Expoziţia etnografică valoroasă, la Muzeul Dunării de Jos

  0
  52

  În luna mai a acestui an, patrimoniul etnografic s-a îmbogăţit cu 72 obiecte de mare valoare achiziţionate din judeţ (ştergare din bumbac, borangic, cu dantelă aplicată, cu decor care  acoperă o gamă largă de motive, atât geometric, cât şi floral sau avimorf).

  “Printre ele, deosebit de important pentru noi este un cearceaf de peste 100 de ani, confecţionat din pânză ţesută in război, iar la poale motivul cocoşului incadrat de două benzi de dantelă croşetată manual şi un ştergar ornamental din bumbac şi borangic cu motivul cocoşului şi floral ales in războiul de ţesut”, a declarat managerul muzeului, Dr. Marian Neagu.

  Pe lângă acestea, deosebit de frumoase sunt ştergarele în două şi trei iţe cu motive alese in război, cămăşile, fotele, iţarii, macatele şi cuverturile precum şi o serie de obiecte casnice pe care nu le mai intâlnim in casele ţărăneşti cum ar fi : lada de zestre, galantar, lampă de gaz, balanţă cu două talere.

  Donaţii importante din comuna Ileana

  În perioada următoare, specialiştii muzeului vor efectua o deplasare în comuna Ileana (Ştefăneşti, Ileana, Arţari, Florica, Podari, Satu Nou, Răsurile, Vlăiculeşti) de unde au primit deja o donaţie importantă compusă din obiecte vechi folosite în agricultură şi în gospodăria ţărănească, obiecte devenite rarissime în gospodăria ţărănească: pluguri, rariţă, război de ţesut, ciutura etc..

  În comuna Ileana mai sunt încă obiecte vechi prin curtile oamenilor, obiecte cu valoare deosebite din punct de vedere etnografic deoarece ele reprezintă activităţi gospodăreşti şi meşteşuguri vechi dispărute de-a lungul anilor.

  Comentarii

  comentarii

  LĂSAȚI UN MESAJ

  fifteen + 12 =

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.