Un tânăr de la casa de copii vrea să-i doneze un rinichi unui prieten bolnav

0
46

Florin Ionescu are 24 de ani şi foarte mulţi ani şi i-a petrecut prin casele de copii, instituţii în care a beneficiat de serviciile de protecţie socială din momentul în care părinţii au renunţat să mai aibă grijă de el. Deşi nu i-a fost tocmai bine când a fost adus într-un asemenea centru, Florin a înţeles că altă posibilitate nu are şi s-a integrat printre ceilalţi copii astfel încât, cu toţii au format o mare familie. Probabil, tocmai acest lucru l-a făcut ca astăzi să ia o decizie foarte importantă pentru viaţa lui şi să-i vină în ajutor, “frăţiorului” mai mic care suferă de insuficienţă renală acută, la cei 14 ani împliniţi în această săptămână. În acest moment, Florin Ionescu este student anul trei la specialitatea agronomie din cadrul Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi şi locuieşte într-una din căsuţele de la SERA. Întrebat care este motivul ce l-a determinat să ia această hotărâre, tânărul ne-a declarat: “Am aflat în urmă cu o lună de problema de sănătate pe care o are colegul meu care se află tot aici la căsuţe cu noi. Din câte ştiu, dar nu e sigur, s-ar afla şi pe o listă de aşteptare pentru a primi un rinichi. Ideea cu rinichiul mi-a venit în momentul în care am fost să donez sânge. Am donat pentru că aveam nevoie de tichetele de alimente care se dau în asemenea situaţie, pentru că aveam o datorie la un magazin. Discutând cu cineva am abordat şi faptul că unele personae donează nu numai celule stem, dar şi organe pentru salvarea vieţii unor rude sau pur şi simplu pentru a ajuta pe cineva. Aşa m-am decis să fac acest lucru şi chiar i-am spus persoanei respective că vorbesc foarte serios în această privinţă”.

“Îmi este frică de moarte, dar vreau să-l ajut pe Dănuţ”

Hotărârea tânărului nu s-a oprit doar la stadiul de declaraţie, Florin Ionescu încercând de cîteva zile să obţină toate informaţiile cu privire la modalitatea prin care poate fi posibilă efectuarea unui asemenea transplant de rinichi. Cum la momentul acesta beneficiază de serviciile unei instituţii de ocrotire socială, tânărul a cerut părerea atât a coordonatorului Centrului SERA cât şi a directorului general al DGASPC Călăraşi. Situaţia creată şi mai ales riscurile la care se poate expune, iniţiativa lui Florin nu a fost încurajată, lăsând la latitudinea lui luarea unei decizii corecte din toate punctele de vedere. “Toate persoanele cu care am vorbit mi-au spus în primul rând că îmi pun viaţa în pericol. Îmi este frică doar de moarte, dar dacă lucrurile vor decurge normal, nu-mi doresc decît să-l ajut pe Dănuţ să nu mai sufere şi să fie şi el un copil cât de cât normal. Să se joace, să mănânce ca şi noi, nu numai regim. Nu are pe nimeni. De trei ani de zile de când sunt eu aici la SERA nu l-a vizitat nimeni. Evident că mă doare când îl văd în ce situaţie este şi îmi doresc ca şi el să meargă la şcoală la fel ca ceilalţi copii şi nu să stea numai pe drumuri la dializă. Am zis că dacă pot să-l ajut de ce să nu o fac! Şi apoi, doar Dumnezeu poate decide ce va fi!”, ne-a mai spus Florin, impresionat de drama colegului său, uitat într-un centru de către cei care l-au adus pe lume.

Dializă, de trei ori pe săptămână, la Fundeni

Trebuie spus că minorul Dănuţ M., în vârstă de 14 ani, a fost diagnosticat, încă din primii ani de viaţă, cu insuficienţă renală acută, problema lui de sănătate fiind cunoscută de coordonatorul centrului SERA, Mariana Savu. “Copilul beneficiază de  tratament de specialitate aici în centru, are regim alimentar însă, de un an de zile starea lui s-a agravat şi au fost necesare proceduri de dializă. De aceea, este nevoie ca de trei ori pe săptămână să meargă la Spitalul Fundeni pentru acest lucru”, ne-a declarat coordonatorul centrulului SERA Călăraşi. Ar mai trebui adăugat că, în afară de ajutorul pe care ar putea să-l primească de la Florin Ionescu, pentru Dănuţ nu se întrevede o altă posibilitate venită din partea unui alt donator pentru ca el să beneficieze de un rinichi sănătos. După cum se ştie în România sunt multe probleme din acest punct de vedere, cu atât mai mult cu cât bolnavul nostru nu este unul cu părinţi bogaţi astfel încât numele lui să se regăsească pe vreo listă de aşteptare, în speranţa ca cineva să-i poată dona un rinichi. Din nefericire pentru Dănuţ, singura lui şansă din acest moment este Florin Ionescu. Şi cum riscurile sunt extraordinar de mari pentru amândoi, aici adăugându-se şi situaţia de compatibilitate dintre donator şi cel care primeşte rinichiul, se poate spune că şansele lui Dănuţ de a deveni un copil sănătos sunt destul de mici. Din păcate. Impresionante sunt cuvintele lui Florin care ne-a spus în încheierea discuţiei: “Să se înţeleagă faptul că nu fac acest lucru pentru bani ci, doar de la suflet pentru suflet. Vreau să-l ajut pe Dănuţ!”.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

thirteen − eleven =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.