Ecoaqua a aflat abia acum că jumătate din strada Rahova nu e racordată la noua rețea de apă și canalizare

0
77

Problemele pe strada Rahova din Călărași au început în anul 2012. În acea perioadă au început anumite lucrări de reabilitare. Practic, țeava veche de alimentare cu apă a fost schimbată și introdusă una nouă. Aceste lucrări au fost făcute de SC Energoconstrucţia – filiala Bucureşti, aceasta încheind un contract în valoare de 26.466.603,34 lei la care se adaugă TVA cu SC Ecoaqua SA Călărași, societate cu acţionariat majoritar reprezentat de Consiliului Judeţean Călăraşi. Pe 25.05.2012, ziarul nostru a publicat primul material de anchetă  în care atrăgeam atenția la modul cum se executau acele lucrări care s-au dovedit ulterior, de mântuială, banii din acel proiect fiind aruncați pe apa sâmbetei sau ajunși prin buzunarele unora. La nici două luni de la publicarea acelui articol, firma SC Energoconstrucția SA și-a luat „tălpășița„ de la Călărași lăsând mulți muncitori neplătiți, majoritatea probabil, angajați la negru. În schimb acea firmă a lăsat lucrările neterminate. 

Lucrări de mântuială, atunci dar și acum

Vine anul 2015, atunci când SC Hidroconstrucția, câștigă proiectul aflat acum în desfășurare (CL 8) și se apucă de treabă în tot orașul Călărași. Pe strada Rahova pe tronsonul Sahia – Bl-Cuza Vodă, muncitorii de la Energoconstrucția din 2012 au băgat în pământ o nouă conductă pentru alimentare cu apă. Lucrările nu au mai fost finalizate iar pe conducta nouă nu s-a băgat apă. Când au venit cei de la Hidroconstrucția în 2015 cu acest megaproiect CL 8 a subcontractat la o firmă nou înființată din Călărași noua lucrare. Pe segmentul de lucrări, societatea care aparține unui cunoscut om de afaceri, (câștigător la Loto), nu a verificat starea lucrărilor lăsate de-a valma de firma care a dat faliment în 2012 și a continuat să astupe practic acea țeavă nouă, dar nefuncțională. Firma respectivă ar fi trebuit să verifice acele lucrări mai vechi, țeava cea nouă și apoi să astupe tranșeele lăsate ani de zile pe strada Rahova. 

Cezar Neagu și Drăgulin la fața locului! Undei-i țeava?

În acest moment, o echipă de la Hidroconstrucția SA se chinuie să facă racordarea noii țevi de apă de pe strada Rahova, lucru pe care ar fi trebuit să-l facă firma care a primit lucrarea la începutul proiectului CL 8. În această dimineață, la fața locului a fost chiar directorul SC Ecoaqua SA, Cezar Neagu, acesta aflând după ce ziarul nostru a sezizat faptul că strada Rahova nu este racordată la noua țeavă de apă. Pentru că situația este destul de gravă și o echipă din cadrul Primăriei Călărași în frunte cu primarul Dan Drăgulin a apărut să verifice starea lucrărilor.  

„Unde-i țeava, bă? O luăm cu presupusu?„ Partea și mai proastă a venit în momentul în care muncitorii nu au dat de țeava nouă băgată în pământ de lucrătorii de la Energoconstrucția în 2012 și astupată fără să verifice, firma care a lucrat acum câteva luni pe acest tronson!? Un inginer aflat la locul lucrărilor ne-a confirmat că în momentul în care vor da de țeava nouă vor avea probleme pentru că aceasta nu a fost verificată în momentul lucrărilor și băgată în pământ fără a îndeplini anumite norme. Apoi vor urma alte lucrări cele de racordare la locuințele cetățenilor iar strada va deveni din nou un șantier. Până la urmă, lucrătorii au dat de țeava nouă și au constata că lipsesc cel puțin 12 metri de conductă. Cine plătește? Și aceasta nu este singura stradă despre care Cezar Neagu nu știa că s-a lucrat ca în Siria. După 2012 și scandalul care a ieșit cu firma Energoconstrucția, directorul de atunci, Claudiu Iorgivici și-a dat demisia la îndemnul președintelui CJ, Răducu Filipescu.  

Actualul director, Cezar Neagu, întors recent dintr-un concediu din străinătate, spunea în urmă cu o lună că proiectul CL 8 va fi finalizat pe 30 aprilie a.c. Noi îl contrazicem și îl rugăm să nu mai arunce cu „gogoși de presă„ la conferințele pe care le face domnia sa despre acest proiect CL 8. 

Tocmai din cauza acestui mod, haotic în care au lucrat anumite firme, multe dintre ele călărășene și decontările care s-au făcut de SC Ecoaqua către SC Hidroconstrucția, fără să se verifice starea lucrărilor, unele dintre ele neconforme cu standardele cerute de Uninunea Europeană, sunt acum verificate de procurorii DNA! Legat de acest subiect, ziarul nostru va face publice în zilele următoare anumite documente care aruncă în aer acest proiect, numit CL 8!

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

16 + 18 =