VIDEO / Ne-au topit căldurile

0
46

În regiunea vizată de codul galben se vor atinge temperaturi de 40 de grade la umbră, iar în Câmpia Română acestea vor urca, izolat, până la 41-42 de grade. Avertizarea este valabilă astăzi şi mâine, pentru 22 de judeţe. Avertizarea cod portocaliu de caniculă este valabilă pentru Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi şi Botoşani.

Vremea se mai răcoreşte de la mijlocul săptămânii

Miercuri temperatura aerului va marca o scădere în toate regiunile, astfel încât doar în sudul ţãrii vor mai fi valori maxime de 35-37 de grade. Pentru celelalte regiuni, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi foarte accentuat. Cerul va fi de la variabila senin şi doar izolat, în zona de munte, vor fi posibile ploi de surtă durată.

Minimele termice vor fi de la 11-12 grade Celsius în depresiuni până la 25 – 27 de grade Celsius în Dealurile de Vest şi în Deltă.

Şi în Capitală vremea va fi în continuare caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Temperaturile se vor situa între 21 şi 39 de grade Celsius. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab.

Cum să te răcoreşti pe timpul caniculei

1. Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.

2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.

3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.

4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.

5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute. Evită ceaiul, cafeaua şi alcoolul pentru că te vor deshidrata şi mai rău.

6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.

7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).

8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.

9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.

10. Mănâncă normal, însă încearcă alimentele reci (salate şi fructe care conţin multă apă).

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

fifteen + six =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.