Şi la Călăraşi a început lupta cu cancerul de col uterin

  0
  119

  Programul se va desfăşura timp de cinci ani şi se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 şi 65 ani care doresc să efectueze testele aferente unui asemenea screening. „Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi a primit aviz favorabil din partea Unităţii Regionale de Management IOMC Bucureşti, pentru medicii de familie înscrişi care vor mobiliza femeile din grupa de vârstă mai sus-amintită şi le vor consilia cu privire la beneficiile acestui program”, se precizează într-un comunicat de presă al DSP Călăraşi. De asemenea, aceeaşi sursă precizează că recoltarea materialului biologic se va efectua de către Ambulatoriul integrat al spitalului călărăşean şi Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură, iar trei laboratoare de analize medicale vor analiza materialul recoltat de la femei. În acelaşi context DSP menţionează faptul că medicii de familie vor afişa la loc vizibil lista centrelor de recoltare, inclusiv datele de contact ale acestora. „Vă informăm că există o adresă de internet a subprogramului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin: http://www.insp.gov.ro/coluterin, unde  vor fi postate anunţuri de interes general privind desfăşurarea activităţilor care fac obiectul screening-ului pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin”, se mai specifică în documentul emis de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Călăraşi.

  În ce constă screeningul

  Întâmplător sau nu, semnatara acestui articol a avut nefericirea ca, în urmă cu fix trei ani, în urma unui control ginecologic să afle ceea ce n-ar vrea să audă nimeni în viaţa aceasta. Am primit diagnosticul de cancer de col uterin de la medicul ginecolog la care, din păcate, am ajuns doar când boala care ne sperie pe toţi, se instalase deja. Am crezut că era prea târziu! Şi totuşi, astăzi, după şedinţe de radioterapie şi chimioterapie, după o intervenţie chirurgicală în care medicii au decis că e nevoie de histerectomie totală, pot să spun că viaţa mi-a mai dat o şansă. Au trecut trei ani şi mă consider o norocoasă. La un an după operaţie, am fost de acord să fac publică povestea mea într-o rubrică susţinută de prietena mea, Ionela Năstase în cadrul emisiunii “Subiectiv” de la Antena 3. Am fost de acord cu acest lucru gândindu-mă la femeile care nu ajung la un control ginecologic decât poate, când este prea târziu! Dedic astăzi acest filmuleţ tuturor femeilor pe care le-am cunoscut în spital, unele dintre ele se bucură de o a doua şansă pentru că boala lor a fost identificată mai devreme, dar şi celor care nu mai sunt.
  Ultimele date statistice arată că şase femei din România mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Ţara noastră este pe primul loc ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin.

  Screeningul constă în căutarea cancerului înainte de apariţia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul într-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai uşor de tratat. La momentul apariţiei simptomelor este posibil ca celulele maligne sa fie deja răspândite. Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă mai bine predispoziţia unor persoane la anumite tipuri de cancere. De asemenea, se studiază ce fel de lucruri din jurul oamenilor şi faptele acestora pot duce la cancer. Această informaţie ajută medicii să identifice căror persoane li se recomandă să facă teste screening pentru cancer, ce teste trebuie folosite şi cât de des trebuie făcute.

  Testele screening se fac în momentul în care pacientul nu prezintă simptomatologie. Dacă rezultatul unui test screening este anormal este nevoie de mai multe investigaţii pentru a vedea dacă există cancer. Acestea se numesc teste diagnostice.

  Ce este cancerul de col uterin

  Cancerul cervical (de col uterin) este o boala în care celulele maligne apar în cervix. Cervixul este porţiunea cea mai joasă şi mai îngustă a uterului (organul cavitar, sub formă de pară în care creşte fătul). Cervixul face legătura între uter şi vagin. Cancerul de col uterin de obicei se dezvoltă încet în timp. Înainte de apariţia cancerului, celulele colului cervical se transformă, proces numit displazie, în care apar celule anormale în ţesutul cervical. Mai târziu, celulele neoplazice cresc şi se răspândesc în profunzimea colului cervical până în zonele vecine.

  Testul Papanicolau

  Este cel mai des folosit pentru screeningul cancerului de col uterin. Testul Papanicolau constă în răzuirea sau perierea celulelor de pe suprafaţa colului cervical şi a vaginului. Celulele sunt apoi observate la microscop pentru a vedea dacă sunt modificate. Acesta se numeşte frotiu Papanicolau. Studiile arată că decesele prin cancer cervical pot fi reduse prin screeningul cu testul Papanicolau cel puţin o dată la 2 sau 3 ani, începând de la 3 ani după începutul vieţii sexuale. Femeile care au histerectomie totală (operaţie pentru scoaterea uterului şi cervixului) nu au nevoie de frotiul citologic Babes Papanicolau. Femeile cu varsta peste 60 de ani şi cu rezultat negativ la examenul Papanicolau foarte rar pot avea teste anormale în viitor.

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  three × 1 =

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.