perioada 1648 – 1649. Voievodul Matei Basarab şi Doamna Elena aveau aici, la Negoeşti, un conac ce era reşedinţa de vară a familiei domnitoare, locul unde se retrăgeau adeseori, în linişte, şi de unde dirijau treburile ţării.

Fonduri Regio pentru o clinică stomatologică, dar şi pentru linie tehnologică de fabricaţie piese din material plastic

Acest prim eveniment din acest an, dedicat promovării impactului programului Regio printre reprezentanţii mass-media, s-a încheiat cu vizitarea a două proiecte implementate în municipiul Olteniţa, pentru dezvoltarea microîntreprinderilor SC Elite City Dent SRL şi SC Thugs SRL. Prima societate a obţinut fonduri Regio pentru proiectul „Modernizare clinică stomatologică”, iar cea de-a doua pentru „Linie tehnologică de fabricaţie piese din material plastic prin injecţie”. Cu privire la investiţia obţinută prin fonduri Regio, dr. Constantin Motrună a ţinut să precizeze că echipamentul achiziţionat este unul dintre cele mai moderne din zonă. Medicul şi-a arătat intenţia ca în perioada următoare pacienţii ce vor ajunge, cu diferite probleme dentare în clinica sa, să poată beneficia de serviciile unor cadre medicale de specialitate cu ani buni de experienţă în spate. „Acum suntem doi medici în clinică, dar în urma implementării proiectului Regio va mai fi nevoie de încă patru angajaţi”, a spus dr. Motrună. 

Materialul apare și în Ediția scrisă din 21 septembrie – cu un tiraj de 1200 de exemplare!

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

nineteen − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.