ALBUM FOTO. Eveniment. “Denisa te provoacă la dialog” – rolul şi implicarea administraţiei publice locale în dezvoltarea comunităţii

0
99

„Ne-am adunat aici oameni călărăşeni, oameni de bună credinţă, oameni care vor să realizeze ceva şi care vor să-şi aducă fiecare contribuţia în comunitatea din care facem parte cu toţii. Sunt prezenţi aici oameni din sănătate, învăţământ, mediul de afaceri, tineri, într-un cuvânt, călărăşeni de bună credinţă. Alături de mine, în echipa de organizare a acestei acţiuni se află Alexandru Chiriţă – managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, colegele mele de partid, Cosmina, Oana, Mari şi Laura, cărora le mulţumesc. De asemenea, alături de noi se află doamna Lorica Ranete, reprezentant al mediului de afaceri, care a venit să ne împărtăşească din experienţa sa, doamna Geanina Teodorescu, directorul DSP Călăraşi, domnul viceprimar Marius Dulce”, a spus în deschiderea acţiunii, Denisa Jilăveanu Ciulinaru.

Totodată, a răspuns invitaţiei şi a venit de la Bucureşti, Violeta Ştefănescu, consultant pe proiecte europene.

„Eu am încercat să pun pe hârtie câteva din problemele noastre şi să identific o parte din soluţii, aşa cum le văd eu şi echipa cu care am realizat acest eveniment. Scopul întâlnirii a fost acela de a ne cunoaşte, de a genera idei care să ducă într-un final, la un program politic ce va putea fi aplicat de partidul pe care-l reprezint”, a spus iniţiatorul acestei întâlniri.

Denisa Jilăveanu a explicat asistenţei şi care a fost motivul pentru care a decis ca această acţiune să se numească „Denisa te provoacă la dialog”.

„Am pornit de la o discuţie în care am remarcat faptul că, fiecare dintre noi, ne spunem părerea sau criticăm de pe margine. Şi nu avemposibilitatea, individual vorbind, de a schimba ceva. Rolul acestei întâlniri este de a constitui o echipă. O echipă care să se regăsească, în final, în grupurile sociale de dialog şi care să dea imaginea a ceea ce înseamnă comunitatea de mâine şi a normalităţii. Am încercat o orientare, dreapta, stânga, centru, că tot vorbeam de partidele politice… Din punctul meu de vedere ar trebuit să vorbim de comunitate, de cetăţean, şi el ar trebuie să fie până la urmă rolul nostru. Să fim undeva la mijloc. Sunt într-un partid de stânga şi ştiu ce înseamnă problemele sociale ale comunităţii noastre, dar în acelaşi timp, ştiu ce înseamnă şi mediul de afaceri. Ştiu ce înseamnă să plăteşti taxe, salariul angajatului, să te loveşti de acea birocraţie de care cu toţii ne lovim”, a punctat Denisa Jilăveanu Ciulinaru.

După o scurtă prezentate a principalelor obiective ce s-au adus în discuţie în cadrul întâlnirii au avut loc intervenţii din partea invitaţilor pe marginea celor prezentate. Astfel, au intrat în dezbarerea asistenţei nemulţumirile legate de starea străzilor şi lipsa parcărilor din municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi de circulaţia autotuvehiculelor de tonaj greu care îngreunează traficul în unele zone ale oraşului. De asemenea, s-a vorbit despre utilitatea Proiectului CL8, aflat în acest moment în derulare la Călăraşi. Reprezentanţii mediului de afaceri au făcut referire la legea achiziţiilor publice cu direcţie către criteriul de achiziţie care presupune preţul cel mai mic, despre care, susţin aceştia, nu este întotdeauna şi cel mai bun şi că din acest motiv se înregistrează uneori lucrări de proastă calitate. S-a mai discutat despre problema Canalului Siderurgic, cineva venind cu propunerea că ar trebui să fie preluat de către administraţia publică locală. Oamenii de afaceri s-au plâns de fiscalitatea foarte mare în ceea ce priveşte forţa de muncă. Dialogul a continuat pe marginea sistemului de sănătate, a relelor existente în interiorul acestui sistem şi s-a făcut referire la lipsa personalului medical, la nivel superior, dar şi mediu. A fost atins şi subiectul privind cauzele pentru care la Călăraşi nu vin medicii în Spitalul Judeţean, acestea regăsindu-se nu numai în salarizarea foarte mică, dar şi în lipsa unor locuinţe care să-i atragă în oraşul de pe malul Borcei. Cineva a susţinut chiar că „spitalul pare o unitate închisă”.

Prezent la acţiune, preotul profesor, Florian Alin Butoi, cel care a realizat filmul documentar „Vicina. Cetate şi Mitropolie”, a abordat şi subiectul legat de oportunitatea turistică a zonei. „Din punct de vedere turistic suntem subdezvoltaţi. Nu există servicii turistice sub toate aspectele. Am putea dezvolta turismul ecumenic, avem mănăstiri, avem situri arheologice, sau turismul cultural… ”, a spus preotul Florian Alin Butoi, apreciind că ar trebui să existe soluţii în acest sens, pen tru că există potenţial, dar e lăsat uitării.

Tinerii prezenţi la eveniment au adus în dezbatere lipsa locurilor de muncă, dar şi a opţiunilor către partea de divertisment.

„Nu există partea de divertisment, avem nevoie de noutăţi din acest punct de vedere, de concursuri cum ar fi cele de ciclism sau de şah. Sau, de ce nu, să punem în practică ceea ce studiem”, a punctat una dintre tinerele prezente la eveniment.

Un alt subiect sensibil a fost şi cel referitor la învăţământ, prof. Eufrosina Amza apreciind faptul că elevii ar trebui să-şi dezvolte competenţele pentru viaţă.

„Şcolile sunt judecate astăzi după examenul de Bacalaureat. Elevii învaţă din modele, devin şablon, viaţa este imprevizibilă, iar ei ar trebui pregătiţi pentru asta. De asemenea, programele sunt supraîncărcate…”, a spus prof. Amza.

Viceprimarul Marius Dulce, candidatul PSD la Primăria Călăraşi a adus în discuţie în intervenţia sa subiecte cu referire la fiscalitate, la implicarea administraţiei publice locale în comunitate şi a vorbit despre soluţii ce ar trebui să vină în sprijinul producătorilor locali.

O intervenţie interesantă a avut-o şi invitatul special de la Bucureşti, consultatul Violeta Ştefănescu, cea care a venit cu informaţii privind modul de accesare a proiectelor europene.

Discuţiile purtate în cadrul evenimentului „Denisa te provoacă la dialog” s-au dorit a fi un prim pas către o călătorie de durată şi care să aibă ca destinaţie normalitatea.

 

 

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

1 × one =