Testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin

  0
  30

  Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, se va derula  pe o perioadă de 5 ani şi constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a femeilor în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Se doreşte demararea programului la 1 august 2012, în funcţie de validarea reţelelor de screening ale spitalelor şi încheierea contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Călăraşi.

  Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

  Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele: depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

  Informare şi consiliere

  Serviciile medicale specifice efectuate în cadrul screeningului pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin sunt: informarea şi consilierea femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolaou; recoltarea, etalarea şi fixarea materialului celular cervical; colorarea Babeş-Papanicolaou, citirea rezultatului în sistem Bethesda 2001 şi interpretarea rezultatului testului Babeş-Papanicolaou; stabilirea conduitei corespunzătoare rezultatului testului Babeş-Papanicolaou; managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente.

  În data de 21 iunie 2012, în cadrul unei şedinţe comune CAS –  DSP, medicii au fost informaţi cu privire la program şi la demersurile necesare includerii în acesta. Cursul de instruire pentru medici de familie în vederea derulării programului de screening sunt organizate de Ministerul Sănătăţii şi vor dura trei zile.

  Încrieri în program

  În perioada imediat următoare ( 2-6 iulie) structurile interesate să deruleze subprogramul trebuie să se adreseze spitalelor pentru înscriere în program. “Adresăm rugămintea, tuturor femeilor, asigurate şi neasigurate medical, să se adreseze cabinetelor de medicină de familie unde vor fi programate, în funcţie de data naşterii, pentru recoltarea materialului celular cervical. Având în vedere că programul se va desfăşura pe o perioadă de 5 ani şi ţinând cont de calculele efectuate, rezultă că se pot efectua un număr de 1.200 examene citologice pe lună, sperăm că toate cele 80.000 femei eligibile din judeţul Călăraşi  vor beneficia de acest program”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi, doctor Corina Şebe.

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  ten − 6 =

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.