Jaf în bugetul primăriei Fundulea!

0
61

Edilul Dorel Dorobanţu a reuşit, cu ajutorul unor angajaţi din primărie, să sustragă importante sume de bani din bugetul local, prin intermediul consumurilor exagerate de carburanţi şi materiale la serviciile Gospodărie Orăşenească şi Prevenirea şi Stingerea Incendiilor, precum şi prin lucrări supraevaluate executate de către firma SC VICE COM 95 SRL Brăneşti în şcoli, liceu, sală de sport, trotuare, străzi, groapă de gunoi şi casă de cultură, fapte pentru care este cercetat penal în dosarul nr. 1038/P/2012.

13 miliarde, cheltuiţi cu Serviciul Gospodărire şi PSI

Cheltuielile materiale şi carburanţii la serviciul gospodărie orăşenească s-au alocat, în perioada 2004 – 2011, 5,6 miliarde de lei vechi. În aceeaşi perioadă, în care Dorobanţu a fost primar, s-au cheltuit pentru materiale şi combustibil, de către serviciul de pompieri, 6 miliarde de lei, asta însemnând aproximativ 700 de tone de carburanţi.

Lucrări de miliarde, făcute de mântuială de SC VICE COM BRĂNEŞTI la şcoli

Deşi curăţenia reprezintă un lux la Fundulea, anual, din banii publici, sunt alocaţi 5 miliarde de lei, respectiv 15-20 milioane de lei pe zi! Pentru a da cu var şcoala din Crângu, primarul a cheltuit 190 de milioane de lei, în anul 2006. Gardul din faţa unităţii de învăţământ, ce a fost schimbat în anul 2007, a costat 460 de milione de lei vechi. Pentru înlocuirea acoperişului, acesta a mai alocat 700 de milioane, în 2009, iar pentru o fosă septică care arată groaznic s-au cheltuit 557 milioane de lei, în anul 2010. Mai rău este că această şcoală a fost închisă iar banii au fost cheltuiţi de pomană.

2 miliarde pentru acoperiş şi trotuare la Şcoala Gostilele

La Şcoala Gostilele, în perioada 2008-2009, s-au cheltuit din bugetul de stat, pentru reabilitarea acoperişului, amenajarea trotuarelor şi a terenului de sport, suma de 2 miliarde de lei vechi. 195 de miliarde cheltuiţi pentru lucrările invizibile de la Liceul Agricol. Pentru reabilitare şi reparaţii curente la Liceul Agricol Fundulea, cantină, cămin, spălătorie şi sală de sport, şi pentro o faimoasă sală de sport ce are doar câţiva stâlpi de beton s-au cheltuit 195 de miliarde!! Aberant dacă ne gândim că o astfel de sumă ar fi fost suficientă pentru construcţia nu a una ci chiar a mai multe săli de sport. Prin contractul nr. 16304/2008, încheiat între primarul Dorobanţu şi SC VICE COM 95 SRL Brăneşti, administratorul firmei din Brăneşti prezintă o ofertă cu deviz de lucrări în valoare de 19.533.293,73 RON (195 de miliarde de lei vechi), ofertă pe care edilul o acceptă fără nicio negociere. Acest contract trebuia analizat ce către o firmă de consultanţă  de experţi în construcţii şi de aparatul propriu al serviciului urbanism. Din devizul de lucrări se poate constata că sunt multe lucrări care nu s-au executat ori nu au fost realizate conform proiectului. Au început cu sala de sport pentru a şpăgui sumele trimise de Guvern. În devizul de lucrări se prevăd consolidări ale fundaţiei la cămin şi cantină, investiţii ce nu au avut loc. Cu toate acestea, banii continuă să dispară, fără ca nimeni să dea socoteală.

Contracte de prestări servicii “umflate” abuziv prin acte adiţionale

Majoritatea lucrărilor realizate din banii cetăţenilor din Fundulea au primit, pe lângă sumele fabuloase alocate, suplimentări, prin intermediul unor acte adiţionale. Iniţial, prin contractele nr. 7562/2008 şi 16202/2008, străzile şi trotuarele trebuiau să fie făcute cu 28 de miliarde de lei, însă, după trei luni, prin intermediul a două acte adiţionale, suma a ajuns la 39 de miliarde de lei.

Instituţii devastate sau desfiinţate

Când a preluat primul mandat de primar, în 2004, oraşul Fundulea avea spital, administraţie financiară, obor, piaţă, şcoală la Crângu, casă de cultură funcţională, islazuri comunale. În opt ani, pe parcursul celor două mandate, Dorobanţu a reuşit să le distrugă sau să le vândă. Nu a fost în stare să astupe nici groapa din centrul oraşului, de la piaţă. Administraţia financiară a fost desfiinţată fără ca primarul să scoată un cuvânt, lâsându-i pe oamenii din Fundulea să meargă 40 de kilometri până la Lehliu pentru un document. Oborul şi piaţa sunt “rustice”, arătând la fel cum arătau în urmă cu zeci de ani. În loc de o piaţă modernă, aici te întâmpină câteva tarabe, cu un aşa-zis acoperiş dintr-o combinaţie “inedită” de paie şi celofan pentru a-i proteja pe vânzători de ploaie şi vânt. Legumele si fructele sunt ţinute pe jos, în nişte cutii de carton, o modalitate destul de rudimentară, departe de standardele europene la care sperăm să accedem. În fiecare lună, primarul consumă aproximativ 400-500 de milioane de lei pe maşina de gunoi şi 200-250 de milioane pe carburanţi şi materiale pentru autogrederul şi maşina de pompieri care stau toată ziua în faţa gospodăriei orăşeneşti SC Farland – CAP.

Spitalul orăşenesc- devastat şi jefuit

În anul 2006, primarul Dorel Dorobanţu a primit spitalul orăşenesc în stare de funcţionare, acesta fiind dotat cu utilaje, mobilier, materiale şi bunuri, conform contractului de predare-primire nr. 1447 din 02.02.2006, încheiat între Consiliul Judeţean Călăraşi şi Primăria Fundulea. Primarul era obligat să asigure exploatarea în bune condiţii a spitalului pe toată durata gestionării lui, asigurând paza acestuia. Fiind atras însă de schimbul de terenuri şi construcţia unei săli de sport, cu scopul de a câştiga milioane de euro din contracte de prestări servicii cu firma SC VICE COM 95 SRL Brăneşti, edilul a lăsat spitalul orăşenesc în mâna infractorilor pentru a fi jefuit şi devastat, promitându-le oamenilor un spital performant şi o şcoală de asistente. Ancheta realizată de ziarul Ediția va continua și săptămâna viitoare. De asemenea, primarul Dorel Dorobanțu nu este singurul edil care a „băgat mâna până la cot” în bugetul primăriei. Vor urma și alte anchete în care sunt vizați și alți primari care „fură” banul public. În cazul lui Dorobanțu, gluma se îngroașă pe măsură ce ies la iveală noi documente care atestă „jaful” făcut de el în Primăria Fundulea.

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

15 + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.