FOTO – EXCLUSIV / Mamele găzduite în Centrul Maternal Dumbrava îşi lasă copiii nesupravegheaţi în parcul din apropiere!

0
139

Zilele acestea, un copilaş în vârstă de 1 an şi câteva luni, alături de alţi doi de 5 şi respectiv 2 ani, au fost fotografiați de jurnaliștii ziarului EDIŢIA în timp ce se jucau prin parc fără ca cineva să se afle în apropierea lor şi să-i supravegheze cum ar fi fost firesc. Din contră, mamele micuţilor se aflau pe bancile amplasate la o distranţă destul de îndepărtată de micuţi, acestea preferând să fie mult mai atente la discuţiile dintre ele, în timp ce minorii ar fi putut să se rănească în orice clipă.

Din discuţia purtată cu un reprezentant al unei firme de pază ce asigură ordinea în Parcul Dumbrava, am aflat că se întâmplă frecvent ca aceşti copiii să fie lăsaţi în voia sorţii în timp ce mamele lor au alte preocupări. “Copiii se joacă şi aleargă pe aici în timp ce mamele lor stau la taclale şi fumează pe bancă, uneori discutând cu diferiţi indivizi care trec prin zonă. Nu e prima data când se întâmplă asta. Micuţul acela de 1 an a căzut în canalul acesta cu apă. Eu nu pot decât să le atrag atenția și atât. Ei se joacă toată ziua fără ca cineva să-i supraveghezesă-I, ceea ce nu-i deloc în ordine, având în vedere vârsta lor.

Având în vedere această situaţie, probabil că ar fi trebuit ca nişte supraveghetori din centru să le atragă atenţia mamelor în momentul în care acestea îşi lasă micuţii nesupravegheaţi”, a spus agentul de pază. Din informaţiile noastre se pare că, lăsând la o parte  faptul că micuţii sunt murdari și nespălați, unii dintre copii mai și cerșesc la persoanele care vin prin parc. Având în vedere atitudinea neglijentă a mamelor trebuie spus că micuţii sunt expuşi în orice clipă unor riscuri majore. În lipsa protecţiei celor care ar trebui să-i supravegheze în permanenţă, micuţii pot fi ademeniţi de persoane rău intenţionate, se pot lovi în joacă sau se pot îneca în bazinele cu apă din această zonă. În imaginile surprinse de jurnalişti se poate vedea clar cum copiii se joacă la leagăne și pe tobogane, iar undeva în depărtare pe o bancă, mamele lor au uitat efectiv de aceştia.

Condiţii bune în centru, pentru mamele cu probleme sociale

În urmă cu ceva vreme, Mihai Roibu, directorul DGASPC Călăraşi declara într-o publicaţie locală faptul că, atât Centrul maternal din Călăraşi, cât şi cel din Olteniţa, abia fac faţă necesităţilor din judeţ. Şeful instituţiei vorbea atunci de existenţa a cinci locuri în Centrul maternal din Călăraşi şi de trei la Olteniţa. Mihai Roibu precizând că, în urma solicitărilor, ar mai fi nevoie de cel puţin cinci locuri suplimentare. “În general, la noi vin persoane care au probleme în ceea ce priveşte convieţuirea şi creşterea copilului", declara în publicaţia respectivă,  Mihai Roibu, adăugând că aceste centre maternale au un regim aparte în care fiecare mamă beneficiază de camera ei, unde stă alături de copil, ele fiind găzduite aici pe o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an. Mai mult decât atât, şeul DGASPC Călăraşi spunea că mamele ajung în aceste centre şi pentru sprijinul material pe care îl primesc. “Aici găsesc cazare şi masă gratuită şi beneficiază de consiliere în ceea ce priveşte educaţia copilului, creşterea acestuia sau chiar pentru pregătirea mesei” declara Mihai Roibu, adăugând că persoanele care ajung în aceste centre sunt mame foarte tinere, unele sub 18 ani, care nu găsesc acasă înţelegerea familiei sau mame din mediul rural care au o condiţie socială precară.

Aşadar, din explicaţiile date de directorul DGASPC, Mihai Roibu este foarte clar motivul pentru care respectivele mame au solicitat sprijinul instituţiei, aici în centru, atât ele, cât şi micuţii lor beneficiind de foarte multe facilităţi, dar şi de protecţia necesară. Din păcate, în cazul prezentat de noi, se pare că mamele nu au înţeles pentru ce se află în Centrul Maternal Dumbrava, ele înţelegând că îşi pot vedea liniştite de taclale, ţigări, şi poate, o sticlă de bere, alături de anumiţi indivizi, pe băncile din par. Aceasta în timp ce micuţii lor sunt lăsaţi total nesupravegheaţi. În aceste condiţii, dacă acestora li se va întâmpla o tragedie, cine va fi tras la răspundere? Mama sau angajaţii centrului maternal?

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

7 − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.